1 av 2: Huvudvärk som inte går över, långvarig hosta eller extrem trötthet är alla symtom att hålla koll på.
2 av 2

7 typer av bröstsmärta du bör ta på allvar

Känslan av att någon sitter på din bröstkorg? Obehag vid djupa andetag? Plötsligt tryck över bröstet? 

Smärtan kan ha många orsaker – här är sju möjliga.

– Det är viktigt att all typ av bröstsmärta utvärderas för att utesluta värre åkommor, säger medicinspecialisten Carolyn Kaloostian till Huffington Post.

1. Bröstsmärta som intensifieras över tid och gör ont även när du vilar

Enligt kardiologen Nicholas Leeper finns skäl till oro om du upplever att din bröstsmärta blivit sämre över flera dagar eller veckor. Du bör också vara vaksam på eventuell smärta som uppstår även när du vilar. Tryck eller smärta när fysisk aktivitet inte är inblandat kan vara ett tecken på hjärtproblem.

Om smärtan blir värre när du rör på dig för, att sedan snabbt försvinna när du avslutar aktiviteten, kan också peka mot hjärtbesvär.

LÄS OCKSÅ: 12 tidiga tecken på hjärtsvikt att se upp för

2. Känslan av att någon sitter på ditt bröst

En hjärtinfarkt kan leda till en rad både tydliga och mindre tydliga symtom. Exempelvis kan du uppleva ett tryck över bröstet, nästan som om någon sitter på bröstkorgen. Smärtan kan upplevas som både som skarp, dov eller obehaglig.

I andra fall kan du uppleva smärta i käken eller i en arm, andfåddhet, hjärtklappning och yrsel.

LÄS MER: Fem tecken på tyst hjärtinfarkt 

3. Skarp smärta vid djupa andetag eller när du ligger på sidan

Kan peka mot hjärtsäcksinflammation eller perikardit som det också kallas. Enligt 1177 Vårdguiden känns smärtan oftast värre när du ligger ner än när du sitter upp.

Inflammationen kan orsakas av en virusinfektion, men också uppstå efter en hjärtinfarkt.

LÄS OCKSÅ: Högt blodtryck? 12 sätt att sänka det

4. Smärta när du applicerar tryck där det gör ont

Bröstsmärta har inte alltid med hjärtat att göra. I vissa fall kan det vara så enkelt att du skadat dig eller drabbats av en inflammation i muskler, leder, ben eller ligament.

Det kan exempelvis handla om att du lagt på några extra vikter under ett träningspass och helt enkelt sträckt eller överansträngt en bröstmuskel.

– Om din smärta är muskuloskeletal, kommer du nästan alltid känna smärta när du trycker på området där det gör ont, säger hjärtspecialisten Ethel Frese till Huffington Post.

När värre åkommor uteslutits kan det räcka med vila som behandling, kompletterat av antiinflammatoriska läkemedel.

5. Intensiv smärta i en skuldra eller när du tar ett djupt andetag

Även lungproblem kan leda till bröstsmärta. Då påverkas också ofta andningen.

Bröstsmärta som blir värre vid djupa andetag, vanligen lokaliserat till en sida av kroppen, kan innebära lungsäcksinflammation. Du kan också uppleva smärta i ena skuldran och känna dig andfådd.

Enligt Carolyn Kaloostian kan en liknande smärta uppstå strax innan en astmaattack, när du har lunginflammation och vid en blodpropp i lungan.

LÄS OCKSÅ: Experten: 7 vanliga tecken på blodpropp

6. En brännande känsla i eller nära bröstet

Problem i matsmältningssystemet kan yttra sig i bröstet, exempelvis i form av en brännande känsla. Halsbränna, så kallade refluxbesvär, är en möjlig anledning. Ett magsår kan orsaka smärta i den översta delen av magen mot bröstet.

LÄS OCKSÅ: Sju metoder för att bli av med din halsbränna

7. Plötsligt tryck över bröstet med andningssvårigheter och hjärtklappning

En ofarlig men minst lika obehaglig orsak till bröstsmärta är ångest. Många som drabbas av en panikångestattack för första gången tror att de håller på att dö i en hjärtinfarkt.

Andra vanliga tecken på att du är mitt i en panikattack är yrsel, overklighetskänslor, hjärtklappning, kvävningskänslor och stickningar och domningar.

LÄS OCKSÅ: 9 typer av ångestsyndrom och hur du lindrar

Våga söka vård

Om du är det minsta osäker på vad som orsakar din bröstsmärta – våga söka vård. Det är ofta bättre att ta det säkra före det osäkra när det kommer till bröstsmärta. Notera också om din smärta kommer med andra typer av symtom som kan ge värdefull information om vad ditt besvär verkligen gäller.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!