Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Å nej. Inte löss!
Å nej. Inte löss!
Å nej. Inte löss!
Irriterande – men inte farlig. Nu när skolorna startat är det högsäsong för lössen. Men det finns bot.
Irriterande – men inte farlig. Nu när skolorna startat är det högsäsong för lössen. Men det finns bot.
Irriterande – men inte farlig. Nu när skolorna startat är det högsäsong för lössen. Men det finns bot.
1 AV 2
Å nej. Inte löss!
Foto: Fotolia
2 AV 2
Irriterande – men inte farlig. Nu när skolorna startat är det högsäsong för lössen. Men det finns bot.
Foto: Wikicommons

8 vanliga frågor och svar om huvudlöss

Hårlöss, eller huvudlöss som de också kallas, kan drabba alla.
Både barn, skolpersonal, föräldrar och äldre släktingar är måltavlor vid skolstarten, speciellt en varm sensommar. Som namnet antyder hittar du löss i håret vilket knappast är en angenäm känsla.
Så här gör du för att skydda dig och dina barn från löss i håret.

Skolstarten innebär inte bara att återse kära klasskamrater. En hel del sjukdomar hänger i luften, för att inte tala om de fruktade hårlössen.

Här svarar vi på 8 vanliga frågor om löss

1. Löss i håret? Så upptäcker du dem

Ett tydligt tecken på löss i håret är en kliande hårbotten. Problemet är att det inte alltid behöver klia. Klådan är nämligen en överkänslighet mot lusens saliv vilket betyder att alla inte upplever den. Det brukar dessutom dröja 4-6 veckor innan klådan börjar. Hittar du svart puder på huvudkudden eller kragen kan det vara tecken på löss. Det är nämligen lusens avföring eller ömsade skinn.

LÄS OCKSÅ: Så lindrar och undviker du höstblåsor

2. Hur ser huvudlöss/hårlöss ut?

Huvudlusen är en insekt som lever och förökar sig i huvudets hårbotten. De livnär sig på blod och utsöndrar saliv som gör att det kliar.
En huvudlus är 2–3 millimeter lång och är transparant från födseln, men blir beige av blodet den äter. Huvudlusen klarar sig bara 24 timmar utanför håret. Efter fyra timmar försvinner djurets möjlighet att fortplanta sig.
Lusen rör sig genom att klättra på hårstrån. Den kan inte flyga eller hoppa.
Du kan upptäcka löss genom att kamma igenom håret mot ett vitt underlag. Det kan vara ett vitt papper, en bordsduk eller lakan. Poängen är att du då lättare ser lössen. De kan vara allt från transparanta till svarta, beroende på hur mycket blod de fått i sig.
Bästa sättet är att använda en CE-märkt luskam som uppfyller EU:s säkerhetskrav. Kammen ska ha täta och styva tänder.
Glöm inte att stryka av kammen efter varje tag, för att inte sprida djuren över hela hårbotten.

3. Hur ser lusägg ut?

Om lössen är svåra att upptäcka kan du leta efter lusägg. De sitter på hårstrået nära hårbotten. Ägg med löss i är mörka medan tomma ägg är ljusa, lite gulvita och ovala. Om du bara hittar tomma ägg behöver du inte genomföra någon behandling.

Ägg med löss i är mörka medan tomma ägg är ljusa, lite gulvita och ovala. Foto: Shutterstock

4. Hur sprider sig huvudlöss?

Löss sprider sig genom kontakt huvud mot huvud.
En lus som tappar fotfästet och lämnar sin värd klarar sig inte i det fria. Den är ofta så svag att den inte kan röra sig. Den kan därför inte smitta. Risken att få huvudlöss via borstar, mössor och sängkläder är därför mycket liten.

LÄS OCKSÅ: Feber hos barn – 6 varningssignaler att se upp med

5. När är risken störst att få löss?

Enligt vårdguiden är risken att få löss som mest på sommaren, när lusen är som mest aktiv. En ny topp kommer på hösten när skolorna börjar.

Goda råd till den som drabbats av huvudlöss

Fakta från Netdoktor om huvudlöss

 Den vanligaste spridningsvägen är huvud mot huvud. Därför bör du vara vaksam om någon i omgivningen har löss, särskilt om du och personen haft nära kontakt.
Medel som tar död på både löss och ägg är receptfria och finns på apoteket.
När du har använt lusmedlet ska håret kammas igenom för att få bort äggen. Apoteket har speciella luskammar vars tänder sitter extra tätt.
Det är viktigt att man behandlar alla i en familj som har löss samtidigt så att inte smittan kommer tillbaka.
Vill du vara på den säkra sidan kan du lägga föremål som mössor och kammar i frysen ett dygn.
 

Källa: Netdoktor är Sveriges ledande hälsoportal. Mer än 100 framstående läkare och andra medicinska experter skriver och uppdaterar faktainnehållet på Netdoktor.se 

6. Vilken behandling funkar mot huvudlöss?

Det är viktigt att behandla hela familjen samtidigt om du eller någon i familjen drabbats. Det bästa sättet är att kombinera luskamning med någon form av medel. Men du behöver inte använda lusmedel om du inte hittar levande löss.
Det finns ett antal medel att använda. Det är viktigt att du finkammar håret genom hela behandlingen för att se att den verkligen fungerar. När du fått bort alla levande löss är det sedan viktigt att kamma vidare för att få bort de döda lössen och äggen.
Informera skolan eller förskolan om du har barn som riskerar att smitta andra barn.

