Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

7 sorters smärta - och hur du lindrar den

Smärta kommer i flera former - och har många olika orsaker.

Lär dig mer om varför det gör ont och bli bättre på att lindra.

Här är en guide till första hjälpen vid sju vanliga besvär: lumbago, ischias, diskbråck, njursten, hälsporre, impingment i axeln och artros.

Foto: Adobe Stock

1 av 8

1. Ryggskott/ Lumbago

Var gör det ont? Typiska platser för lumbago är lågt sittande i ländryggen, i höjd med höftbenskammen, eller vid övergången upp till bröstryggen. Den kan också komma i blandform med ischias.

Vad är det som gör ont? Musklerna. Det gör inte smärtan mindre, men det kan vara bra att veta.

Hur börjar det? Kan komma från ingenstans eller ha föregåtts av några dagars ökande stelhet, svaghet. Kanske i samband med ett lyft eller när man vaknar på morgonen.

Vem drabbas? 80 procent får det någon gång i livet, men det är vanligare när man blir äldre, om man haft ryggproblem förut och om man lider av depression, ångest och inte trivs på jobbet.

Vad kan det annars vara? Diskbråck, ischias, urinvägsinflammation, infektion/sjukdom i skelett eller disk, frakturer, benskörhet (hos äldre), tumör.

Hur kan du lindra smärtan? Smärtstillande antiinflammatorisk medicin (tex naproxen) och alvedon hjälper om du tål det, respektera maxdoserna. Stillasittande förvärrar, det finns speciellt framtagna övningar för att sträcka ut de krånglande musklerna.

Sök vård akut: Om smärtan har föregåtts av någon olycka/skada. Om det finns bortfall av känsel eller förmågan att hålla eller tömma urin/avföring. Om inte smärtlindring hjälper. Annars är husläkaren rätt vårdnivå.

Hur behandlas det? Läkare undersöker och utreder, hjälper till med recept. Ta hjälp av fysioterapeut för att förhindra att det händer igen.

Prognos: 60 procent är bra igen inom två veckor, 90 procent inom tre månader.

LÄS OCKSÅ: 7 typer av smärta du bör hålla koll på

1 av 8