Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

8 vanliga semesterplågor på resan - så lindrar du besvären

Under sommaren är det vanligt att vi reser mer, och det kan påverka hela kroppen.
Du äter kanske lite annorlunda, du är ute på vägarna mer och tillbringar mer tid i solen. Alla dessa saker kan göra att dina rutiner ruckas och semesterplågorna är ett faktum.
Här får du hjälp och lösningar på några vanliga åkommor som värmeslag, matförgiftning, insektsbett och magproblem, vare sig du semestrar i Sverige eller befinner dig utomlands.

Foto: Shutterstock

1 av 8

1. Värmeslag/vätskebrist

Sol och varma temperaturer är inte bara härligt. Det kan också vara en fara för hälsan om du inte dricker tillräckligt när temperaturen stiger.
Särskilt om du reser till varmare breddgrader och inte är van.
Om det är så varmt ute att kroppen inte kan styra sin egen temperatur så får du värmeslag; några vanliga symptom är huvudvärk, yrsel, illamående, synstörningar, snabb puls och rödflammig torr hud. Om pulsen skenar i väg är det ett tecken på att du har för lite vätska i dig.
Värmeslag och vätskebrist är vanligast när det är riktigt varma temperaturer, så om du befinner dig i varmare klimat är du mer utsatt. 
LÄS OCKSÅ: Läkarens bästa råd om du fått solsting eller värmeslag

Så lindrar du besvären:

Se till att dricka mycket när det är varmt ute, du svettas mer än vad du tror. Undvik den direkta solen, och drick extra mycket vatten om du är fysiskt aktiv. Bär tunna kläder, och äldre personer ska vara extra försiktiga i solen.
– Om man är äldre och har någon hjärt-kärlsjukdomar och går på mediciner för detta ska man inte vara ute i värmen allt för länge, har läkaren Richard Fletcher tidigare sagt till Hälsoliv.

1 av 8