Antidepressiva ordineras ibland till personer som lider av kronisk smärta eller demens. Enligt en ny stor studie kan medicinen dock öka risken för benbrott markant.
Antidepressiva ordineras ibland till personer som lider av kronisk smärta eller demens. Enligt en ny stor studie kan medicinen dock öka risken för benbrott markant. Foto: Getty

Antidepressiva till äldre kan öka risk för benbrott

Antidepressiva läkemedel kan öka risken för benbrott hos äldre.

Det visar en ny stor studie.

Antidepressiva läkemedel används inte bara vid depression och långvarig nedstämdhet. Det ordineras också till personer som lider av kronisk smärta eller demens, för att behandla psykiska symptom som ångest, oro och sömnsvårigheter. Men nu tyder forskning på att antideppmedicin kan vara kritiskt att ge till i synnerhet äldre personer, eftersom det tycks öka risken för benbrott. Drygt 50 000 personer med demensdiagnos har ingått i studien, liksom cirka 100 000 personer utan diagnos.

LÄS OCKSÅ: Antidepressiva kan ge självmordstankar 

Vanliga antidepressiva kan orsaka benbrott

Den nya studien, som publicerats i International Journal of Geriatric Psychiatry, visar att risken för höftfraktur är nästan dubbelt så stor hos äldre personer som ätit antidepressiva i jämförelse med personer som inte behandlats med läkemedel. Störst risk att drabbas av benbrott är i början av medicineringen, skriver sajten Läkemedelsvärlden

Resultatet omfattar samtliga av de vanligaste antidepressiva läkemedlen, som mirtazapin, SSRI- och SNRI-preparat. Forskarna påpekar att tablettbehandlingen, om den är nödvändig, bör ses över och kontrolleras regelbundet.

LÄS OCKSÅ:

"Varför går jag upp av antidepressiva?" 

Demens: Här är 12 tips som skyddar mot sjukdomen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande