Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Smärta är kroppens sätt att berätta att något är fel.
Smärta är kroppens sätt att berätta att något är fel.
Smärta är kroppens sätt att berätta att något är fel.
Att ha ont i huvudet då och då är normalt. Men när den kommer plötsligt, särskilt tillsammans med andra symtom.
Att ha ont i huvudet då och då är normalt. Men när den kommer plötsligt, särskilt tillsammans med andra symtom.
Att ha ont i huvudet då och då är normalt. Men när den kommer plötsligt, särskilt tillsammans med andra symtom.
1 AV 3
Endorfiner är mycket effektiva mot smärta.
2 AV 3
Smärta är kroppens sätt att berätta att något är fel.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Att ha ont i huvudet då och då är normalt. Men när den kommer plötsligt, särskilt tillsammans med andra symtom.
Foto: Shutterstock

6 typer av smärta du bör hålla koll på

Det finns ont - och så finns det ONT!!!

Anledningarna kan vara många: Huvudvärk, pungvred, hjärtinfarkt, njursten och lungkollaps.

Här är sex sorters smärtor som du aldrig ska ignorera.

Smärta är kroppens larmsignal om att något är riktigt fel.

– Smärta är den vanligaste orsaken till att man kommer in till akuten, säger Richard Fletcher, specialist i internmedicin och akutsjukvård, och medicinskt ansvarig för Danderyds sjukhus akutmottagning.

Smärtan leds in till hjärnan via nerver. Men olika nerver har olika uppdrag. Vissa nerver leder kyla eller värme allra bäst, andra fortplantar tryck, drag och slit. En del nervbanor är snabba, andra tar några sekunder på sig. Vissa nerver slår larm med en skarpt ilande smärta, andra jobbar molande och ihärdigt.

– En plötsligt debuterad smärta kan tala för att något har gått sönder, säger Richard Fletcher.

Vår utsida är duktig på att berätta exakt var smärtan sitter, men organen inuti våra kroppar är ofta sämre på att berätta var det gör ont. Därför kan man till exempel få ont i käken när man har hjärtattack eller ont i ljumsken när man har tarmvred.

En del vävnader saknar smärtkänsel helt, och då gör det inte ont förrän en annan kroppsdel påverkas.

Ofta går det onda över av sig själv, men ibland är det livsviktigt att ta det onda på allvar direkt.

När något gör riktigt ont är det alltid bättre att låta en läkare kontrollera att inget farligt håller på att hända.

Här är sex smärtor du aldrig ska ignorera.

1. Värsta huvudvärken

Huvudvärken kommer från ingenstans. Den är det värsta du har känt. På engelska kallas den WHOL -  "Worst headache of your life".

Smärtan kan bero på att en artär, större eller mindre, på hjärnans insida har brustit eller på en skallblödning. Den kan uppstå av sig själv, efter en ansträngning eller att man krystat i samband med ett toalettbesök.

- Allt plötslig huvudvärk som kommer i samband med ansträngning eller krystning ska man vara uppmärksam på. Det gäller både unga och gamla, säger Richard Fletcher, specialist i internmedicin och akutsjukvård.

- Det kan vara en skvallerblödning, en mindre blödning som förvarnar om en större.

Kan också bero på:

• Migrän

• Huvudskada

• Jättecellsarterit

• Tumörer

I det sistnämnda fallet är det inte ovanligt att man har värre symptom på morgonen som avklingar framåt kvällen.

Kraftig huvudvärk kan också vara ett tecken på hjärnhinneinflammation, meningit, varav den vanligaste sorten beror på ett förkylningsvirus och är ofarlig, men det finns också några mer varianter orsakade av bakterier och herpes.

 LÄS MER: 5 typer av huvudvärk och hur du slipper den 

2. Sprängont i pungen

Den som drabbas av pungvred - testikeltorsion - har fyra timmar på sig att vrida kulan rätt innan han riskerar infertilitet.

Drabbar oftast pojkar och yngre män. Akut operation krävs. Det är högre risk att drabbas för pojkar vars testiklar tog lång tid på sig att vandra ner i pungen.

– Barn klagar på ont i magen, inte ont i pungen. Söker en pojke för buksmärta ska man titta efter så att det inte är en testikeltorsion, säger Richard Fletcher, specialist i internmedicin och akutsjukvård.

Kan också bero på:

Andra skäl till pungsmärta kan vara ett vred i liten rest från fostertiden, Morgagnis hydatid, eller en inflammation i pungen.

– Oftast är det bitestikeln som blir inflammerad. Det kan drabba alla åldrar, i vuxen ålder är inflammation kopplad till klamydia eller gonorré.

LÄS OCKSÅ: 5 hälsomyter – som till och med läkarna går på

3. Galet ont i bröstet

Foto: Shutterstock

Akut bröstkorgssmärta associeras ofta med hjärtinfarkt kärlkramp.

Men om man drabbas av en blödning inuti aortaväggen - en aortadissektion - kan man få ont bortom alla proportioner. Det är dessutom ett riktigt farligt tillstånd.

– Aortadissektioner är farliga, men ovanliga i yngre åldrar, säger Richard Fletcher, specialist i internmedicin och akutsjukvård.

Bröstsmärtan är ett väldigt svårt kapitel. En viktig sak är hur symtomen uppkommer, om smärtan är plötslig eller smygande. En plötslig debut kan tala för att något har gått sönder.

