Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att gnissla tänder påverkar din tandhälsa, men även din hälsa rent generellt.
Att gnissla tänder påverkar din tandhälsa, men även din hälsa rent generellt.
Att gnissla tänder påverkar din tandhälsa, men även din hälsa rent generellt.
Att gnissla tänder påverkar din tandhälsa, men även din hälsa rent generellt. Foto: GBALLGIGGSPHOTO

6 tecken – så vet du om du gnisslar tänder på natten

Vaknar du ofta med huvudvärk och tandvärk?

Ilar det i tänderna när du dricker varma eller kalla drycker?

Om svaret på dessa två frågor är ”ja” kan du tillhöra den stora grupp människor som gnisslar tänderna på natten.

– Din tandhälsa kan påverka din allmänna hälsa enormt mycket, säger tandläkaren Floretta Cuffey-Terry.

Här tar hon och flera andra experter upp samtliga 6 tecken du ska vara uppmärksam på – och hur du kan få hjälp att få ett slut på tandgnisslandet.

Nattetid – en tid för återhämtning och sköna drömmar. En chans att samla energi för den stundande morgondagen... men så blir det sällan om du gnisslar tänder.

Då vaknar du i stället ofta upp och känner dig trött, kanske till och med med värkande tänder och käke.

Tandgnissling - eller bruxism som är den medicinska benämningen - kan i det långa loppet få riktigt allvarliga konsekvenser.

– Din tandhälsa kan påverka din allmänna hälsa enormt mycket, säger tandläkaren Floretta Cuffey-Terry till HuffPost. 

Här delar hon och flera andra experter med sig av 6 tecknen du bör vara uppmärksam, om du tror dig vara en tandgnisslare. Du får även råd på hur du kan få hjälp att sluta.

1. Huvudvärk

Om du gnisslar tänder medan du sover så är det högts troligt att du kommer vakna upp med huvudvärk. Detta på grund av det tryck som skapas i mun och käke när du gnisslar tänder, förklarar tandläkaren Albert Coombs.

Vaknar du ofta med tandvärk? Det kan bero på att du gnisslar tänder på natten. Foto: New Africa / Shutterstock

Det som kännetecknar den här typen av huvudvärk är att den vanligtvis uppstår runt tinningarna och strålar bakåt, ut mot öronen.

2. Käksmärta

Förutom huvudvärk är det också vanligt att tandgnisslare vaknar upp med smärta och ömhet i käkarna.

Smärtan kan sitta i allt från några minuter till några timmar, men är oftast som värst direkt när du vaknar på morgonen.

Att vakna med käksmärta är inte normalt och om du upplever det så ska du genast kontakta din tandläkare.

3. Tandvärk

Marjan Moghadam, klinisk docent vid tandläkarprogrammet vid New York University, förklarar att tandvärk är ett av de tydligaste tecknen på tandgnisslande. All tandvärk, oavsett vilken tid på dygnet du känner av den, bör tas på allvar.

Värk i tänder och käke är två av symtomen vid tandgnisslande. Foto: Pixel-Shot / Shutterstock

4. Slitage på tänderna

Enligt Marjan Moghadam kan tandgnisslande även leda till slitage på tänderna. Låter du det fortgå kan själva tandstrukturen förstöras – såväl benet som stöder tanden som käkbenet.

Om tar en noggrann titt i din mun och ser att tandkronan, den synliga delen av tanden, slitits ner så kan orsaken vara tandgnisslande.

Det är inte heller ovanligt att du får sprickor i tänderna, att det lossnar flisor eller att det uppstår missfärgningar i form av vita streck.

Att en tand ser ut att ha tryckts framåt eller bakåt kan även det vara ett tecken på bruxism.

5. Känslig för varm och kall mat och dryck

Det är också vanligt att personer som gnisslar tänderna är extra känsliga för varm och kall mat och dryck.

– Om du gnisslat tänder en längre tid så kommer du börja se små frakturlinjer genom tänderna. Dessa små frakturlinjer innebär i stort sett en direkt kontakt med tandens nerv, säger Albert Coombs. 

Han fortsätter:

– Om det där iskalla vattnet eller heta kaffet når ända ner till nerven så är det inte konstigt att det känns ordentligt när du tar en klunk.

Att det ilar i tänderna när du dricker varma eller kalla drycker kan vara ett tecken på tandgnisslande. Tänderna slits nämligen ner och kan då blotta nerven. Foto: Toey Toey / Shutterstock

6. Trött på dagen

En person som gnisslar tänder behöver inte alltid vara medveten om det. Ett varningstecken bör dock vara att man vaknar flera gånger under natten.

Detta kan bero på obehag, smärta, eller att det stör vilan att hela tiden röra på munnen. Som ett direkt resultat känner dessa personer sig ofta trötta dagen efter. De har ju inte fått den återhämtning de behöver under natten.

Hjälp vid tandgnisslande

Skulle det vara så att du misstänker att du gnisslar tänder, kontakta din tandläkare innan problemen blir för allvarliga.

– Tandläkaren kan undersöka dig och eventuellt utesluta andra problem, som en tandinfektion, säger Marjan Moghadam till HuffPost.

En bettskena kan vara ett hjälpmedel för dem som gnisslar tänder på natten. Foto: Thomas Collett / Shutterstock

Tandläkaren kan även föreslå vad nästa steg bör vara om det nu skulle vara tandgnisslande som är roten till det onda. I behandlingsväg kan det i första hand bli aktuellt att använda en bettskena. Det finns även muskelavslappnande läkemedel som kan hjälpa och i vissa fall kan du även erbjudas olika former av stresshantering.