Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Prostatacancer innebär att det bildas en elakartad tumör i prostata, oftast i den yttre delen av prostatakörteln.Prostatacancer innebär att det bildas en elakartad tumör i prostata, oftast i den yttre delen av prostatakörteln.Prostatacancer innebär att det bildas en elakartad tumör i prostata, oftast i den yttre delen av prostatakörteln.
Prostatacancer innebär att det bildas en elakartad tumör i prostata, oftast i den yttre delen av prostatakörteln. Foto: Shutterstock

5 varningstecken: Då kan du lida av prostatacancer

Premium Prostatacancer är den vanligaste cancerformen.

Det är en komplicerad, och i viss mån även förrädisk sjukdom i och med att den i ett tidigt skede ger få eller inga symtom alls.

– När man passerat 75 år är det nästan lika vanligt att ha prostatacancer som att inte ha det, säger Erik Skaaheim Haug, urolog.

Här är de 5 varningstecken du ska vara uppmärksam på.

Prostatacancer, som innebär att det bildas en elakartad tumör i prostata – oftast i den yttre delen av prostatakörteln – är den vanligaste cancerformen och varje år upptäcks mer än 10 000 nya fall i Sverige. Det är framför allt äldre män som drabbas och enligt Cancerfonden är över hälften av dem över 70 år när de får diagnosen.

I ett tidigt skede ger sjukdomen få symtom – i många fall inga alls.