ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

7 myter och sanningar om bihåleinflammation

Bihåleinflammation kan vara irriterande och smärtsamt.

Bihåleinflammation kan vara irriterande och smärtsamt.

1/2

Foto: Getty Images

Bihåleinflammation kan vara irriterande och smärtsamt.

Bihåleinflammation kan vara irriterande och smärtsamt.

2/2

Foto: Getty Images

7 myter och sanningar om bihåleinflammation

Kan bihåleinflammation smitta och kan man bota dem själva genom huskurer? Det finns många myter kring bihåleinflammation – och hur vet man ens om det är det man har?

– Om inflammationen fortsätter en längre tid och ger feber eller huvudvärk bör man uppsöka hjälp för att ta reda på om det är en bihåleinflammation man verkligen har och inte något annat, säger experten Cecilia Ahlström Emanuelsson, överläkare på öron-näsa-hals-kliniken på Skånes universitetssjukhus, som här hjälper att reda ut vad som egentligen stämmer.

1. Bihåleinflammationer kan smitta

FALSKT: ”Bihåleinflammationen i sig kan inte smitta, men infektioner och bakterier som man har vid en inflammation – de kan smitta, vilket kan leda till en förkylning som i sin tur kan leda till en bihåleinflammation.”

2. Inflammationen kommer nästan alltid av en förkylning

SANT: ”Ja, oftast är det så att förkylningar påverkar bihålorna – om inte inflammationen inte är tandorsakad. Inflammationen kommer av att bihålorna blir tilltäppta vilket leder till bihåleinflammation, eller sinuit som det också heter.”

3. Man kan själv knacka sig på kinderna för att få slemmet att lossna i bihålorna

FALSKT: ”Nej, det finns inga vetenskapliga studier på att det skulle fungera. Bra är att dricka mycket vatten – det kan ge ett lösare sekret om man är intorkad. Man kan också skölja näsan med koksaltlösning (vattnet sköljs in genom den ena näsborren och kommer ut genom den andra).”

4. Bihåleinflammationen blir värre på vintern

FALSKT: ”De blir inte värre, men på vintern får man ju oftare förkylningar och infektioner. En förkylning kan då sprida sig från näsans slemhinna till slemhinnan i bihålorna. Det är alltså på så sätt lättare att få en bihåleinflammation på vintern.”

5. Man får sämre andedräkt av bihåleinflammationen

SANT: ”Ja, inflammationen kan bidra till dålig andedräkt genom bakterietillväxten. Använd ett bakteriedödande munskölj för att åtgärda detta.”

6. Inflammationen kan botas med olika huskurer

NJA: ”Viss bakgrund finns det till att de kan fungera, till exempel kost som har antiinflammatoriska egenskaper.”

7. Långvarig användning av nässpray kan förvärra inflammationen

SANT: ”Använder man mycket nässpray under en lång period så får man motsatt effekt – man blir mer svullen än mindre. Håll därför rekommendationen som är på tio dagar. Använd en kortisonspray om du behöver använda en nässpray under längre tid.”

LÄS MER: 5 myter och sanningar om ögoninflammation

LÄS MER: Ingen penicillin vid öroninflammation

LÄS MER: 7 myter om mens: Det här är sant och falskt

ANNONS
ANNONS

Relaterat