7 sorters smärta - och hur du lindrar den

Smärta kommer i flera former - och har många olika orsaker.

Lär dig mer om varför det gör ont och bli bättre på att lindra.

Här är en guide till första hjälpen vid sju vanliga besvär: lumbago, ischias, diskbråck, njursten, hälsporre, impingment i axeln och artros.

Foto: Adobe Stock

1. Ryggskott/ Lumbago

Var gör det ont? Typiska platser för lumbago är lågt sittande i ländryggen, i höjd med höftbenskammen, eller vid övergången upp till bröstryggen. Den kan också komma i blandform med ischias.

Vad är det som gör ont? Musklerna. Det gör inte smärtan mindre, men det kan vara bra att veta.

Hur börjar det? Kan komma från ingenstans eller ha föregåtts av några dagars ökande stelhet, svaghet. Kanske i samband med ett lyft eller när man vaknar på morgonen.

Vem drabbas? 80 procent får det någon gång i livet, men det är vanligare när man blir äldre, om man haft ryggproblem förut och om man lider av depression, ångest och inte trivs på jobbet.

Vad kan det annars vara? Diskbråck, ischias, urinvägsinflammation, infektion/sjukdom i skelett eller disk, frakturer, benskörhet (hos äldre), tumör.

Hur kan du lindra smärtan? Smärtstillande antiinflammatorisk medicin (tex naproxen) och alvedon hjälper om du tål det, respektera maxdoserna. Stillasittande förvärrar, det finns speciellt framtagna övningar för att sträcka ut de krånglande musklerna.

Sök vård akut: Om smärtan har föregåtts av någon olycka/skada. Om det finns bortfall av känsel eller förmågan att hålla eller tömma urin/avföring. Om inte smärtlindring hjälper. Annars är husläkaren rätt vårdnivå.

Hur behandlas det? Läkare undersöker och utreder, hjälper till med recept. Ta hjälp av fysioterapeut för att förhindra att det händer igen.

Prognos: 60 procent är bra igen inom två veckor, 90 procent inom tre månader.

LÄS OCKSÅ: 7 typer av smärta du bör hålla koll på

Foto: Adobe Stock

2. Diskbråck

Var gör det ont? I nedre delen av ryggen och eventuellt med strålande smärta och känselpåverkan i benen, antingen i ena benet eller båda. Ofta bli smärtan värre när man böjer sig framåt och kan lindras om man ligger på rygg med böjda ben.

Vad är det som gör ont? Det trycker mot nerverna. Disken, som stötdämpar mellan ryggradskotorna, är fylld med en geleig massa. Om det går hål på ytan kan gelén läcka ut litet och orsaka tryck på nerverna i ryggmärgen.

Hur börjar det? Ofta smygande med diffus ryggvärk som förvärras under några dagar, men kan också komma plötsligt. Blir ofta värre i vissa ställningar, när man sitter eller hostar.

Vem drabbas? Cirka 1-2 procent av befolkningen drabbas av diskbråck som ger symtom, men ungefär varannan 40-åring har ett som inte gör det. Det är högre risk om man är överviktig och har en degenerativ ryggsjukdom.

Vad kan det annars vara? Skada eller sjukdom på skelettet, ischias, lumbago, tumör.

Hur kan du lindra smärtan? Smärtstillande som Naproxen (antiinflammatoriskt NSAID-preparat) och alvedon hjälper om du tål det, respektera maxdoserna.

Sök vård akut: Vid känselbortfall och svårigheter att hålla eller tömma urin/avföring. Annars är husläkaren rätt vårdnivå.

Hur behandlas det? Är diskbråcket omfattande och inte blir bättre kan det behövas en operation.

Prognos: 90 procent blir symtomfria inom tre månader. En mindre del opereras.

