8 vanliga semesterplågor på resan - så lindrar du besvären

Under sommaren är det vanligt att vi reser mer, och det kan påverka hela kroppen.
Du äter kanske lite annorlunda, du är ute på vägarna mer och tillbringar mer tid i solen. Alla dessa saker kan göra att dina rutiner ruckas och semesterplågorna är ett faktum.
Här får du hjälp och lösningar på några vanliga åkommor som värmeslag, matförgiftning, insektsbett och magproblem, vare sig du semestrar i Sverige eller befinner dig utomlands.

Victoria Petersson
Foto: Shutterstock

1. Värmeslag/vätskebrist

Sol och varma temperaturer är inte bara härligt. Det kan också vara en fara för hälsan om du inte dricker tillräckligt när temperaturen stiger.

Särskilt om du reser till varmare breddgrader och inte är van.

Om det är så varmt ute att kroppen inte kan styra sin egen temperatur så får du värmeslag; några vanliga symptom är huvudvärk, yrsel, illamående, synstörningar, snabb puls och rödflammig torr hud. Om pulsen skenar i väg är det ett tecken på att du har för lite vätska i dig.
Värmeslag och vätskebrist är vanligast när det är riktigt varma temperaturer, så om du befinner dig i varmare klimat är du mer utsatt.
LÄS OCKSÅ: Läkarens bästa råd om du fått solsting eller värmeslag
 

Så lindrar du besvären:

Se till att dricka mycket när det är varmt ute, du svettas mer än vad du tror. Undvik den direkta solen, och drick extra mycket vatten om du är fysiskt aktiv. Bär tunna kläder, och äldre personer ska vara extra försiktiga i solen.

– Om man är äldre och har någon hjärt-kärlsjukdomar och går på mediciner för detta ska man inte vara ute i värmen allt för länge, har läkaren Richard Fletcher tidigare sagt till Hälsoliv.

LÄS OCKSÅ: Svettig? 7 saker din kropp vill säga till dig

 

 

 

Foto: Shutterstock.

2. Matförgiftning, kräkningar och magsjuka 

Magsjuka beror oftast på en virusinfektion, som till exempel vinterkräksjukan. Men även bakterier kan göra så man blir magsjuk.

Matförgiftning får du om du hanterat mat på ett felaktigt sätt. Enligt Folkhälsomyndigheten så blir mer än 12 000 personligen årligen magsjuka av bakterier som campylobacter, ehec, yersinia och salmonella. Många smittas just under sommarmånaderna. Symptomen är illamående, kräkningar och diarrée.
 

Särskilt viktigt att tänka på är om du är utomlands och äter från en hotellbuffé som kanske stått i värme länge, eller om det inte är tillräckligt hygieniskt. Var vaksam och se så maten ser fräsch ut.

Enligt Smittskyddsinstitutet finns det några högriskländer där man bör vara extra vaksam. Dit tillhör bland annat Indien, Marocko, Indonesien och Thailand.

LÄS OCKSÅ: Fem huskurer som funkar när du fått magsjuka 

Så lindrar du besvären:

Om du har drabbats av magsjuka är det viktigaste att se till att du inte smittar andra, och blir frisk så fort som möjligt. Var därför noga med handhygien, och tvätta handdukar och kläder. Om du är eller har varit sjuk ska du inte laga mat åt andra. Tänk också på att försöka få i dig vätska, och gärna vätskeersättning.

Här kan du läsa mer om hur ska hantera maten på rätt sätt i sommar för att slippa bli magsjuk.

 

 

Foto: Shutterstock.

3. Insektsbett 

Ju mer vi är ute i naturen desto större risk är det att vi träffar på alla dessa insekter som kan medföra ovälkomna effekter som bett och stick - som fästingar och getingar. Och kom ihåg att myggor kan bära på farliga smittor när du befinner dig utomlands.

Förutom att smörja in sig innan och vaccinera sig mot TBE finns det några saker du också kan göra efter att du väl blivit biten eller stucken.

Så tar du hand om vanliga bett och stick

Fästingbett:

Använd en fästingborttagare. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut – undvik att vrida. Använd en fästingborttagare eller pincett. Tvätta såret med tvål och vatten eller med desinfektionsvätska.

Om du ser ett rött märke runt bettet efter några dagar bör du kontakta vårdcentral, detta gäller också om du får feber, blir illamående, huvudvärk, muskelvärk eller ansiktsförlamning.

Bi- och getingstick

Om du blivit getingstucken kan det göra ont, och det första du ska göra är att rengöra området och kyla ner med en kall handduk. Du kan även använda en salva med antihistamin, och badda området med alsolsprit eller alsolgel.

Om ett bi har stuckit dig, så ska du kolla om gadden inte sitter kvar. Om den är kvar kan du skrapa bort den. Om du är allergisk mot bi- eller getingstick är det en bra idé att söka vård, särskilt om du blivit stucken i munnen eller på halsen, och får svårt att andas.

Myggbett:

Myggbett är oftast väldigt ofarliga,  och de är mest störiga eftersom de kliar rätt så rejält. För att undvika att bli biten kan du använda ljusa kläder. Myggor dras till mörka färger, använda kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen och smörja med myggmedel på ställen som inte kan täckas.

Blir du biten utomlands kan det leda till malaria eller dengue-feber, så var vaksam och läs på innan du reser till länder där dessa sjukdomar finns. 

