Är cellförändringar samma sak som cancer?
1 av 2: Är cellförändringar samma sak som cancer? Foto: Shutterstock
De vaccin som i dag erbjuds för tjejer och killar i Sverige skyddar mot ett par av de mer aggressiva HPV-typerna, men då det finns runt 200 virustyper varav 13 kan orsaka cancer ger vaccinet inte fullständigt skydd
2 av 2: De vaccin som i dag erbjuds för tjejer och killar i Sverige skyddar mot ett par av de mer aggressiva HPV-typerna, men då det finns runt 200 virustyper varav 13 kan orsaka cancer ger vaccinet inte fullständigt skydd Foto: Shutterstock

Allt du behöver veta om cellprov och cellförändringar: 16 vanliga frågor

Hur går en cellprovtagning till? Hur kan man förbereda sig? 

Gör det ont? Vad händer om man har cellförändringar?

Det här är några vanliga frågor om cellförändringar - Hälsoliv har tagit reda på hur det ligger till.

När kallelsen för ett så kallat screeningstest dimper ner i brevlådan är det många som får en klump i magen. Att regelbundet gå på cellprovtagningar är ett bra sätt att förebygga livmoderhalscancer, men trots det kan det kännas läskigt. Många frågor kan dyka upp både innan, under eller efter en provtagningen. Här har vi samlat några av de vanligaste.

1. Varför får jag kallelse till cellprov?

I Sverige kallas alla kvinnor mellan 23 och 49 till gynekologisk cellprovskontroll, eller screeningtest som det också kallas, vart tredje år. Kvinnor mellan 50 och 60 år kallas i regel var femte år. Sedan januari 2018 är cellprovtagning dessutom gratis för alla i Sverige.

2. Jag är vaccinerad mot HPV, varför blir jag kallad till cellprovtagning?

De vaccin som i dag erbjuds för tjejer och killar i Sverige skyddar mot ett par av de mer aggressiva HPV-typerna, men då det finns runt 200 virustyper varav 13 kan orsaka cancer ger vaccinet inte fullständigt skydd. Därför är det viktigt att att gå på regelbundna kontroller.

Vad är cellförändringar?

Cellförändringar i livmoderhalsen beror nästan alltid på att du smittats med humant papillomvirus (HPV).

Cellförändringar ger vanligen inga symtom.

Du kan inte ärva cellförändringar, men om en nära släkting haft cellförändringar kan du också ha en medfödd ökad risk.

Många cellförändringar läker av sig själva men i vissa fall är förändringarna måttliga eller svåra. Om de inte avlägsnas kan de utvecklas till cancer.

Källa: 1177 Vårguiden

3. Hur går provtagningen till?

Cellprov kan utföras av både läkare och barnmorskor. Inför undersökningen kommer du behöva ta av dig på underkroppen (om du tycker att det känns jobbigt att vara naken kan du ha en kjol eller klänning på dig) och lägga dig i en gynstol.

Vad är HPV?

HPV, eller humant papillomvirus som det heter, är inte ett virus utan en grupp med mer än 200 olika typer av virus. 

HPV en väldigt vanlig sexuellt överförbar infektion, som smittar när slemhinnor är i kontakt med hud eller slemhinnor.

De flesta infektioner är symtomfria och läker ut av sig själva.

Vissa typer av HPV kan orsaka hudvårtor och kondylom.

13 HPV-typer är så kallade högriskvirus och kan orsaka livmoderhalscancer men även cancer i svalg, penis, anus och vaginan.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177 Vårdguiden

Själva undersökningen tar bara några minuter. Vanligen används först en liten spatel som försiktigt stryks mot livmodertappen. Sedan används en mjuk borste för att samla cellprover från livsmoderhalsen.

LÄS OCKSÅ: Fallen av livmoderhalscancer ökar

4. Behöver jag gå på provtagning om jag aldrig haft sex?

Om du aldrig haft samlag med någon, där kön kommit i kontakt med kön, behöver du inte gå på provtagningen.

5. Gör det ont?

De allra flesta brukar inte tycka att det gör ont att ta cellprov. Vissa upplever ett obehag men eftersom undersökningen vanligen inte tar mer än någon minut går detta över fort. Däremot kan många känna sig spända och uppleva att det är obehagligt att ligga i gynekologstolen, dels för att det kan vara fysiskt obekvämt och dels för att det kan kännas utsatt och naket.

6. Hur vanligt är det med cellförändringar?

Procentuellt sett är förändringar inte så vanligt. Under ett år är det mindre än fem procent av de som tar cellprov som får besked om att de har förändringar. Det motsvarar ungefär 30 000 kvinnor om året. Livmoderhalscancer är ännu ovanligare. Enligt Cancerfonden rör det sig om 450 fall om året.

7. Är cellförändringar ärftligt?

