7 myter och sanningar om förkylningar
Blir man verkligen förkyld av att gå ut med blött hår? Kan en förkylning smitta genom en handskakning?
Läkaren Johan Flodin, medicinskt ansvarig på Kry.se, reder ut vad som är sant och falskt gällande förkylningar.
– Det är vanligt att en förkylning smittar genom saker man tar på, säger han.
1. Förkylning smittar genom luften
SANT
”Förkylningsvirus smittar via droppar av vätska i luften som en förkyld person hostar eller nyser ut på vilka förkylningsvirus ’liftar’. Dessa vätskedroppar kallas aerosoler. Aerosolerna med virus kan sedan en frisk person andas in och bli smittad av. Vanligare är dock att dessa droppar med förkylningsvirus landar på saker i omgivningen, exempelvis handtag, pengar, leksaker eller knappsatsen på bankomaten. Virus fastnar på din hand och kliar du dig sedan i ögat eller äter något utan att först tvätta händerna är risken stor att du får i dig virus och kan bli smittad.”
LINDRA DIN FÖRKYLNING. Viruseptin är en ny, receptfri produkt som finns att köpa på apotek. (ANNONS/EXTERN LÄNK)
2. Du kan bli förkyld om du går ut med blött hår i kylan
FALSKT
”Det här är mestadels en myt. Du blir generellt inte sjuk eller sjukare av kyla. Anledningen till att det är vanligare med förkylningar just när det blir kallt är att vi tränger ihop oss inne, är ute mindre och stänger fönster och ventilation. Kroppens immunförsvar kan dock påverkas negativt av sänkt kroppstemperatur, men då krävs det en långvarig, kraftig nedkylning som nästintill leder till medvetslöshet. Sammanfattningsvis, ja i teorin kan du bli förkyld om du går ut med blött hår i kylan, men inte i praktiken!”
LÄS OCKSÅ: Förkyld? Så kan du lindra din förkylning
3. Man smittar bara andra om man har feber vid förkylningen
FALSKT
”Att vara feberfri behöver inte betyda att man inte är smittsam. Förkylningar är som mest smittsamma i början av sjukdomsförloppet, den tid då de i regel är som minst framträdande. Feber i samband med förkylning uppkommer vanligen senare under sjukdomsförloppet. Dessutom är det många förkylningar som aldrig leder till feber. Feberfrihet är alltså inte ett likhetstecken med att inte kunna smitta andra i din omgivning.
4. Det enda sättet att skydda sig från förkylning är att hålla sig bort från andra som är förkylda
NJA
”Ett sätt att undvika att bli förkyld är att inte träffa folk som redan är förkylda. Våga fråga "Är någon hos er förkyld?" innan du går på bjudning och våga tacka nej om svaret är "ja". Men eftersom du kan bli smittad genom att ta i handtag och bankomater, exempelvis, utan att träffa någon som är förkyld är ett ytterligare knep för att undvika förkylning under förkylningstider är att tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten följt av handsprit. Faktum är att när medvetenheten om vikten av handhygien ökade i samband med svininfluensans härjningar, minskade antalet vanliga förkylningar.”
5. Man ska stanna hemma från jobbet om man är förkyld
NJA
”I början av en förkylning kan man behöva stanna hemma från jobbet – för din egen skull, för dina medarbetares skull och/eller för dina patienters/klienters/kunders skull. Att stanna hemma från jobbet innebär både en möjlighet till vila vilket ökar chanserna för ett snabbare tillfrisknande och en minskad risk för att smitta kollegorna eller andra på jobbet. Kom ihåg att du är som mest smittsam tidigt i sjukdomsförloppet.”
6. Det är farligt för hälsan att träna om man är förkyld
SANT
”Man bör definitivt aldrig träna när man har en sjukdomskänsla i kroppen. Anledningen är att risken för den allvarliga komplikationen hjärtmuskelinflammation ökar då. Man bör också fråga sig vad man tror sig vinna med att träna när man är sjuk. När kroppen är sjuk uppnås nämligen aldrig samma träningsresultat som när kroppen är frisk och risken för skador ökar när kroppen dessutom bekämpar en infektion.”
7. Man kan bota sin förkylning själv med huskurer
NJA
”Det finns många olika huskurer som påstås bota förkylning – intag av vitlök, whiskey, ingefära och honungsvatten – men ingen av dessa har vetenskapliga belägg. Undantaget är intag av C-vitamin. Det finns nämligen studier som talar för en viss förkortning av förkylningsperioden hos vissa personer som ätit högre doser C-vitamin under längre period innan förkylningen brutit ut. Det räcker alltså inte att börja äta C-vitamin när förkylningen väl drabbat dig.”
Presenteras av Viruseptin
Detta är en redaktionell artikel från Hälsoliv som ingår i ett ämne som Viruseptin valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll. Viruseptin är en ny, receptfri produkt som kan användas som skydd mot och som behandling av virusinfektioner i näsa och svalg.