kalium är ett livsviktigt näringsämne. Det är avgörande för kroppens nerv- och muskelfunktion, samt för att reglera blodtrycket.
1 av 2: kalium är ett livsviktigt näringsämne. Det är avgörande för kroppens nerv- och muskelfunktion, samt för att reglera blodtrycket. Foto: iStock
Kalium finns framför allt hittas i frukt, grönsaker, kött och fisk.
2 av 2: Kalium finns framför allt hittas i frukt, grönsaker, kött och fisk. Foto: Fotolia

7 tydliga tecken på att du har brist på kalium

Kaliumbrist kan visa sig på flera sätt. Känner du dig trött, svag och nere? Då kan du vara i riskzonen och i värsta fall kan det kräva läkarbehandling.

Eller så får du äta mer potatis, frukt och grönsaker.

Kroppen behöver en massa vitaminer och mineraler för att fungera. Till dessa hör kalium. Det livsviktiga näringsämnet, som framför allt hittas i frukt, grönsaker, kött och fisk, är avgörande för kroppens nerv- och muskelfunktion, samt för att reglera blodtrycket.

Onormalt låga halter kalium i blodet kallas på medicinspråk för hypokalemi. Tillståndet orsakas vanligen av urindrivande mediciner, men det kan också bero på njursjukdom. Vid allvarlig kaliumbrist krävs omedelbar läkarbehandling - dock är sådana fall ganska ovanliga. Mer troligt är att man fått en lindrigare kaliumbrist på grund av diarré eller kräkningar, när man förlorat mycket salt.

LÄS OCKSÅ: Magnesium viktigare att få i sig än du tror

Kaliumbrist - tydliga varningssignaler & symtom

Men hur ska man då veta om man borde fylla på sina kaliumdepåer med hjälp av ändrad kost eller tillskott? Vilka är de tydligaste varningssignalerna?

Det går att ta ett blodprov, men börja med att observera dig själv. Med inspiration av tidningen Women's health listar vi sju eventuella tecken.

1. Du äter en massa skräpmat

Ju mer natrium man får i sig, desto mer kalium avsöndrar kroppen. Alltså: om du äter en massa salta, processade livsmedel som chips, kex och färdigrätter har du högst troligen låga kaliumnivåer.

2. Du blir förstoppad

Kalium är nödvändigt för samtliga av kroppens celler. Vid allvarlig brist försämras således många funktioner i maskineriet, inklusive matsmältningssystemet. Förstoppning, svullnad och kramp är tänkbara konsekvenser av detta. Men kom ihåg att det finns många andra orsaker till magbesvär.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin – får du tillräckligt?

3. Du känner dig konstant utmattad

Kalium har som sagt stor betydelse för hela kroppen. Om nivåerna sjunker rejält kan du därför känna dig matt överlag. Var uppmärksam på ditt tillstånd när du vaknar, går och lägger dig - eller vid träning. Om du är dödstrött trots att du sovit bra, eller känner dig helt slut på gränsen till spyfärdig efter löppasset, så kan det mycket väl vara kaliumbrist.

4. Du blir yr eller känner dig svimfärdig

När kaliumbalansen rubbas får hjärtat svårare att pumpa ut blodet i kroppen - och hjärtslagen blir färre. Det kan i sällsynta fall göra att du upplever att du håller på att svimma.

5. Musklerna krampar och känns svaga

Kalium är särskilt viktigt för muskelcellerna, så när nivåerna är låga kan man få problem med muskelvärk och spasmer (ryckningar).

LÄS OCKSÅ: 8 tips för att boosta ditt immunförsvar

6. Du får domningar och stickningar i benen

Kalium håller även nervsystemet i schack, varför man kan drabbas av obehagliga domningar och stickningar i ben, fötter, armar och händer.

7. Du har högt blodtryck

Kalium hjälper till att vidga blodkärlen. Vid brist på mineralet drar de alltså ihop sig, vilket får blodtrycket att stiga. Många med högt blodtryck märker inget alls, medan vissa kan få huvudvärk. Se till att mäta trycket regelbundet vid hälsokontroller.

LÄS OCKSÅ:

Grattis potatisälskare – det är en nyttig knöl

Här är mineralerna du behöver för din kropp

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!