Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA>SJUKDOMAR & BESVÄR

Publicerad 2 mar 2017 19:00

6 myter och sanningar – stoppa huvudvärken

Huvudvärk ofta? Neurologläkaren reder ut vad som är sant och falskt.

Huvudvärk ofta? Neurologläkaren reder ut vad som är sant och falskt.

1/2

Foto: Getty Images

Vid migrän kan träning ibland vara en trigger, som utlöser värken.

Vid migrän kan träning ibland vara en trigger, som utlöser värken.

2/2

Foto: Getty Images

Stämmer det verkligen att huvudvärken kommer om man inte får sitt morgonkaffe? Och kan vanliga värktabletter göra huvudvärken värre? Det finns en mängd myter kring huvudvärk vad som egentligen hjälper mot den. Här hjälper Pontus Wasling, neurologläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset att reda ut vad som är myt och vad som är sanning i sex vanliga påståenden om huvudvärk.

1. Det går inte att bota sin huvudvärk själv

FALSKT: ”Träning har visat sig vara bra för att minska både migrän och spänningshuvudvärk. Träningen hjälper mot huvudvärk, men man blir ofta inte helt fri från den. Vid migrän kan träning ibland vara en trigger, som utlöser värken, men försiktig träning kan vara bra.”

2. Man får ont i huvudet om man inte får sitt dagliga kaffe

SANT: ”Under vakenhet ansamlas ämnet adenosin i hjärnan och koffein motverkar den tröttande effekten av det. Adenosin vidgar kärlen i hjärnan och koffein drar ihop dem. Om man är van vid kaffe och inte får det, kommer adenosinet att vidga kärlen mer än annars och det ger huvudvärk.”

3. Huvudvärk går över genom att dricka vatten

SANT: ”Men bara om huvudvärken är orsakad av vätskebrist.”

4. Det är bara vuxna som får huvudvärk

FALSKT: ”Även barn och tonåringar har ofta huvudvärk. I studier har var fjärde tonåring huvudvärk minst en gång i veckan. Migrän kan debutera redan i treårsåldern.”

5. Om man tar huvudvärkstabletter för ofta kan det leda till kronisk huvudvärk

SANT: ”Risken är stor att få läkemedelsutlöst huvudvärk om man tar vanliga värktabletter mer än var tredje dag eller migränmedicin alternativt kodeininnehållande värktabletter mer än varannan dag. Den typen av huvudvärk är vanligast efter spänningshuvudvärk och migrän.”

6. Om man har ont i huvudet varje dag är det migrän

FALSKT: ”Man kan få både kronisk migrän och kroniskt huvudvärk, vilket betyder att man har det mer än varannan dag. Huvudvärk beror troligtvis på ökad smärtkänslighet i muskler och mjukdelar utanpå skallbenet. Migrän orsakas av mekanismer inne i själva hjärnan, som leder till smärtkänslighet i hjärnhinnornas kärl.”

LÄS MER: Halsfluss? Lindra smärtan i halsen – på rätt sätt

LÄS MER: Halsont kan vara en hjärtinfarkt

LÄS MER: 9 myter och sanningar om urinvägsinfektion

Relaterat