Beroende av nässpray? Så farligt är det
Beroende av nässpray låter oskyldigt – men kan faktiskt förpesta din vardag.
För vem vill ha sömnproblem och försämrad livskvalitet?
Här berättar vi varför och hur du ska vänja dig av med den receptfria favoriten.
Det finns såklart värre och betydligt mer allvarliga missbruk. Men faktum är att beroende av nässpray har blivit allt vanligare de senaste åren. Det beror till stor del på att marknaden för receptfria läkemedel öppnades upp 2009, med konsekvensen att nässpray numera finns att köpa på Ica, Coop och andra helt vanliga livsmedelsbutiker. Man står där i kassakön och känner sig lite hängig. Lika bra att slänga ner en Nezeril eller Otrivin Comp i kundkorgen väl?
Därför blir man beroende av nässpray
Ökad tillgänglighet gör alltså att vi använder receptfria läkemedel mer lättvindigt och okritiskt, vid minsta förkylningssymptom. Den snabba fixen, att effekten är omedelbar och näsan känns "fräsch" på bara någon minut, är också en förklaring till att man blir beroende av nässpray. Vi söker ständigt efter snabba lösningar och har man väl upptäckt en så blir den lätt till en vana eller tvångsmässig handling. Så småningom kan man inte slutföra en uppgift eller delta i ett möte utan att först ta sig ett "sprut".
LÄS OCKSÅ: 11 husmorsknepen som håller dig frisk
Mer täppt av att använda nässpray
Men risken när man använder avsvällande substanser mer frekvent eller under en längre period än rekommenderat är att nässlemhinnan blir inflammerad och ännu mer svullen. Vilket yttrar sig i att man blir desto mer täppt än man var innan man började. Då fortsätter man gärna att spraya, för att slippa de andningssvårigheter och andra obehag som en stum "vägg" i näsan innebär. Det blir en ond cirkel och man förblir beroende av nässpray.
Så påverkar ett beroende av nässpray din hälsa
Att vara beroende av nässpray är i sig inget livshotande. Däremot leder det ofta till andra hälsoproblem. Ständig nästäppa kan till exempel göra att man snarkar, får svårt att sova – och att man går runt med en konstant känsla av att inte vara helt kry, eftersom man trots allt är i behov av ett läkemedel för att fungera.



– Livskvaliteten blir sämre, säger Lena Hedlund, överläkare vid öron-näs-hals-mottagningen vid Södra Älvsborgs sjukhus till tidningen Metro.
Så blir du av med ett nässprayberoende
Alltså ska man försöka undvika att hamna i ett beroende, genom att aldrig använda nässpray eller näsdroppar mer än tio dagar i följd. Och har man väl trillat dit bör man försöka vänja sig av med det snarast. Allra bäst är att göra en "cold turkey", det vill säga man slutar helt tvärt utan nedtrappning. Man får vara beredd att täppan tilltar ordentligt i ett par dagar eller veckor, men klarar man av att härda några jobbiga nätter så kommer avvänjningen att gå relativt fort.
Trappa ner med kortisonnässpray
Om man inte fixar att sluta rakt av kan man trappa ner med hjälp av kortisonnässpray. Det finns att köpa receptfritt på apotek, men man kan också vända sig till läkare för att få en starkare variant, alternativt kortisontabletter. Dock ska inte heller dessa användas för länge, på grund av biverkningarna, så till slut måste man ta tjuren vid hornen. Men i regel blir obehagen mindre när man vänjer sig av med läkemedlet i det här stadiet.
Koksaltlösning för näsa bättre
När man väl blivit fri från beroendet gör man klokt i att hålla sig borta från avsvällande nässpray så gott det går framöver. Risken är annars att man, som vid andra typer av missbruk, återfaller till en gammal vana. Testa att göra en egen koksaltlösning på vatten och salt, eller köp färdig på apotek. Du får inte samma uttömmande effekt som med "vanlig" nässpray, men det lindrar i alla fall täppan.
LÄS OCKSÅ: Täppt i näsan – gör din egen koksaltlösning
Nässpray om du är gravid
Många kvinnor blir beroende av nässpray medan de är gravida, eftersom hormonella förändringar i kroppen kan göra att slemhinnan i näsan svullnar. Men använder man avsvällande läkemedel för länge gör det som sagt mer skada än nytta. Därför råder 1177 Vårdguiden gravida kvinnor att behandla långvarig nästäppa med kortisonnässpray, koksaltlösning eller speciellt anpassade varianter som finns att köpa på apotek. Vare sig du är gravid eller inte: aldrig vanlig nässpray i mer än tio dagar.
LÄS OCKSÅ: Torra läppar – så undviker du att bli beroende av cerat