Ryggont är ett vanligt problem och drabbar ett stort antal svenskar.
1 av 2: Ryggont är ett vanligt problem och drabbar ett stort antal svenskar. Foto: Shutterstock
Oftast försvinner det efter några dagar, men det finns tankevurpor som kan förlänga läkningstiden.
2 av 2: Oftast försvinner det efter några dagar, men det finns tankevurpor som kan förlänga läkningstiden. Foto: Shutterstock

6 vanliga myter om ryggont som du inte ska gå på

Ryggont är den av de vanligaste anledningarna till smärta och värk och drabbar ett stort antal svenskar varje år.

Oftast försvinner det efter några dagar, men det finns tankevurpor som kan förlänga läkningstiden.

Här är sex ryggmyter som du inte ska gå på, inspirerade av sajten Everyday Health.

Myt 1: Vila är den bästa medicinen

Vid exempelvis en förkylning är vila en fantastisk kur om du inte vill bli sängliggande för länge. Vid ryggvärk kan det däremot ha omvänd effekt.

– Att vila en dålig rygg i mer än en till två dagar är sällan hjälpsamt, säger smärtspecialisten Andrew G. Kowal till sajten Everyday Health.

Kroppen mår bra av rörelse och flera studier har visat att sängvila snarare kan förvärra värken. Oftast är skonsam rörelse att föredra, som stretching, simning eller promenader.

TA HAND OM DIN HÄLSA! Unikt erbjudande - provträna med Swiftr i 14 dagar (annons) 

Myt 2: Viktminskning är mirakelkur för ryggsmärta

Att vara överviktig är en riskfaktor för ryggont, men det finns gott om slanka personer som också har besvär. Det finns många fler aspekter att ta i beaktning. Åldrande, inaktivitet, dålig hållning, sömnställning, rökning och stress bara för att nämna några. Övervikt är alltså bara en av många faktorer som kan leda till problem.

LÄS OCKSÅ: Ont i ryggen: 5 vanliga problem och lösningar 

Myt 3: Många med kronisk smärta behöver opereras

Ryggvärk, även kronisk sådan, behandlas inte med kirurgi. Det är en sista utväg som kan bli nödvändig i svåra fall där all annan behandling inte fungerat.

LÄS OCKSÅ: 9 enkla yogaövningar för en friskare rygg

Myt 4: Personer med svåra ryggsmärtor behöver stark medicin

Enligt Kowal räcker det oftast med antiinflammatoriska smärtlindrare och muskelavslappnande läkemedel för de allra flesta.

– Starkare narkotika liknande preparat stimulerar fler smärtreceptorer vilket gör att smärtan kan kännas starkare vilket kan leda till att du tar mer medicin. Det blir lätt en ond cirkel, säger han.

Myt 5: Läkare rekommenderar inte akupunktur som behandling

Det råder fortfarande oenighet kring akupunkturens verkningsgrad, men det är i dag en  naturlig del av sjukvården. Det finns många studier som pekar mot att det kan vara bra mot viss typ av smärta, däribland ryggont. I vissa fall uppges det till och med kunna vara bättre än traditionell behandling.

LÄS OCKSÅ: 7 typer av smärta du bör hålla koll på 

Myt 6: En gång en dålig rygg, alltid en dålig rygg

Även om ryggont är vanligt så betyder det inte att du är behöver dras med det för alltid. Med bra behandling och en förebyggande livsstil kan de flesta ryggar hålla sig friska. Några tips på vägen: Var aktiv, stretcha innan du tränar, lyft inte för tunga saker, håll koll på vikten och sluta röka. Oftast försvinner ryggsmärta efter några dagar, men om smärtan stannar kvar bör du söka vård.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!