Omkring 22 000 svenskar lider av Parkinsons sjukdom och varje år diagnostiseras minst 2 500 personer.
Omkring 22 000 svenskar lider av Parkinsons sjukdom och varje år diagnostiseras minst 2 500 personer. Foto: Colourbox

6 tidiga tecken på Parkinsons sjukdom

Omkring 22 000 svenskar lider av Parkinsons sjukdom och varje år diagnostiseras minst 2 500 personer.

Sjukdomen är inte dödlig men kan ha stor påverkan på livsomständigheterna och livskvaliteten. 

– Det kan i princip drabba vem som helst i vilken ålder som helst, säger Håkan Widner, överläkare vid neurologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus. 

Carl-Fredrik Eriksson

Parkinsons sjukdom är en diagnos på en förmodad sjukdomsprocess, och inte en beskrivning av olika symtom. I Sverige lider cirka 22 000 människor av sjukdomen, och varje år diagnostiseras drygt 2 500 personer. 

– Hälften av de 50 000 som har symtomen på ett eller annat sätt har det vi kallar Parkinsons sjukdom. Andra orsaker till symtomen kan vara småkärlssjuka och vissa läkemedel som framför allt ges i psykiatriska tillstånd, säger Håkan Widner, professor och överläkare vid neurologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus. 

Omkring en procent av alla människor över 70 år har parkinson. Foto: Shutterstock

Parkinsons sjukdom: Vanligare ju äldre man blir

Parkinson beror på att nervceller bildar för lite dopamin och drabbas av en sjukdomsprocess som gör att de långsamt förtvinar och dör. Det är en process som tar flera år och enligt Håkan Widner insjuknar ungefär 200 svenskar under 45 år varje år. 

– Sen blir det vanligare ju äldre man blir. Man brukar säga att en procent av människor över 70 år har sjukdomen, säger Håkan Widner. 

För att sätta diagnosen måste patienten uppfylla vissa kriterier och det måste vara en utveckling över tid. Skakningar är det första och mest typiska tecknet.

– Det vanligaste är att det börjar i antingen armen eller benet och på ena sidan av kroppen och håller sig där under flera års tid. Sedan blir det tydligare och tydligare. Men skakningar räcker inte för att sätta diagnosen, säger Håkan Widner. 

Skakningar är ett tecken på att du kan ha drabbats av parkinson. Skakningarna börjar ofta i ena armen eller benet. Foto: Colourbox

Rökning och kaffe kan minska risken 

Förutom skakningar ska patienten även visat tecken på muskelstelhet och långsamma rörelser i kroppen. 

Omskrivna studier har visat att rökning, snusning och kaffe kan minska risken för att drabbas av parkinson, medan uppväxt på landsbygden kan öka risken då man riskerar att exponeras för vissa växter och insektsgift. 

Det är dock inte en dödlig sjukdom.

– Man dör med Parkinson, men inte av den. Om man får behandling så är medellivslängden i princip lika lång som om man inte hade haft den, säger Håkan Widner. 

I dag kan man behandla sjukdomen väldigt väl med olika typer av mediciner, berättar Winder. Läkemedlen fungerar särskiljt bra de första 10 åren – speciellt om man inte har några andra sjukdomar. 

– Med en bra behandlingseffekt så det ska vara svårt att se att man har parkinson, säger Håkan Winder.

Dessutom finns flera olika saker att göra för att lindra besvären – enligt Per Svenningsson, professor och neurolog vid Karolinska institutet, är det allra viktigaste att man är fysiskt och mentalt aktiv.
– Det är väldigt viktigt att man är fysiskt aktiv. Att man går till gymmet medan man kan det, att man promenerar. Det är viktigt att man tränar balansen. Många med Parkinson får problem med den, säger han.

 

6 tecken på att du drabbats av Parkinsons sjukdom

1. Skakningar

Börjar på ena sidan, oftast i armen eller benet, och sprider sig sedan till resten av kroppen.

 

2. Muskelstelhet

Kan göra att musklerna hela tiden är spända, vilket i sin tur kan leda till muskelvärk. 

 

3. Långsamma rörelser

Patienter kan söka sig till vården för att fingrarna inte hänger med när man skriver på ett tangentbord. 

 

4. Ostadighet

Patienten känner svårigheter med att hålla balansen. 

 

5. Stresskänslighet

Simultankapaciteten kan påverkas vilket gör det svårare att utföra flera saker samtidigt. 

 

6. Depression

Minst fem gånger så vanligt med depressionsliknande symtom för Parkinson-patienter. Beror på noradrenalin-brist. 

Så kan du lindra besvären på egen hand

• Var fysiskt aktiv. Gå på gym och träna om du kan det. Ta promenader. Dansterapi kan ha god effekt. Eftersom många drabbade får problem med balansen är träning som förbättrar balansen viktig.  

 

• Träna stresshantering. Många Parkinsonpatienter blir mer stresskänsliga och därför kan många ha stor hjälp av att öva på att hantera stress. I det här sammanhanget kan medicinsk yoga vara nyttigt. 

 

• Håll i gång tankeverksamheten. Många Parkinsonpatienter drabbas av demens. Det skadar därför inte att försöka hålla i gång de kognitiva förmågorna genom att till exempel lösa korsord eller läsa böcker. 

 

• Drick kaffe. Forskning har visat att koffein har en viss skyddande effekt.  Därför kan Parkinsonpatienter dricka lite extra kaffe. Samma sak gäller te. 

 

• Få i dig vitaminer. Man kan få en särskild sorts vitaminbrist när man har Parkinson. Det handlar framför allt om vitamin B12, B9 och B6. Vitamin B finns i animaliska livsmedel som kött, fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter. Baljväxter och gröna bladgrönsaker innehåller vissa former av vitamin B, bland annat B6 och B9. 

 

Källa: Professor Per Svenningsson / Vårdguiden