Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

7 fysiska symtom som kan bero på depression

Själen lever sitt liv instängd i vår kropp.

Därför ger depressioner ofta också kroppsliga symtom.

Här är några vanliga symptom som kan vara kopplade till att själen mår dåligt.

1. Ont i rygg och muskler

Värker det både här och där eller på någon konstig plats du aldrig haft ont på förut? Det är väl känt att man upplever smärta som jobbigare om man samtidigt är deprimerad. 

Det beror delvis på att smärta och depression aktiverar samma områden i hjärnan. Det betyder inte att man hittar på att man har ont, smärtan är i högsta grad verklig. Och det är svårt att hålla sig munter när man lever med smärta.

Ryggont är ett klassiskt exempel på en smärta som samvarierar med depression. Tennisarm och nackvärk också.

För en lång rad smärttillstånd kan behandling för den känslomässiga komponenten, KBT eller antidepressiv behandling också lindra smärtan. 

Det betyder inte att inte smärtan är verklig och behöver åtgärdas. Läkare, massörer och fysioterapeuter kan hjälpa.

2. Magproblem

Vår matsmältning regleras av ett sinnrikt system av nerver och hormoner. Här produceras exempelvis 90 procent av kroppens serotonin. 

För att magen ska jobba optimalt krävs avslappning. Oro, ångest och stress kan resultera i riktigt jobbiga magproblem. Depression kan leda till förstoppning.

I dag lider många av IBS, magbesvär utan att man kan hitta någon kroppslig förklaring. En av de behandlingar man kan prova mot IBS är antidepressiv behandling med serotoninåterupptagshämmare. Att det fungerar kan tala för att det finns inslag av serotoninbrist i besvären.

Går inte magproblemen över av sig själv, lid inte i tysthet.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om IBS

3. Illamående

Har aptiten försvunnit? Många kan ha svårt att få i sig mat, tappar aptiten, matlusten och glädjen inför ätandet. Andra kan tvärtom reagera genom överätning och tröstätning.

I samband med depression får de allra flesta ett påverkat ätbeteende. 

Det är i sig inte hela världen om man inte får i sig hela kostcirkeln under en kortare period, men att försöka upprätthålla dagliga rutiner har ett egenvärde. 

4. Sömnproblem

Dålig sömn kan både förvärra depressiva tillstånd och orsakas av att man mår dåligt.

Att vilja sova mer eller inte känna sig utvilad efter att ha sovit har också en koppling till depression. Dålig sömn påverkar vår livskvalitet negativt. 

Har du nytillkomna sömnproblem kan det vara värt att fundera om det kan finnas något som orsakar dem.

LÄS MER: Vanan som är viktigare än åtta timmars sömn

5. Ont i bröstet

Hugger det till i bålen eller buken? Om man plötsligt får ont i bröstet eller buken kan det vara tecken på en allvarlig sjukdom. Är det en hjärtattack, är det väldigt viktigt att snabbt komma till sjukhus. 

Men hos yngre personer beror bröstsmärtorna sällan på hjärtsjukdom. En vanlig orsak till smärtan är musklerna runt bröstkorgen. Man andas kanske i ett ansträngt läge till följd av ångest, underliggande stress eller depression.

Om man återkommande får problem med smärta på samma ställe i samband med psykiska påfrestningar kan det vara själen som ger sig till känna. Men låt inte det hindra dig från att utreda vad problemen beror på.

6. Hudproblem

Huden är själens spegel, och dessutom kroppens största organ, fullt av små nervändar och känselkroppar. Det finns ett begrepp som heter psykodermatologi och som adresserar kopplingen mellan psyket och huden. 

Psykiskt illamående och stress kan utlösa en lång rad hudbekymmer såsom eksem, akne, rosacea och klåda. Kopplingen går åt båda håll: också här kan man fråga sig vad som är hönan och vad som är ägget. 

Atopiska eksem har en koppling till depression och ångesttillstånd. Den som har atopiskt eksem har en högre risk att vara deprimerad. 

Om huden krånglar och det plågar dig, sök hjälp. Är bekymren milda kanske det finns tillfälle att skämma bort hudkostymen med fina krämer och inpackningar.

LÄS OCKSÅ: Akne i vuxen ålder? Här är behandlingarna som funkar

7. Tappad sexlust

Sänkt libido, att sexlusten avtar, är snarare regel än undantag i samband med depression. Andra kan uppleva plötslig impotens eller utebliven tändning.

Detta är inte kopplat till någon kroppslig sjukdom utan helt enkelt en signal om att själen inte mår bra. Om du nyligen har påbörjat någon behandling mot depression kan det också röra sig om en biverkan. Återkoppla då problemen till din läkare för att diskutera eventuellt byte av preparat.

Kanske kan annan form av närhet lindra, en massage eller en kram från någon som bryr sig.

Sök hjälp!

Mår du dåligt i kroppen eller själen bör du söka hjälp. Om du har symptom i kroppen, ta dem på allvar. Det är viktigt att bryta den dåliga cirkeln i tid. Husläkaren kan oftast hjälpa dig vidare.

Sök vård för depression om du varit ihållande nere i mer än två veckor. Är situationen hanterlig, gå via husläkaren.

Du kan alltid ringa sjukvårdsupplysningen på 1177. Mår du mycket dåligt eller har självmordstankar bör du söka vård akut.