Det kan vara oroande att få en blödning när man inte ska få det, men man ska inte oro sig i onödan. Det finns många orsaker till att man blöder från slidan.
Vid ägglossningen kan det exempelvis hända att du blöder lite.
1 AV 2
Det kan vara oroande att få en blödning när man inte ska få det, men man ska inte oro sig i onödan. Det finns många orsaker till att man blöder från slidan.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Vid ägglossningen kan det exempelvis hända att du blöder lite.
Foto: Shutterstock

8 orsaker till att du kan få mellanblödningar

Har du fått en blödning trots att du inte ska ha mens ännu?

Bli inte orolig i onödan. Fenomenet kallas mellanblödning och kan bero på en rad olika saker.

1. Du har ägglossning

Ibland kan det faktiskt hända att du får en liten blödning eller blodblandade flytningar när du har ägglossning. Du kan också uppleva smärta i magen som brukar kännas som mensvärk. Ägglossningen sker runt 14 dagar innan mensen.

LÄS OCKSÅ: Barnmorskan om blödningar under graviditeten

2. Du har börjat med ett nytt preventivmedel

Det är vanligt att man får mellanblödningar om man nyligen har börjat med ett nytt preventivmedel som innehåller hormoner, enligt 1177 kallas det då ”genombrottsblödningar”. Fortsätter blödningarna under en längre period kan det vara bra att prova något annat. 

LÄS OCKSÅ: 6 konstiga saker som händer med kroppen före mens

3. Du har missat att ta ett piller

Om du använder dig av p-piller, mini-piller eller mellanpiller och glömmer att ta en tablett så kan du också få blödningar.

4.  Du har tagit ett akut-p-piller

Du och din sexpartner kanske har varit lite slarviga och inte använt något preventivmedel, kondomen råkade spricka, eller så blev du sjuk och kräktes upp ditt p-piller. Det finns många anledningar till att man behöver ta ett akut-p-piller. 

När man har tagit det så kan mensen komma tidigare eller senare än väntat, och det är även vanligt med mellanblödningar, skriver UMO. 

Då ska du söka vård för mellanblödningar:

• Om du får upprepade mellanblödningar

• Om du blöder under eller efter sex

• Om du använt samma preventivmedel i mer än tre månade och fortfarande har blödningar. 

• Om du har haft oskyddat sex 

LÄS OCKSÅ: 7 myter om mens: Det här är sant och falskt

5. Du har inte varit riktigt våt

Om du under ett samlag inte blivit tillräckligt våt och/eller har sköra slemhinnor så kan friktionen orsaka en blödning eller en blodblandad flytning. Oftast gör det då även ont under själva sexakten.

LÄS OCKSÅ: 9 sätt att lindra PMS hemma 

6.  Blödning från livmodertappen

Om man har ätit p-piller länge så kan livmodertappen bli rik på blodkärl och om man då har samlag och penis stöter mot livmodertappen så kan blodkärlen spricka och blöda.

7. Du har en inflammation

En infektion med virus, som HPV (human pappillom virus) eller som du fått av bakterier så som vid klamydia eller gonorré kan orsaka blödningar. Om man blöder efter ett samlag, kan det bero på en infektion eller en annan sjukdom på livmodertappen, därför  är det viktigt att göra en undersökning.  

LÄS OCKSÅ: Vagina - 4 saker den tycker du ska undvika

8. Du är gravid

Det är vanligt att man får en blödning under de första tre månaderna av en graviditet, då kommer den oftast när mensen normal skulle ha kommit. Blödningen beror på att kroppen inte har anpassat sig till graviditeten ännu, men det brukar gå över av sig själv. 

Man kan också blöda under ett samlag när man är gravid och det kan bero på att det finns mer blod än vanligt i livmodertappen under en graviditet och det gör att den lättare kan börja blöda. 

Du kan också ha en polyp på livmodertappen eller i lovmoderhalskanalen - vilket kan orsaka blödningar, det är enligt 1177 ganska vanligt. Det påverkar dock inte graviditeten, men man kan ta bort polypen för att slippa blödningar.