Du kan inte ärva cellförändringar, men om en nära anhörig haft cellförändringar kan du ha en medfödd ökad risk att utveckla dem. Man vet också att rökare är mer infektionskänsliga och således har en ökad risk att drabbas.

8. Kan jag gå på cellprovtagning om jag har mens?

Om du har mens bör du boka om provtagningen. Mensblod kan nämligen göra provet svåranalyserat. 

9. Kan jag ha sex dagen innan provtagningen?

Om du har penetrerande samlag eller för in något i slidan dygnet innan provtagningen kan det kan påverka provsvaren.

10. Jag har bara sex med kvinnor, måste jag ta cellprov?

Det finns en föreställning om att HPV-virus enbart smittar vid penetrerande sex och att man inte behöver gå på cellprovstagning om man aldrig haft sex med en man. Men så är inte fallet. Viruset smittar ändå.

11. Kan jag ta cellprov om jag är gravid?

Ja. Cellprov har ingen som helst negativ inverkan på dig eller ditt kommande barn utan kan göras under hela graviditeten.

12. Hur får jag besked?

Hur man får besked ser olika ut beroende på var man testar sig. De flesta vårdinrättningar skickar ut svaret via brev, oavsett om resultatet är positivt eller negativt, men det finns även de som ringer. Vissa frågar sina patienter vad de fördrar. Om du är nervös kan det vara en god idé att fråga läkaren eller barnmorskan om de kan lämna svaret via telefon, eftersom det även ger möjlighet att ställa frågor.

Om du efter att ha fått beskedet har frågor om ditt resultat - tveka inte att ringa.

LÄS OCKSÅ: Pantea, 26, om cellförändringarna: "Mitt liv föll samman"

13. När får jag besked?

Svaret från undersökningen ska komma inom sex veckor, men det kan ta längre tid. Det behöver inte betyda att du har cellförändringar utan kan bero på hög arbetsbelastning.

14. Jag har cellförändringar, betyder det att jag har livmoderhalscancer?

Nej. Att ha cellförändringar är inte samma sak som att ha cancer. Som det står under frågan "Hur vanligt är det med cellförändringar?" är det betydligt fler som varje år får besked om cellförändringar än besked om livmoderhalscancer. 

Cellförändringar är dock ett förstadium till cancer och bör därför utredas vidare. 

Om ditt provsvar visar positivt, det vill säga att du har cellförändringar, kommer du få en ny tid till en gynekologmottagning för vidare utredning. Cellförändringar brukar delas in i en tregradig skala: Lätta, medelsvåra och svåra förändringar.

Foto: Shutterstock

Om du har lätta förändringar som inte innerhåller HPV görs vanligen ingen uppföljning. Om testet däremot visar att du har HPV kommer du att kallas till en ny undersökning av en gynekolog. Om du är under 30 år och inte har gjort ett HPV-test kan du antingen få en tid hos en gynekolog eller komma tillbaka för ett nytt cellprov efter tre, fyra månader.

Väntetiden kan kännas olustig, men oroa dig inte: Det tar vanligen tio till 15 år för cellförändringar att utvecklas till cancer. Lätta cellförändringar läker dessutom oftast ut av sig själva.

Vid medelsvåra och svåra cellförändringar görs alltid en uppföljning hos gynekologen.

LÄS OCKSÅ: Bättre provtagning ska hitta fler cancerfall

15. Jag har cellförändringar och är kallad till en gynekolog. Vad händer nu?

När du går på en uppföljning hos en gynekolog görs ytterligare ett cellprov. Gynekologen gör även en kolposkopiundersökning. Det innebär att läkaren med hjälp av ett mikroskop tittar på din livmodertapp för att se hur utbredda förändringarna är. För att se bättre används en jod- och ättikslagslösning som baddas på livmoderhalstappen. Det är inte skadligt, men kan svida litegrann. I vissa fall kompletteras undersökningen med en biopsi, där en liten vävnadsbit knipsas bort från livmodertappen.

Det är det sammanställda resultatet av cellprov, kolposkopi och (i vissa fall) vävnadsprov som avgör om och i så fall vad för slags behandling du behöver genomgå.

Efter undersökningen kan du ha en mindre blödning.

16. Hur behandlar man cellförändringar?

Om dina cellförändringar inte läkt ut av sig själva eller visar sig vara medelsvåra eller svåra gör läkaren ofta bedömningen att du behöver behandlas genom att ta bort cellförändringarna.

Det kan göras på två sätt. Läkaren kan operera bort den bit av livmodertappen där förändringarna finns med hjälp av laser eller glödtråd - en så kallad konisering. Det går även att förstöra vävnaden med hjälp av värme, laser eller frysning. 

Det är vanligast att ingreppen görs med lokalbedövning, men det går även att bli sövd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!