LÄS OCKSÅ: Ont i ryggen: 5 vanliga problem och lösningar

Foto: Adobe Stock

3. Ischias

Var gör det ont? Det strålar ut av smärta bakåt från skinkan ner mot ena benet eller foten. Det gör ont i de kroppsdelar dit nerven leder.

 Vad är det som gör ont? En nerv har kommit i kläm någonstans mellan ryggradens nervrötter och muskeln. Det är oftast beroende på diskbråck, men kan också orsakas av lumbago eller en svullen muskel i sätet, exempelvis. Ischias är egentligen ett symptom, ingen diagnos.

Hur börjar det? Kan komma smygande eller börja ganska plötsligt.

Vem drabbas? Vanligare med ökande ålder.

Vad kan det annars vara? Diskbråck, spinal stenos, skada på skelettet, exempelvis.

Hur kan du lindra smärtan? Försök att röra dig som vanligt, undvik framåtböjning om det gör ont. Hitta en bekväm ställning. Smärtlindring fungerar, men det är bra att låta en läkare sätta en diagnos.

Sök vård akut: Om du har känselbortfall på insida lår/sätet eller svårigheter att hålla/tömma urin eller avföring. Om du har feber eller har varit med om någon form av olycka.

Hur behandlas det? En läkare utreder så att problemen inte beror på något annat. Ofta förvärras smärtan om ditt ben lyfts upp 30-70 grader i liggande ställning. En fysioterapeut kan hjälpa till med övningar. Ibland behövs röntgen och operation.

Prognos? De allra flesta blir bra inom 2-4 veckor, några kan behöva operation.

LÄS OCKSÅ: Fyra orsaker till att du får kramp i benen


Foto: Adobe Stock

4. Impingmentsyndrom/Ont i axeln

Var gör det ont? I axeln och överarmen. När man lyfter armen rakt ut åt sidan, framför allt i spannet 60 till 120 grader. Det kan vara svårt att hitta bekväma sovställningar och man kan ha ont även i vila. Blir värre när man anstränger sig.

 Vad är det som gör ont? Muskelsenorna har det trångt och drabbas av blodbrist, inflammation och nötning. Det kan orsakas av att utrymmet i axelledens kapsel blivit mindre eller av att armen hålls i högläge.

Hur börjar det? Oftast sker en gradvis förvärring med tydlig försämring efter att man ansträngt axeln. Kan utlösas av upprepade rörelser (tänk fönsterputsning, takmålning).

Vem drabbas? Oftast medelåldern och uppåt, kvinnor i majoritet.

Vad kan det annars vara? Frozen shoulder (förstelnad ledkapsel), artros eller inflammation i nyckelbenets leder, sjukdom eller skada på skelettet.

Hur kan du lindra smärtan? Försök sluta göra det som ger smärta. Smärtlindring som alvedon och antiinflammatoriska preparat lindrar symtomen, men gå till husläkaren först. Extra viktigt om besvären är kopplade till arbetet, då kan det behöva dokumenteras för arbetsskadeförsäkringens skull.

Hur behandlas det? Ofta börjar behandlingen med antiinflammatorisk medicin i ett par veckor. Läkare kan bidra med utredning och mediciner, går det inte över av sig själv kan man behöva gå vidare med ytterligare utredning, röntgen, injektioner. Fysioterapeuten har en viktig roll och kan hjälpa till med rörelseövningar.

Prognos? Om man fortsätter med samma belastning kommer det inte att bli bättre, men om man kan ändra sitt rörelsemönster, bryta inflammationen och stärka andra muskler runt axeln brukar man bli bättre.

LÄS OCKSÅ: Ont i huvudet? Expertens bästa råd för lindring

Foto: Adobe Stock

5. Hälsporre/ plantar fasciit

Var gör det ont? Under foten, bakåt mot hälen. Första fotisättningen gör extra ont.

Vad är det som gör ont? Bindvävsplattan under foten är inflammerad. Att det heter hälsporre beror på att en del som är drabbade har ett litet extra benutskott på hälen, men det benet sitter även på många personer utan symptom.

