Dubbelt så många kvinnor som män lider av migrän. En vanlig orsak till migrän tros vara stress.
1 av 2: Dubbelt så många kvinnor som män lider av migrän. En vanlig orsak till migrän tros vara stress. Foto: Shutterstock
Barn och tonåringar kan också drabbas av migrän. Faktum är migränanfallen i regel kommer tätare i ung ålder. Med åldern kommer anfallen mer sällan.
2 av 2: Barn och tonåringar kan också drabbas av migrän. Faktum är migränanfallen i regel kommer tätare i ung ålder. Med åldern kommer anfallen mer sällan. Foto: Shutterstock

7 myter och sanningar om migrän

Är migrän vanligare hos kvinnor? Kan man ha migrän utan huvudvärk? Går det verkligen att träna bort sin migrän? Det finns en hel uppsjö av föreställningar. Men vad är sanning och vad är myt om den fruktansvärda huvudvärken? Hälsoliv reder ut sju vanliga påståenden.

Pulserande smärta, aura och synrubbningar är alla symtom på migrän. Anfallen är oftast helt ofarliga, men smärtan är fruktansvärda för den drabbade.

Migrän är en av våra vanligaste folksjukdomar, men trots det finns det många myter om tillståndet. Vi rätar ut några frågetecken.

1. Barn kan inte få migrän

FALSKT: Barn och ungdomar kan också drabbas av migrän, ibland kallas det för barnmigrän. Faktum är att barn och tonåringar i regel drabbas oftare av migränanfall än vad vuxna gör. Vanliga orsaker är trötthet, stress och dålig sömn. Migrän är även ärftligt.

LÄS OCKSÅ: Ont i huvudet? Expertens bästa råd för lindring

2. Det går att träna bort sin migrän

DELVIS SANT: Det finns forskning som visar att lättare motion, till exempel promenader, kan minska antalet migränanfall. Träning och motion har också en reducerande effekt på stress, som är en vanlig orsak till migrän. 

Däremot kan fysisk rörelse under ett migränanfall snarare förvärra symtomen. 

3. Alla blir hjälpa av sin medicin

FALSKT: Nja, det finns många olika mediciner mot migrän, men studier pekar på att de som i dag finns på marknaden endast har effekt på 60 procent. En anledning till detta är att forskare ännu inte vet exakt vad det är som utlöser migrän, därför kan det vara svårt att hitta rätt mediciner. LÄS OCKSÅ: 6 myter och sanningar om huvudvärk 

4. Har man ont i huvudet varje dag är det migrän

FALSKT: Visst kan det vara kronisk migrän, men det finns även något som heter kronisk huvudvärk. Det är viktigt att veta att migrän och huvudvärk inte är samma sak. 

När Pontus Wasling, neurologläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ställdes inför det här påståendet i en artikel om huvudvärk konstaterade han följande: "Huvudvärk beror troligtvis på ökad smärtkänslighet i muskler och mjukdelar utanpå skallbenet. Migrän orsakas av mekanismer inne i själva hjärnan, som leder till smärtkänslighet i hjärnhinnornas kärl.”

Om man lider av huvudvärk mer än varannan dag bör man uppsöka läkare för att ta reda på om det är migrän eller något annat.

LÄS MER: 12 sätt att bli av med sin migrän – utan piller 

5. Migrän drabbar fler kvinnor än män

SANT: Man räknar på att dubbelt så många kvinnor som män lider av migrän. En förklaring kan vara hormonförändringar i samband med mens, ägglossning. Studier visar också att användandet av vissa hormonella preventivmedel, som p-piller, kan förvärra migränen. 

6. Det går att ha migrän utan att ont i huvudet

SANT: Det är faktiskt alldeles riktigt. Enligt 1177 Vårdguiden kan man drabbas av migrän med aura, utan huvudvärk. Det här fenomenet är vanligare ju äldre vi blir och ibland kan migränaura utan värk vara svårt att skilja från exempelvis stroke. 

7. Man kan få migrän av choklad

SANT: Det finns en del livsmedel du ska undvika om du vill minska risken att drabbas av ett migränanfall. Choklad är ett av dem. Det är tråkigt, i synnerhet då en del får ett ökat sötsug innan en migränattack. Kakaon är känt för att trigga huvudvärken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!