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

7. Sprider huvudlöss sjukdomar?

Nej, det huvudlössen sprider inga sjukdomar.

8. Hur länge lever en lus?

En huvudlus genomgår tre nymfstadier innan den blir könsmogen. För att en hona ska producera fertila ägg måste den hitta en partner. En hona lägger i snitt ett ägg i timmen och lössens huvudsakliga syssla i livet är att kopulera, vilket de gör dygnet runt. Det är inte ovanligt att äldre honor dör under sex.
En huvudlus kan leva i 30 dygn från det att ägget läggs tills den dör.

LÄS OCKSÅ: Vattkoppor och bältros – allt du behöver veta

En huvudlus är 2–3 millimeter lång och är transparant från födseln, men blir beige av blodet den äter. Foto: Shutterstock

Lusexperten Kate Langekrans bästa tips

1. Arbeta förebyggande – lusmedel & luskam

Om löss går loss i förskolan eller skolan bör du luskamma ditt barn direkt.
Den oberoende lusexperten Kate Langenkrans rekommenderar att ha en luskam hemma som en bra åtgärd för att snabbt bli av med löss om man misstänker någon i ens närhet blivit drabbad.
Genom att luskamma noggrant över ett vitt papper kan du lätt se lössen om de ramlar loss. Ha även uppsikt efter små gula ägg på hårstrån nära hårbotten. Om du blivit drabbad är en kombination av kamning och lusmedel en effektiv behandlingsmetod.
– Resten av familjen, de som har en nära kontakt med barnen, måste kammas om barnen får löss, säger Kate Langenkrans. Kammar ska vara CE-märkta så de uppfyller alla EU-krav. De kostar inte så mycket. Lusmedel med Silikon och oljor rekommenderas eftersom lössen inte blir resistenta mot dem. De täpper till andningsvägarna så lössen sprängs inifrån. Det låter förfärligt, men tänk på att de är millimeterstora. Kamma, kamma, kamma och behandla vid fynd av levande löss är lösningen för att hålla dem borta!

2. Slå inte era kloka huvuden ihop

Risken att löss sprider sig via borstar och kammar är, enligt Kate Langenkrans, mikroskopiskt liten eftersom löss som hamnat utanför håret snabbt torkar ut. De förflyttar sig genom att klättra på hårstrån och därför är det direktkontakt mellan huvuden som bör undvikas.
– De sprids heller aldrig via mössor eller sängkläder. Lusen behöver suga blod för att hålla sig vid liv. Har den lämnat värmen i hårbottnen så torkar den ganska snabbt. Det är genom huvud- till huvudkontakt som löss sprids.

LÄS OCKSÅ: Svinkoppor - så skyddar du ditt barn

3. Varna andra om du blivit smittad

Vissa tycker kanske att det är pinsamt att bli drabbad av löss, men det är likväl viktigt att varna dem runtomkring för att inte smitta andra i onödan.
Om någon i en grupp drabbas av löss är det praktiskt om alla i gruppen undersöks samtidigt.
– Man måste ta bort skammen! säger Kate Langenkrans. Kan man få in att det inte beror på smutsigt hår utan på smitta kan vi göra det så vanligt så blir vi av med skammen.

Fem produkter mot löss

1. Paranix lusschampo

Det här ett schampo med mineralolja som kväver och torkar ut både löss och ägg på tio minuter. Upprepa behandlingen en gång efter sju dagar för att försäkra dig om att alla löss dött. Kan användas på vuxna och barn över två år. En liten luskam följer med i förpackningen.

Annons: Läs mer och köp lusschampot här (extern länk)

2. Nitfree luskam

Nitfree är en luskam i metall, vars tänder är utrustade spiralformade och räfflade mikrokanaler – vilket innebär att inte bara lössen, utan även äggen kammas ur håret. Genom att kamma mycket noga i ungefär fem dagar ska håret bli fritt från både löss och ägg utan att man behöver använda kemiska medel.

Annons: Läs mer och köp luskammen här (extern länk)

3. Hendrin Once Spray – gel mot löss

Det här är en gel med dimetikon och Penetrol som sprejas i håret och sedan får verka i minst 15 minuter. Gelen tar död på lössen genom att täcka dem och går även in lusäggen för att ta död på dessa. Kan användas av gravida, ammande och barn från sex månader.

Annons: Läs mer och köp lussprejen här (extern länk)

4. Lussnodden – hårband mot löss

Lussnodden används som en vanlig scrunchie och förhindrar lusangrepp i håret tack vare ett verksamt ämne från krysantemumblomman. Hårsnodden är gift- och allergifri och kan användas dagligen av såväl barn som vuxna. Finns i fem färger.

Annons: Läs mer och köp lussnodden här (extern länk)

5. Linicin Prevent Spray – förebygger löss

Linicin har tagit fram en sprej som minskar risken för huvudlöss då den sprider en doft de inte gillar – men som vi människor inte känner av. Innehåller munkpeppar- och eukalyptusextrakt och sprejas en gång om dagen i torrt hår. Effekten varar i minst 7 timmar och produkten kan användas från 2 års ålder.

Annons: Läs mer och köp sprejen mot löss här (extern länk)

Av Kristoffer Elmqvist och Lennart Nilsson