Hur börjar det? Smärtan utvecklas under ett par dagar.

Vem drabbas? Övervikt och en stillasittande livsstil ökar risken, men patientgruppen är bred. Dåliga skor och fotvalvets form kan också påverka.

Vad kan det annars vara? Stressfraktur, problem med fettkuddarna, nervinklämning, stukning, en reumatisk sjukdom, gikt.

Hur kan du lindra smärtan? Antiinflammatorisk medicin i det akuta skedet. Specialsulor och bra skor. En liten boll med taggar under som man rullar under bindvävsplattan är också skönt.

Hur behandlas hälsporre? Husläkaren utreder så att problemen inte beror på något annat och skriver ut rätt smärtstillande. Ortopediska inläggssulor och skor. I mer långdragna fall kan det behövas injektioner och operation.

Prognos? God, går över så småningom för en övervägande majoritet av alla som drabbas, även om det ibland det ibland kan ta ett år. Risk för upprepade besvär.

LÄS OCKSÅ: Fotproblem - här är de 11 vanligaste plågorna

Foto: Adobe Stock

6. Njursten

Var gör det ont? Baktill på ena flanken är det typiska, men om stenen sitter långt ner kan man också få trängningar eller ont i underlivet.

Vad är det som gör ont? Små "stenar" (oftast av kalk) har fastnat någonstans mellan njuren och urinröret. Urinledaren drar ihop sig regelbundet och då förvärras smärtan.

Hur börjar det? Många vaknar med smärta på sennatten. Det gör riktigt ont och smärtan förvärras i intervaller.

Vem drabbas? Klassikern är en man runt 40 med några extra kilo på kroppen, men alla kan drabbas.

Vad kan det annars vara? Ganska mycket. Allt som händer i buken är svårt. En hög urinvägsinfektion till exempel, eller någon annan sjukdom i magen och buken.

Hur kan du lindra smärtan? Om du har haft besvär förut och känner igen symtomen kan du prova att smärtlindra själv. Drick inte extra vätska för att "skölja ut" stenen, det förvärrar smärtan.

Sök vård: Ja. Och om man har feber ska man söka akut. Man behöver följa blodvärden för att se att njuren inte skadas. Man kan också behöva göra ultraljud/röntgen.

Hur behandlas njursten? Ett antiinflammatoriskt medel som smärtlindrar och verkar avslappnande på urinledaren är förstamedicinen. Om stenen är 5 mm eller mindre är idén att den ska passera av sig själv. Är den större kan man behöva ta bort den manuellt eller spränga den med ultraljud (ESVL). Man får komma på uppföljning för att kontrollera att stenen har försvunnit. Om stenen beror på förhöjda nivåer av urinsyra kan man få tablettbehandling.

Prognos? God, men varannan får nya stenar. Att dricka mer vatten när besvären väl försvunnit kan minska risken för nya stenar.

LÄS OCKSÅ: Överläkaren: Så vet du om du har gallsten

Foto: Adobe Stock

7. Artros

Var gör det ont? Det gör ont i själva leden. Höft och knä är mycket vanliga leder, tummen, fingrarna, käken och stortån är också vanliga. Alla leder med brosk kan drabbas. Man kan få ont i muskelfästen och bli svullen över leden.

Vad är det som gör ont? Ledytan och ledkapseln. Skelettändarna i leden skyddas av brosk, hinnor och mjukgörande vätska. Av någon anledning börjar brosket brytas ned, och så småningom blir benändarna hårdare, det kan uppstå små extra utskott av förbenat brosk så att ledytan blir ojämn. Till slut kan benändarna ligga an mot varandra. Det kan också leda tills svullnad som ger ett ökat tryck på mjukdelarna när man använder leden.

