Är antidepressiva farligt? Ny stor studie avslöjar

Kan antidepressiv medicin ha negativa effekter för hälsan?

En del studier har pekat på det.

Men nu visar en genomgång av 1000 studier att riskerna är mycket små.

I takt med att antidepressiva läkemedel blivit allt vanligare världen över har också oron över konsekvenserna växt. Är det verkligen ofarligt med antidepp?

Metaanalyser av tidigare studier har visat på olika saker. Medan vissa visat på att det är ofarligt har andra pekat på att antidepressiva bland annat ökar risken för suicid.

Nu har en grupp forskare från olika universitet i världen gjort en systematisk utvärdering av 45 metaanalyser, innehållande över 1000 observationsstudier. 

Säkert att äta antidepressiva

Vad de kom fram till? Att det inte finns något starkt stöd för att antidepressiva medel skulle orsaka negativa hälsoeffekter.

– Såvitt vi vet är detta den första studien som bedömer säkerheten och negativa hälsoeffekter som associerats med användning av antidepressiva i så stor skala med data från verkligheten. Men det är viktigt att tänka på att vår studie inte bedömde läkemedlens effektivitet, säger studiens huvudförfattare Elena Dragioti, adjungerad universitetslektor vid Institutionen för medicin och hälsa vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Studie: Depression kan göra fysiskt ont 

Studien, som nu har publicerats i vetenskapliga tidskriften JAMA Psychiatry, fann att de negativa hälsoeffekter som rapporterats i observationsstudierna, som exempelvis suicid, antagligen berodde på de psykiska tillstånd de fått medicinen utskrivet för, och inte medicinen i sig. 

Behöver forskas mer

Den nya studien visar att antidepressiva generellt är säkra att ta. Men den har vissa brister, som gör att mer forskning behövs.

– Även om vi har visat att antidepressiva läkemedel på det hela taget är säkra, måste negativa effekter övervakas kliniskt under behandling med antidepressiva läkemedel. Vi har dessutom bara begränsade bevis från randomiserade kliniska prövningar om negativa hälsoeffekter på längre sikt. Vi har inte heller kunnat bedöma flera nyare antidepressiva läkemedel eftersom tillgängliga data är begränsade”, säger Evangelos Evangelou, epidemiolog vid University of Ioannina i Grekland och Imperial College i Storbritannien.

LÄS OCKSÅ: Depression: Åtta tidiga och vanliga symtom

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!