Halsbränna drabbar omkring en femtedel av svenskarna.
1 av 2: Halsbränna drabbar omkring en femtedel av svenskarna. Foto: Getty Images
Här reder läkaren Johan Flodin ut vanliga myter och sanningar om besvären.
2 av 2: Här reder läkaren Johan Flodin ut vanliga myter och sanningar om besvären. Foto: Getty Images

6 myter och sanningar om halsbränna

Betyder halsbränna att man lever osunt? Och kan det vara farligt på lång sikt?

– Halsbränna är något som de flesta någon gång har upplevt, säger Johan Flodin, medicinskt ansvarig läkare på Kry.se, som här hjälper till att reda ut vad som är myt och vad som är sanning i sex vanliga påståenden om halsbränna – som ungefär en femtedel av svenskarna har besvär med.

1.  Det är ingen fara att ha halsbränna

NJA

”Generellt sett är halsbränna, som på läkarspråk kallas reflux, som uppträder enstaka gånger inte något farligt. Man ska dock inte nonchalera det helt, framför allt inte vid återkommande eller kontinuerliga besvär. Det kan nämligen utvecklas till något farligare: om man under längre tid har sura uppstötningar betyder det att de sura magsafterna läcker upp från magsäcken upp i matstrupen. Matstrupen kan då bli retad (inflammerad) vilket på sikt kan leda till bestående skador. Att upptäcka detta i tid är viktigt. Kontakta alltid din läkare om medicinerna du köpt receptfritt inte hjälper.”

LÄS OCKSÅ: Agnes Wold - Här är 6 myter om din hälsa 

2. Har man halsbränna betyder det att man lever osunt

NJA

”Ungefär en femtedel av Sverige befolkning har besvär av återkommande halsbränna. Till viss del påverkar arvet, men i stor utsträckning livsstilen. Några av de faktorer man sett ökar risken för sura uppstötningar är ökad vikt. Genom ett ökat tryck (bukfetma) ökar trycket på magsäcken, och därmed ökar trycket på den så kallade övre magmunnen, som normalt fungerar som en enkelriktad ventil mellan magsäck och matstrupe. Andra kostfaktorer som påverkar negativt är intag av alkohol, nikotin och koffein som alla kan leda till försämrade besvär.”

LÄS OCKSÅ: 6 myter och sanningar – stoppa huvudvärken 

 

3. Man får halsbränna om man äter för snabbt

FALSKT

”Det finns ingen koppling mellan detta. Däremot ska man undvika att äta stora måltider försent. Stor måltid som är kvar i magsäcken när du lägger dig, i horisontalläge, ökar trycket på den övre magmunnen, genom vilken det då enklare kan läcka upp sura magsafter upp i matstrupen. Ät som senast tre timmar innan du ska gå och lägga dig. Avstå från mat med mycket fett.”

LÄS OCKSÅ: 7 myter och sanningar om herpes smittorisker 

4. Halsbrännan blir värre av att röka

SANT

”Undvik nikotin, koffein och alkohol. Alla dessa ämnen kan minska övre magmunnens funktion och leda till ökade refluxbesvär.

5. Man ska undvika tunga lyft om man har halsbränna

SANT

”Tunga lyft eller plötsliga framåtböjningar ska man försöka att undvika efter måltid. Lyft kan öka trycket/belastningen på övre magmunnen som då kan läcka upp från magsäcken upp i matstrupen. Matstrupen kan då bli retad (inflammerad) vilket på sikt kan leda till bestående skador.”

6. Halsbränna är en indikation på att något är fel i kroppen

NJA

”Halsbränna är ett vanligt besvär och något som de flesta av oss upplevt någon gång. Enstaka besvär med halsbränna behöver inte betyda att något är fel. Halsbränna är oftast ofarligt och därtill finns det finns bra behandling att få. Har man däremot halsbränna mycket, ofta eller återkommande är det klokt att kontakta din vårdgivare för vidare kontroll och hjälp.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande