Det är lätt att bli beroende av nässpray. Vad gör om man man vill sluta använda nässpray? Vad kan hända om man fortsätter? Här svarar läkaren Johan Armfelt på vanliga frågor.
1 av 2: Det är lätt att bli beroende av nässpray. Vad gör om man man vill sluta använda nässpray? Vad kan hända om man fortsätter? Här svarar läkaren Johan Armfelt på vanliga frågor. Foto: Fotolia
2 av 2 Foto: Fotolia

Beroende av nässpray? 11 vanliga frågor och svar

Nässpray: är det verkligen så beroendeframkallande och "farligt" som kritiker gör gällande?

Ja, enligt läkaren Johan Armfelt, bör man undvika både spray och droppar mot nästäppa om det inte är absolut nödvändigt.

– I värsta fall kan användandet sluta med operation, säger han till Hälsoliv.

Nässpray säljs numera inte bara på apotek. Sedan 2009, när marknaden för receptfria läkemedel öppnades upp, finns Nezeril, Otrivin och andra märken även i vanliga mataffärer och närbutiker. Det har lett till ökad och mer lättvindlig användning, vilket i sin tur höjer risken för beroende. För faktum är att både spray och droppar mot nästäppa är starka grejer.

Så hur ska man då tänka kring nässpray: bör man helt låta bli att ta till den lilla plastflaskan när man är snuvig, och vad är i så fall ett bättre alternativ?

Här svarar Johan Armfelt, legitimerad läkare, på elva vanliga frågor om ett av de mest effektiva förkylningsmedlen. Kontentan: var försiktig!

1. Kan man verkligen bli beroende av nässpray?

– Svar ja. Det är som med många andra läkemedel, det finns en beroenderisk om man fortsätter längre än rekommenderad användningstid. Vid långvarigt bruk blir effekten den omvända: i stället för att svullna av sväller slemhinnorna upp MER och det blir trångt i andningskanalen. Man får svårare att andas och i "paniken" tar många ännu mer nässpray.

2. Hur viktigt är det att inte överskrida den rekommenderade användningstiden på 10 dagar?

– Siffran är visserligen satt efter studier, men det finns en marginal. De flesta friska människor som inte är överkänsliga kan ta nässpray längre utan problem. Dock är det bra att hålla sig till rekommendationen, eftersom den positiva effekten KAN övergå i negativa konsekvenser ju längre man fortsätter. Tio dagar är en vanlig angiven tid för många medicinkurer.

LÄS OCKSÅ: Beroende av nässpray? Så farligt är det

3. Hur slutar man?

– Man får tvinga sig själv att pröva nässköljningar i stället. Det finns två alternativ: saltlösning (som även går att köpa på apotek, reds anm) eller vanligt vatten. Nässköljningar är överlag ett bra alternativ till nässpray, eftersom det inte innehåller något läkemedel och därmed är skonsamt för slemhinnorna. Folk verkar tro att det inte är lika effektivt, men det funkar jättebra.

Håll dig till den rekommenderade användningen om max tio dagar. Enligt läkaren Johan Armfelt är det lätt att bli beroende av nässpray: "I värsta fall kan användandet sluta med operation". Foto: Fotolia

4. Får man några bestående men?

– Om det händer EN gång att man hamnar i ett beroende och lyckas sluta så har man knappast förstört sina slemhinnor. Men om man håller på för mycket kan både slemhinnor och blodkärl ta skada. Det finns fall där man varit tvungen att operera, eller bränna, bort skadade slemhinnor. Så det är inte att leka med det här.

5. Är det farligt att hamna i ett beroende?

– Ja, eftersom det i värsta fall kan sluta med operation eller långvarig kortisonbehandling.

6. När SKA man använda nässpray?

– Om man är en normalfrisk människa som inte blir sjuk så ofta har man rätt bra effekt av läkemedel när de väl behövs. Så är man riktigt täppt tycker jag att man ska använda nässpray 3-4 dagar, tills besvären upphör.

7. När ska man inte använda nässpray?

– Om man en gång hamnat i ett beroende eller fått slemhinnorna förstörda ska man vara väldigt försiktig med användningen. Nässpray är sällan livsnödvändigt.

– Sedan tycker jag inte att man ska använda nässpray mot rinnande snuva, utan låta den läka ut själv. En näsa som rinner är inte lika obehagligt som en näsa som är täppt.

Johan Armfelt. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

8. Funkar kortison- eller antihistaminspray som alternativ till vanlig nässpray vid förkylning?

– Nej, antihistamin är mot allergi och kortison dämpar inflammation. Vid förkylning ska man, om det behövs, använda en vanlig enkel nässpray. Eller ännu hellre nässköljningar, så att man slipper beroenderisken.

LÄS OCKSÅ: 7 myter och sanningar om bihåleinflammation 

9. Kan man ta vanlig nässpray mot allergi?

– Nej, om man testat sig och vet att man är allergisk så bör man använda en nässpray med antihistamin. Och har man en allergi som ger inflammation ska man använda en spray som dessutom innehåller kortison.

10. Är näsdroppar bättre än spray ur beroendesynpunkt?

– Nej, det är samma typ av behandling, samma kemiska substans. Det skulle möjligen vara för att de är krångligare att överanvända, i jämförelse med några extra spraytryck.

11. Är det okej ur smittosynpunkt att låna nässpray av någon annan?

– Ja, det är ingen större fara, risken att smittas av sprayflaskan är liten. Men torka av den innan för säkerhets skull.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!