Störst risk att drabbas av livmoderhalscancer har kvinnor som inte genomgått screening eller som inte screenats tillräckligt regelbundet, enligt siffror ur Cancerfondsrapporten 2018.
1 av 4: Störst risk att drabbas av livmoderhalscancer har kvinnor som inte genomgått screening eller som inte screenats tillräckligt regelbundet, enligt siffror ur Cancerfondsrapporten 2018. Foto: SHUTTERSTOCK
82 procent av alla svenska kvinnor mellan 23 och 60 år deltar i screeningprogrammet
2 av 4: 82 procent av alla svenska kvinnor mellan 23 och 60 år deltar i screeningprogrammet Foto: Melker Dahlstrand/Cancerfonden
"Närmare två av tre kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer har inte alls eller bara sporadiskt deltagit i screeningprogrammet", säger Jan Zedenius, professor och medicinsk sakkunnig på Cancerfonden.
3 av 4: "Närmare två av tre kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer har inte alls eller bara sporadiskt deltagit i screeningprogrammet", säger Jan Zedenius, professor och medicinsk sakkunnig på Cancerfonden.
4 av 4 Foto: WISSING PER / GT/EXPRESSEN

Allt fler drabbas av livmoderhalscancer

Antalet fall av livmoderhalscancer ökar för första gången på årtionden. Från 2014 till 2015 ökade sjukdomen med 20 procent, enligt ett pressmeddelande från Cancerfonden.

"Vi vet i dagsläget inte vad ökningen beror på, det behövs fler studier för att ta reda på det. Men många landsting måste bli ännu bättre på att få fler kvinnor att screena sig. Närmare två av tre kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer har inte alls eller bara sporadiskt deltagit i screeningprogrammet", säger Jan Zedenius, professor och medicinsk sakkunnig på Cancerfonden, i pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ: Nu blir cellprov gratis för alla

Omräknat i antal fall rör sig ökningen om cirka 100 drabbade kvinnor. Cancerfondens statistik visar också att 82 procent av alla svenska kvinnor i åldrarna 23-60 år deltar i screeningprogrammet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!