Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Annelie Brauner är legitimerad läkare och professor i mikrobiologi vid Karolinska institutet.
Annelie Brauner är legitimerad läkare och professor i mikrobiologi vid Karolinska institutet.
Annelie Brauner är legitimerad läkare och professor i mikrobiologi vid Karolinska institutet.
1 AV 2
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Annelie Brauner är legitimerad läkare och professor i mikrobiologi vid Karolinska institutet.
Foto: Johannes Frandsén

8 myter och sanningar om urinvägsinfektion


Kan blöta badkläder orsaka urinvägsinfektion? Och kan tranbärsjuice förebygga åkomman?

Vilka seglivade myter stämmer och finns det några huskurer som faktiskt funkar?

Annelie Brauner, professor i mikrobiologi vid Karolinska institutet, hjälper oss att reda ut det – en gång för alla.

Mer än hälften av alla kvinnor drabbas minst en gång i livet av urinvägsinfektion. 

Länge har det hetat att exempelvis blöta badkläder eller kalla bänkar skulle kunna vara orsaker till den smärtsamma blåskatarren. Eller att bälga i sig tranbärsjuice skulle förhindra – eller lindra.

Annelie Brauner är legitimerad läkare och professor i mikrobiologi vid Karolinska institutet. Hon menar att många av myterna hänger kvar, trots att de inte är bevisade. 

– Det kanske inte är så konstigt när man tänker på att kvinnor som har ofta återkommande urinvägsinfektioner plågas av sina besvär under lång tid. Då griper man gärna efter det här lilla halmstrået: ”Kanske är det bra om jag gör de här sakerna, tänker på det och det”.

– Vi vill ju gärna ha någonting att tro på, lägger hon till.

Nedan följer myter och sanningar om urinvägsinfektion:

1. C-vitamin, citronvatten och tranbärsjuice kan förebygga symtom

Det finns ingenting som styrker att C-vitamin eller sura drycker som citronvatten eller tranbärsjuice skulle förebygga en urinvägsinfektion, vilka är några av de mest kända huskurerna.

– Det finns så många anekdotiska historier om tranbärsjuice, men det finns tyvärr inget vetenskapligt stöd för det, säger Annelie Brauner.

Ett lågt pH-värde som försurar hjälper alltså inte?

– Nej. Som enda åtgärd räcker inte det.

2. Urinvägsinfektion i samband med en ny partner

Det är vanligt att en urinvägsinfektion kan uppkomma i samband med att man inleder en ny sexuell relation.

– Den nya partnern har ju sin bakterieflora, och den har kvinnan inte stött på tidigare, vilket ökar risken för urinvägsinfektion.

Hjälper det att skydda sig?

– Nej, det gör inte det. Kondomen i sig kan också vara irriterande, och framför allt spermiedödande medel kan vara irriterande och ändra bakteriefloran.

3. Det är bra att kissa efter samlag för att slippa problem

Oavsett om kvinnan har en ny partner eller inte är det alltid bra att tömma blåsan efter samlag.

– Det är bra för de bakterier som finns i mynningen av urinröret och som ännu inte har klättrat upp hela vägen till urinblåsan sköljs ju bort på det viset. Därför är det bra att tömma urinblåsan efter samlag.

4. Att dricka och kissa mycket kan förebygga urinvägsinfektioner

Eftersom elaka bakterier kan leta sig upp i urinblåsan är det viktigt med ett bra flöde – att dricka och kissa ordentligt. Men med måtta så klart.

– Innan bakterierna har satt sig fast ordentligt i urinblåsan, sköljs de bort när man kissar. Det är precis samma tanke som när man kissar efter samlag. Man tömmer blåsan och sköljer bort bakterier som ännu inte fastnat på slemhinnan.

Man ska heller inte hålla sig för länge från att tömma blåsan.

– Bakterier som tagit sig upp till urinblåsan förökar sig och bli fler i urinen. Några kommer att kunna fastna i urinslemhinnan och orsaka urinvägsinfektion, berättar Annelie Brauner.

5. Kalla bänkar och blöta badkläder orsakar urinvägsinfektion

Att bli nedkyld, sitta på kalla bänkar, eller gå omkring i blöta badkläder har länge nämnts som exempel på sådant som kan orsaka urinvägsinfektion. Men här finns ingen forskning på att det stämmer.

– Jag har inte sett några ordentliga studier på det. Det är klart att man kan tänka sig att om man blir man jättekall kanske det påverkar immunförsvaret och det skulle kunna underlätta för bakterierna att orsaka infektion. 

6. Östrogenbehandling i klimakteriet kan minska risken

I klimakteriet kan man få besvär med urinvägsinfektioner, men det går att förebygga.

– När man kommer upp i klimakteriet, då vet man att östrogenet sjunker dramatiskt. Det finns väldigt lite östrogen kvar hos den klimakteriella kvinnan.

Det för med sig att man kan få sköra slemhinnor som går sönder lättare, även slemhinnorna inne i urinblåsan. Då är det lättare för bakterierna att angripa och orsaka infektion.

Här kan en vaginal östrogenbehandling förebygga urinvägsinfektion på två sätt:

– Det ena är att de skador som finns i urinblåsan läker genom att cellerna tar tag i varandra och bidrar till att läka urinblåsans slemhinna. Det blir inte längre några skador i slemhinnan, och det gör det svårare för bakterierna att tränga in i vävnaden.

Det andra som påverkas när östrogen sjunker, är att kroppens eget antibiotikum och naturliga försvar mot bakterier, också sjunker. Kroppen har då inte ett ordentligt och snabbt försvar mot en hotande infektion. 

Östrogen ökar kroppseget antibiotikum och hjälper till att motverka bakterieangrepp.

– Om kvinnor som passerat klimakteriet och som besväras av upprepade urinvägsinfektioner behandlas med östrogen, ökar chansen att slippa fler urinvägsinfektioner.

7. Gravida får oftare urinvägsinfektioner

Annelie Brauner berättar att mellan två och tio procent kvinnor, gravida som icke-gravida, har bakterier i urinen, men då utan symtom. 

För den icke-gravida kvinnan är det helt ofarligt och ingenting som man ska behandla. Men gravida är däremot särskilt sårbara när det kommer till urinvägsinfektioner – detta eftersom de löper större risk för att drabbas av njurbäckeninflammation vilket kan hota det ofödda barnet.

– Hos den gravida kvinnan ska man behandla. Anledningen är att den gravida kvinnan löper större risk att få njurbäckeninflammation, och det kan i sin tur hota det ofödda barnet.

Det beror på de fysiologiska - och hormonella förändringar i samband med graviditeten.

– Under graviditeten trycker bebisen på urinledaren och urinblåsan. Dessutom innebär graviditeten också att det blir en förändring av hormonerna. 

8. Diabetiker löper större risk att drabbas

Även personer med diabetes typ 1 och typ 2 har ökad risk för urinvägsinfektion. De bör därför vara mer vaksamma på symtom och uppsöka vård tidigt vid tecken på urinvägsinfektion.

– En vanlig urinvägsinfektion, det vi kallar blåskatarr, har ökad risk att sprida sig till njurarna. I värsta fall kan det sprida sig till blodbanan. Det är mycket ovanligt, men då blir det en allvarligare infektion.