Att gå ner i vikt utan förklaring kan vara ett tecken på något allvarligt.
Att gå ner i vikt utan förklaring kan vara ett tecken på något allvarligt. Foto: Shutterstock

7 skäl till att du går ner i vikt utan anledning

Att vi går upp och ner i vikt under en livstid är helt naturligt.

Ibland blir det för mycket av det goda och då går vi upp i vikt, ibland lever vi sundare och går ner i vikt.

Men när viktnedgången kommer som en blixt från klar himmel, utan uppenbar orsak, är det viktigt att ta på allvar.

Exakt hur mycket vikt du ska tappa för att det ska ses som en rödflagg beror naturligtvis på hur mycket du väger.

Enligt Netdoktor räknas det som en viktnedgång om du går ner 5 procent av din normala vikt inom loppet av mindre än sex månader. Om du väger 70 kilo och snabbt går ner 3-5 kilo utan förklaring bör du alltså vara vaksam.

– Det är inte vanligt att förlora mycket vikt utan anledning. Om du går ner i vikt utan att ha förändrat något i din diet eller aktivitet så kan du behöva oroa dig lite grann, säger läkaren Anne Cappola till Prevention.

Här listar sajten 7 möjliga anledningar till ditt viktras.

LÄS OCKSÅ: 5 magsmärtor du aldrig ska ignorera 

1. Din sköldkörtel är överaktiv

Viktnedgång, trots god aptit, är ett vanligt tecken på hypertyreos som också kallas giftstruma. Sköldkörteln, som bland annat driver ämnesomsättningen, pumpar då ut alldeles för mycket hormoner. Andra symtom att hålla utkik efter är bland annat hjärtklappning, trötthet, svettningar och en förstorad sköldkörtel, skriver Netdoktor.

Orsaken är ofta den autoimmuna sjukdomen Graves sjukdom.

LÄS OCKSÅ: Vanliga tecken på att du kan ha problem med sköldkörteln 

2. Du lider av celiaki

Celiaki eller glutenintolerans är en autoimmun sjukdom som innebär att du inte tål gluten. Om du äter gluten går immunförsvaret bananas och reagerar mot proteinet när det når tunntarmen. Detta kan i sin tur leda till inflammation vilket gör det svårare att ta upp näring – därför är viktnedgång ett vanligt symtom. Andra tydliga tecken är diarré och andra magbesvär, illamående, blåsor och uppblåsthet.

LÄS OCKSÅ: Ont i höger sida av magen? 6 möjliga skäl

3. Du lider av depression

Det är vanligt att tappa aptiten när vi mår dåligt. Det kan tyckas uppenbart att vi går ner i vikt av att äta mindre, men inte för alla.

– I många fall så märker inte ens personen att hen går ner i vikt på grund av depressionen, säger läkaren Anne Cappola till Prevention.

Om du mår så dåligt att det genomsyrar hela ditt liv är det viktigt att söka hjälp, särskilt om självmordstankar är med i bilden. Om du eller någon annan lider av depression kan du kontakta både en vårdcentral eller psykiatrisk öppenvårdsmottagning.

LÄS OCKSÅ: 7 fysiska symtom som kan bero på depression 

4. Din bukspottkörtel är inflammerad

Din bukspottkörtel är involverad i produktionen av de enzymer som är delaktiga i matsmältningen. När den inte fungerar som den ska kan det därför leda till viktnedgång.

Ett exempel är kronisk bukspottskörtelinflammation. Den vanligaste orsaken till inflammationen är en flerårig överkonsumtion av alkohol. Enligt 1177 Vårdguiden kan det även bero på arvsanlag och i ovanliga fall gallsten, höga blodfetter eller läkemedel.

Andra symtom kan vara magsmärta i mitten av magen, diarré och illamående efter förtäring av fet mat. Avföringen beskrivs som oljig och svår att spola ner.

LÄS OCKSÅ: 21 viktiga symtom du aldrig ska ignorera 

5. Du har diabetes

Extrem törst, trötthet och ständiga toalettbesök är klassiska symtom för både diabetes typ 1 och typ 2. Enligt Prevention kan sjukdomarna också leda till plötslig viktnedgång, särskilt tidigt i insjuknandet.

6. Du lider av ledgångsreumatism

Reumatoid artrit eller ledgångsreumatism attackerar kroppens leder och kan leda till värk, svullnad och trötthet. Det börjar ofta i mindre leder i exempelvis händer och fötter. Men inflammationen kan sprida sig till andra delar av kroppen. Matlusten kan påverkas och enligt Prevention kan inflammationen i vissa fall nå magen och störa upptagningen av näringsämnen – vilket kan leda till viktnedgång.

LÄS OCKSÅ: Är din magsmärta farlig? Läkarens bästa råd 

7. Cancer

Viktminskning utan känd anledning kan vara tecken på flera olika typer av cancer.

– Om någon kommer till mig med en oförklarad viktnedgång så undersöker jag alltid deras mage och tjocktarm efter tumörer eller inflammation, säger läkaren Jamile Wakim-Fleming till Prevention.

Enligt Cancerfonden finns det många anledningar till att just cancer gör att vi rasar i vikt. Sjukdomen påverkar exempelvis ämnesomsättningen och vår förmåga att ta upp näringsämnen. Tumörer kan också ta mycket energi i anspråk vilket gör att vi måste äta mer än tidigare. Sjukdomen kan också göra att vi tappar aptit och drabbas av tidigare mättnadskänsla.