Forskarna har upptäckt att kvinnor som lider av polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) ökade risken för autism hos deras barn med 59 procent.
1 av 2: Forskarna har upptäckt att kvinnor som lider av polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) ökade risken för autism hos deras barn med 59 procent. Foto: Laurence Mouton
Autism är fyra gånger vanligare bland pojkar än flickor, men forskarna såg ingen skillnad i risk mellan könen.
2 av 2: Autism är fyra gånger vanligare bland pojkar än flickor, men forskarna såg ingen skillnad i risk mellan könen. Foto: Sigrid Olsson

Autism kopplat till hormonstörning hos mamman

AUTISM. Kvinnor som lider av polycystiskt ovariesyndrom löper högre risk att få barn som utvecklar autism. Fyndet stärker idén om ett samband mellan autism och för mycket manliga könshormoner tidigt i livet.

Ungefär en av tio kvinnor lider av en hormonell rubbning vid namn polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Sjukdomen, som resulterar i ett flertal cystor i äggstockarna, beror på för mycket manliga könshormoner (androgener).

Eftersom androgener även påverkar hjärnans utveckling, ville forskare vid Karolinska institutet se om tillståndet även påverkar risken att föda ett barn som utvecklar autism.

Forskarna analyserade alla barn i åldrarna 4–17 år som föddes i Sverige mellan 1984 och 2007. De hittade 24 000 barn med autism eller autismspektrumtillstånd. Dessa jämfördes sedan med 200 000 kontroller.

– Vi fann att en PCOS-diagnos hos mamman ökade risken för autism hos barnet med 59 procent. Risken var ännu högre bland kvinnor med både PCOS och fetma, vilket är vanligt vid PCOS och hänger ihop med högre androgennivåer, säger forskaren Kyriaki Kosidou i en kommentar.

Trots att autism är fyra gånger vanligare bland pojkar än flickor, såg forskarna ingen skillnad i risk mellan könen.

Studien publiceras i Molecular Psychiatry.

 

LÄS MER: Svenskar kan ha knäckt autismgåtan

 

Webbtest: Har du autism eller aspergers?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!