Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa>Sjukdomar & besvär

Publicerad 27 okt 2015 15:49

7 oväntade saker som händer vid huvudvärk

<span>Många blir känsligare för både dofter, ljud och ljus vid en huvudvärksattck.</span>

Många blir känsligare för både dofter, ljud och ljus vid en huvudvärksattck.

1/2

Foto: Colourbox

Huvudvärken påvekrar hjärnan och kan bland annat göra dig snurrig.

Huvudvärken påvekrar hjärnan och kan bland annat göra dig snurrig.

2/2

Foto: Sebastian Kaulitzki

Domningar, yrsel och synrubbningar är kanske inget man räknar in i en vanlig huvudvärk.

Men är den av det svårare slaget kan dessa symptom dyka upp som en otrevlig överraskning.

Här hjälper vi dig att kartlägga huvudvärken så att du snabbare förstår vad som är på gång.

En hektisk arbetsdag efter en natt med för lite sömn eller brist på vätskepåfyllning efter träning kan resultera i ett värkande, bultande huvud. Den lindrigare huvudvärken brukar gå hyfsat lätt att åtgärda genom vila, sömn, mat och dryck. Men sedan finns de svårare varianterna av huvudvärk, exempelvis migrän, där smärtan blir paralyserande och svår att uthärda.

En del av de tecken som kan dyka upp, som synstörningar, yrsel, pirr och domningar, är kanske inte något vi automatiskt associerar med huvudvärk. Dessa symptom liknar snarare sådant vi kopplar till allvarligare åkommor, exempelvis problematik med hjärta och kärl.

Här listar vi, med inspiration av tidningen Prevention, sju symptom av det mer oväntade slaget som kan dyka upp i samband med huvudvärken.

1. Synen spelar dig spratt

Plötsligt kan synen börja kännas annorlunda. Det kan exempelvis dyka upp flimmer, blixtar, prickar och blinda fläckar i synfältet. Det här beror på att huvudvärksattacken påverkar hjärnans syncentrum i nackloben.

Mark Green, föreståndare för Center for Headache and Pain Medicine vid Mount Sinai Hospital i New York, liknar det som händer vid en skogsbrand som flammar upp (blixtarna) för att sedan lämna bränd jord efter sig (de mörka fläckarna).

2. Hela rummet snurrar

Om du upplever yrsel och en känsla av att allt börjar snurra omkring dig kan det vara ett tecken på att huvudvärken är på gång. Det kan kännas som om man kommer att kräkas om man inte omedelbart får lägga sig ner.

På grund av huvudvärken kan hjärnans kemi påverkas, vilket kan ställa till det med innerörats balansfunktion och skapa yrselkänningar.

3. Händer som domnar

Känner du att det börjar pirra i armen eller handen? Detta kan också vara ett tecken på huvudvärken. Det är nämligen inte bara syncentrum som påverkas.

Forskning visar att sensoriska nerver kan aktiveras på ett sätt som gör att delar av kroppen, exempelvis kring munnen eller i armen, börja pirra och sticka. När kroppen sedan lugnar ner sig kan den pirrande känslan bytas ut mot domningar, vilka kan sprida sig från handen och upp längs armen.

Illamående och överkänslighet är vanligt.

Foto: Thinkstock

4. Känslighet för beröring

Känslan kan uppstå efter lite för många timmar i brännande sommarsol mot ovan och vinterblek hud. Du var för ivrig och nu svider det i huden – särskilt om någon rör vid den.

En liknande känsla kan dyka upp i samband med huvudvärken. Orsaken är inflammerade blodkärl som överaktiverar smärtnerver i hjärnan och ryggraden.

5. Svårt att äta och prata

Börjar du plötsligt känna att det blir svårare att äta och prata? Det är inte särskilt konstigt om det inträffar när du tampas med en svår huvudvärk, eller precis håller på att få en.

Detta kan nämligen påverka delar av ansiktet, som läppar och tunga, vilket bland annat riskerar att medföra sluddrigt tal och en svårighet att minnas ord.

Enligt Alexander Mauskop, grundare av New York Headache Center, får dessa symptom många att oroa sig för hjärntumör eller stroke. Han poängterar vikten av att träffa en läkare om symptomen dyker upp.

6. Illamående av dofter

Dofter som du annars inte brukar reflektera över kan i detta tillstånd plötsligt kännas påträngande, och göra dig illamående.

Det här är väldigt vanligt bland dem som lider av migrän, så glöm inte att du är långt ifrån ensam. De odörer du i vanliga fall uppskattar, som doften av nybakade kakor, är allt annat än lockande nu. Tvärtom kan doften överbelasta hjärnan och få dig att vilja kräkas vid i princip varje inandning.

7. Känslig mot ljud och ljus

Och som om det inte var nog med dofter som blir för mycket. Även andra delar av hjärnan påverkas och gör den som lider av huvudvärken extra känslig, exempelvis mot ljud och ljus.

På grund av detta brukar den som lider av migrän, eller annan huvudvärk, ofta söka sig till en tyst och mörk plats i väntan på tillfrisknande. Om du utsätts för ljus skickar synnerven signaler till hjärnan som aktiverar smärtreceptorer.

 

LÄS OCKSÅ: 5 typer av huvudvärk och hur du slipper den

LÄS OCKSÅ: Undvik maten som ger dig huvudvärk

LÄS OCKSÅ: Professorns bästa knep mot huvudvärk