I Sverige lever upp till 35 000 personer med Crohns sjukdom. Även om mer akuta symtom går att hålla i schack med läkemedel så kan trötthet och uppgivenhet lägga en mörk dimma över tillvaron.
Crohns sjukdom är oförutsägbar och går i skov.
1 AV 2
I Sverige lever upp till 35 000 personer med Crohns sjukdom. Även om mer akuta symtom går att hålla i schack med läkemedel så kan trötthet och uppgivenhet lägga en mörk dimma över tillvaron.
Foto: iStock
2 AV 2
Crohns sjukdom är oförutsägbar och går i skov.
Foto: iStock

5 saker vi med Crohns sjukdom vill att du vet

Crohns sjukdom drabbar omkring 750 svenskar per år.

I Sverige lever upp till 35 000 personer med den obotliga tarminflammationen.

Ändå är det många som inte känner till tillståndet, alternativt inte förstår vidden av det.

Här är fem saker personer med Crohns sjukdom vill att andra ska veta.

Crohns sjukdom är enkelt förklarat en inflammation i mag-tarmkanalen. Vanliga symptom är att man får magknip efter att ha ätit, eller måste gå på toaletten ofta på grund av diarré. Men komplikationerna stannar inte där: vissa drabbade får blodbrist, ledvärk, går ner i vikt eller blir onormalt trötta. Tillståndet går inte att bota, även om man kan leva ett fullt fungerande liv med hjälp av läkemedel, särskilda dieter och/eller operation.

Crohns sjukdom kan utlösas av magsjuka

Forskarna är inte helt säkra på varför vissa personer utvecklar Crohns sjukdom, men man tror att det är en kombination av arvsanlag och miljöfaktorer. De första symptomen dyker ofta upp någon gång mellan 18 och 30, och utlöses inte sällan av något annat ohälsotillstånd i kroppen, till exempel magsjuka eller en reaktion på antibiotika, skriver Huffington Post.

Crohns sjukdom kan vara svårt att förstå för andra

Crohns sjukdom syns inte på utsidan, varför det kan vara svårt för omgivningen att förstå bördan och visa förståelse inför humörsvängningar och andra dagliga bekymmer. Här listar vi fem saker som personer med diagnosen vill att alla ska veta.

1. Vi tar aldrig en bra dag för givet

Ibland är värk och övriga besvär smärtsamt påtagliga, andra dagar känner man sig bara hängig eller utmattad. För den som lever med Crohns sjukdom är det svårt att förutspå morgondagen, eftersom symtomen kommer och går. Dessutom innebär medicinering ofta flera olika biverkningar, som också kan påverka livskvaliteten från dag till dag.

LÄS MER: Hon kämpar mot dold sjukdom - hyllas för sina selfies

2. Folk kan inte förstå det mått av trötthet och smärta vi känner dagligen

Även om mer akuta symtom går att hålla i schack med läkemedel så kan trötthet (ibland till följd av just medicinering) och uppgivenhet lägga en mörk dimma över tillvaron. Vetskapen om att man inte blir helt frisk, utan kan bli tvungen att stå ut med större eller mindre besvär livet ut, är betungande för många Crohns-patienter.

3. Skov kan uppkomma precis närsomhelst

Crohns sjukdom är oförutsägbar och går i skov, det vill säga man har perioder med besvär. Hur dessa ser ut varierar från person till person, liksom omfattning och hur länge de varar. Mellan perioderna mår man bättre, ibland helt utan symtom. Vissa kan till och med känna sig "friska" i flera år åt gången.

LÄS OCKSÅ: 7 saker alla deppiga vill att du ska veta

4. Bara för att vi ser ut att må okej betyder inte att vi gör det

Både under lindrigare och mer akuta perioder kan det vara svårt för andra att märka att något är fel, så länge man inte berättar om sina magbesvär, sin värk eller sin trötthet. Men för någon som lever med Crohns sjukdom kräver minsta lilla vardagsbestyr ofta massor av energi: som att kliva upp ur sängen och ta sig till jobbet.

5. Sjukdomen påverkar hela kroppen

Även om inflammationen vanligtvis sitter i mag-tarmkanalen, eller i tunntarmen och tjocktarmen, så är det inte bara magen och matsmältningen som påverkas fysiskt. Crohns sjukdom kan också orsaka  hud-, ögon- och ledbesvär, liksom blodproppar, lever- och njursjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Vi med fibromyalgi: Det här vill vi att du vet