Vissa människor reagerar starkare på myggbett, och bästa tipsen för att lindra besvären är att smörja in området med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. En isbit kan också lindra. Och försök att INTE klia, det gör det oftast värre.

Här kan du se om du är allergisk mot myggbett.

 

 

Foto: Shutterstock.

4. Turistdiarré 

Turistdiarré är ett samlingsnamn för magproblematik som drabbar dig som befinner dig på resande fot. Vanligtvis går det över på några dagar men är sällan särskilt roligt.

 

Den vanligaste orsaken är olika typer av coli-bakterier, exempelvis bakterietypen ETEC. Smittan sprids ofta via vatten eller mat som inte är korrekt tillagad. Även råa skaldjur och kallskuret kan ställa till det.

Hur du förebygger kan skilja sig från land till land. Här har 1177 Vårdguiden sammanställt en liten guide.

Så löser du besvären:

Se till att dricka tillräckligt med vatten för att undvika uttorkning. Om du behöver stoppa diarrén tillfälligt (exempelvis för att resa hem) kan Imodium vara en lösning, eller andra läkemedel som har det verksamma ämnet Loperamid.

Om du har haft diarré i mer än en vecka, har hög feber och frossa, svåra magsmärtor och du har blodig diarré så ska du söka vård.
Särskilt viktigt är det såklart att vara observant om du skulle få diarré när du är på resande fot att det finns vård i närheten om du skulle behöva.

Om du använder läkemedel mot hjärtsvikt, diabetes eller en annan allvarlig sjukdom och får magsjuka ska du kontakta din läkare för rätt medicinering, då det kan vara farligt att ta läkemedlet under tiden du är sjuk.

 

 

Foto: Shutterstock.

5. Solbränna

En härlig solbränna vill man kanske ha på sin semester, men det är viktigt att sola med måtta och att använda solskydd för att undvika att bränna sig - särskilt när du befinner dig i länder med stark sol.

 

Undvik gärna att sola när solen är som starkast mitt på dagen, speciellt viktigt om du är i länder där solen är extra stark. Lägg dig i skuggan i stället. Använd en solkräm och smörj in dig regelbundet under dagen och ha täckande kläder på dig. Men även om du tycker att du är försiktig kan det ändå hända att du bränner dig, och om du bränt dig ordentligt kan det bildas små blåsor på huden.

LÄS OCKSÅ: Bli brun snabbt – utan att bränna dig

Så löser du besvären:

Undvik solen och sätt på dig täckande kläder. Lindra med en sval dusch och smörj in dig med lotion eller aloe vera som har en lugnande effekt. Om du fått klåda eller sveda finns det receptfri kräm eller salva med hydrokortison. Om du har ont kan du också ta smärtstillande läkemedel.

LÄS OCKSÅ: Så lindrar du dina soleksem

 

 

Foto: Shutterstock.

6. Förstoppning

Att drabbas av förstoppning ibland gör vi nästan alla, men det är ändå jobbigt.

Det är kanske extra vanligt nu i semestertider när många är på resande fot eller ändrar sina rutiner och äter saker man annars inte gör. Det kan då leda till förstoppning och andra magproblem.

Så löser du besvären:

Det du kan göra för att undvika förstoppning är att äta på regelbundna tider, dricka ordentligt och röra på dig. Att stressa mindre och äta mer fibrer är också bra. Fibrerna gör att tarmen får arbeta mer och tarminnehållet får en smidigare konsistens.

Här kan du läsa läkarens bästa tips på hur du undviker förstoppning.

 

 

Foto: Shutterstock.

7. Allergisk reaktion

Ungefär en av hundra lider av insektsallergi, och då är man allergisk mot ett ämne som finns i insekters gift.

Vanligaste är att man är allergisk mot geting-och bistick. Så svullnar man upp runt området där du blivit stucken, du kan också få klåda och utslag och svullnad runt läppar och ögon.

Så löser du besvären:

Antihistamintabletter som finns receptfritt på ett apotek kan man använda vid lättare allergiska reaktioner. Men om du samtidigt som du får klåda också svullnar upp ska du söka vård och träffa en läkare. Om det blir svårt att andas är det 112 som gäller, och akutvård så fort som möjligt.

Anafylaktisk chock är en akut allergisk reaktion som kan vara livshotande om inte behandling sätts in snabbt. Det viktigaste läkemedlet för att stoppa en anafylaktisk chock är adrenalin. Om du redan har en adrenalinpenna ska du så fort som möjligt ge dig själv en injektion i låret vid svåra symtom av en allergichock, skriver Astma och allergilinjen.

 

 

Foto: Shutterstock.

8. Åksjuka

Under sommaren kanske det åks mer bil än vanligt, och många timmar i en varm bil en sommardag kan göra att man blir åksjuk.

Vissa personer verkar drabbas lättare av detta, och det är vanligast hos barn i åldrarna två till tio år. Men även vuxna drabbas.
Om du känner att du börjar svettas, bli trött och gäspa kan det vara de första tecknen på att du är åksjuk. Sedan mår man ofta illa och kräks.

Så löser du besvären:

Om du är utvilad innan du börjar resa är det bra, likaså att ta pauser ofta och gå ut ur bilen och få frisk luft. Undvik att äta precis innan du ska åka, och försök hålla blicken fäst mot horisonten och inte titta för mycket ner i telefonen under resan. Det kan göra att du mår mer illa.

Ta djupa andetag, blunda och andas. Lägg dig gärna ner om det är möjligt.

Källa: Vårdguiden 1177.se