Hur börjar det? Smärtan kommer smygande. Ibland kan man börja få symtom efter någon liten skada, en stukning kan räcka. Ofta går problemen i skov, med bättre och sämre perioder. Det gör ont när man har börjat använda leden (igångsättningssymtom), man kan ha ont en stund på morgonen, men inte mer än 30 minuter. Så småningom kan man få vilovärk. Man kan också känna sig trött utan synbar orsak.

Vem drabbas? Allt fler med stigande ålder. Var fjärde vuxen över 45 år har artros i någon led. Ärftlighet och övervikt ökar risken, liksom om man tidigare har skadat leden.

Vad kan det annars vara? Inflammation, en akut bakterieinfektion, reumatisk sjukdom eller annan skada i ledkapseln.

Hur kan du lindra smärtan? Ett aktivt liv, artrosskola. Värktabletter som alvedon kan lindra smärtan så att man kan röra sig bättre. Respektera maxdosen.

Sök vård akut: Om problemen börjar plötsligt är det nog något annat, vid feber kan det vara en septisk artrit, efter trauma kan det vara en skada på skelett eller ligament. Man kan också behöva utesluta tumör. Annars är husläkaren rätt vårdnivå.

Hur behandlas artros? Varje dag med livsstil och smärtlindring. Läkare utreder och sätter diagnos, röntgen är standard. Fysioterapeuten har en roll för träning. Att gå i artrosskola hjälper många. Så småningom kan man behöva opereras.

Prognos? Det här är en livslång sjukdom som man får lära sig att leva med. Men det finns mycket man kan göra för att ha en bra livskvalitet Viktminskning, rökstopp och rörelse är tre åtgärder som kan lindra symptomen.

LÄS OCKSÅ: Trött hela tiden? 7 vanliga diagnoser

Foto: Adobe Stock

Viktigt om smärta

Smärta är viktigt för vår överlevnad, men de som tvingas leva med den får kraftigt försämrad livskvalitet.

Smärta är oerhört vanligt och blir vanligare när vi blir äldre. Men det finns mycket man kan göra för att få ett bättre liv.

Det är bra att lindra smärtan tidigt, att ha ont skapar en dålig cirkel där smärta föder smärta.

Sjukvården delar in smärta beroende på hur länge den pågått och vad som orsakat den.

Akut smärta är vad det låter som. Något händer – du ramlar, bränner dig, får ryggskott - och plötsligt gör det ont.

Armar, ben, leder, muskler och hud identifierar var det gör ont på några millimeter när.

I buken och bålen är kroppen sämre utrustad med smärtsensorer. Då kan det göra ont ganska långt från det drabbade organet. En hjärtinfarkt kan till exempel göra ont i käken, gallsten på höger skulderblad.

Det är främst om akut smärta som den här artikeln handlar.

Du kan behöva söka vård

Akut smärta kan bero på skada på vävnaden (muskelbristning, brutet ben), att blodförsörjningen skadas (en propp, ett kärl som brister), en akut inflammation i inre organ (tänk blindtarmen), men kan också orsakas av påverkan på nerver som efter ett bältrosutbrott.

Om smärtan har varat i över tre månader räknas den som kronisk och måste i allmänhet behandlas av sjukvården, ofta med flera olika sorters terapi. Naturligtvis måste även smärta som är kopplad till allvarliga sjukdomstillstånd som cancer och reumatism få rätt vård. En person som har en kronisk smärta kan få akut ont - någon annanstans eller som en förvärring av det tillstånd personen redan lider av. Även den typen av smärta ska behandlas av vården.

I den här artikeln beskrivs sju vanliga tillstånd som ger smärta. Vi har lagt till en rad med vad besväret mer kan orsakas av och på den raden står det ofta med tumör. För det mesta beror inte smärtan på cancer, men det är ofta något som vården vill utesluta.

Till sist - och allra viktigast: Är du akut sjuk, sök vård.

Källor: Internetmedicin, Läkemedelsboken, Läkarprogrammets föreläsningar, Vårdguiden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här