Till och börja med spelar ålder och riskfaktorer stor roll - en 15-åring med galet ont i bröstet, då tänker man inte på hjärtinfarkt, men är man 45 plus, röker och har hjärt-kärlproblematik i släkten ska man vara observant på det.

Det är viktigt att veta att hjärtinfarkt och kärlkramp inte alltid gör ont. Ibland är symptomen luriga.

– Tryck eller smärt i bröstet i samband med ansträngning - det kan tala för angina pectoris. Men man kan inte säga "det är lugnt, jag har inte ont i bröstet.

Kan också vara:

• Hjärtinfarkt

• Kärlkramp

Hjärtsvikt

• Magkatarr

• Träningsvärk i bröstkorsmuskulaturen

• Ångest och psykisk smärta

• Inflammation i lungsäcken eller i mediastinum (en hinna som skyddar hjärtat, matstrupen och luftstrupen).

 LÄS MER: Hjärtinfarkt - 15 tecken som kvinnor & män missar
LÄS MER: En tyst hjärtinfarkt är farligare än en vanlig

4. Svinhugg i ryggen - eller i sidan

Njursten som fastnar på vägen ut är en vanlig och mycket smärtsam åkomma. Patienter har ofta svårt att hålla sig stillasittande. Det vanligaste är att smärtan kommer i vågor med kortare pauser emellan, men man kan också ha ihållande ont.

– Man klättrar på väggarna av smärta, det är ganska typiskt, säger Richard Fletcher, specialist i internmedicin och akutsjukvård.

– Har du koll på dina föräldrar och de inte har någon som helst historik av njurstenar är sannolikheten mindre att du drabbas, det här är en ganska kraftigt ärftlig åkomma.

Kan också vara: 

Någon gång kan det röra sig om gallstensanfall eller blindtarmsinflammation. Läkaren kan vilja utesluta en blödning i bukaorta om man är lite äldre, men man har oftast inte ont på riktigt samma sätt.

LÄS OCKSÅ: Värk i ryggen? 7 sätt att slippa den utan piller

5. Varje andetag smärtar

Lungkollaps - när det går hål på ett eller båda lagren i lungsäcken, kan antingen uppstå plötsligt och utan yttre orsak eller till följd av olycka där lungsäcken skadas. 

Då kan varje andetag göra ont och det kan kännas tungt att andas. Efter ett tag kan smärtan avta.

Pneumothorax, som det också heter, är överrepresenterat hos långa, friska män som tränar, men risken ökar också om man röker. Personer som har en annan lungsjukdom och som använder andningshjälp med övertryck har också höjd risk.

– De som framför allt drabbas är friska, unga män eller äldre som har någon form av tidigare lungsjukdom, säger Richard Fletcher, specialist i internmedicin och akutsjukvård.

LÄS OCKSÅ: 10 säkra sätt – så slipper du svullen mage

Kan också vara: 

• Propp i lungan

• Lunginflammation eller lungsäcksinflammation

• Hjärtproblem

• Muskelinflammation

• Skelettskada

– Här måste man tänka utifrån och in - vad är det som gör ont. Hud, skelett och yttre lungsäcken gör ont. Lungvävnaden och den inre lungsäcken saknar smärtkänslighet. En propp som sätter sig i lungans utkant kan skapa en inflammation och åstadkomma generell smärta när lungsäcken påverkas, säger Rickard Fletcher.

LÄS OCKSÅ: Därför kan din tunga avslöja hur du mår – 7 symtom

6. Buksmärta med dubbelvikning

Kraftiga buksmärtor kan ha många olika orsaker, både helt ofarliga och livshotande. Här har Richard Fletcher en inledande kommentar: Sök vård!

– Man ska inte ge sig in på att självdiagnosticera buksmärtor. Det är klurigt också för oerfarna läkarna, säger Richard Fletcher.

Detta sagt kan man få en vägledning till var det gör ont genom att dela in sin mage i nio rutor.

• Högst upp till vänster under revbenen sitter magsäcken.

• Högst upp till höger under revbenen sitter gallblåsan eller levern. Gallsten gör exempelvis riktigt ont.

• Kraftiga smärtor högt upp i mitten av magen kan vara bukspottkörtelinflammation. Den smärtan kan även stråla bak på ryggen eller upp mellan skulderbladen.

• Gör det ont nere till höger eller runt naveln kan det vara blindtarmen.

• Innanför naveln och uppåt finns också den del av kroppspulsådern som löper i buken. Om den skadas kan det göra ont, en mer skärande smärta som får den drabbade att vilja ligga still. Strålar ofta bakåt ryggen då kroppspulsådern ligger an mot bukhinnan som vetter mot ryggraden.

• Är du kvinna och har ont i nedre delen av magen kan det vara äggstockar eller äggledarna. Om du är i fertil ålder kan ett utomkvedshavandeskap göra riktigt ont (och vara farligt).

I de resterande rutorna sitter det främst tarmar. Smärtan från tarmarna kan vara diffus. Om tarmarna är påverkade finns det ofta en koppling till förändrade avföringsvanor eller gasighet. Är magen uppspänd finns anledning att misstänka tarmvred - särskilt om du genomgått någon form av bukoperation tidigare i livet.

Kan också vara:

• Magknip

Matförgiftning

• Mensvärk

Endometrios

LÄS OCKSÅ: Ont i höger sida av magen? 6 möjliga skäl

Ur arkivet: Diastas – så undersöker du din mage