Ögoninflammation är lika vanligt året runt.
1 av 3: Ögoninflammation är lika vanligt året runt. Foto: Getty Images
Anne Odergren, chefläkare S.t Eriks Ögonsjukhus.
2 av 3: Anne Odergren, chefläkare S.t Eriks Ögonsjukhus.
Barn har lättare att smittas av ögoninflammation eftersom de ofta leker nära varandra.
3 av 3: Barn har lättare att smittas av ögoninflammation eftersom de ofta leker nära varandra. Foto: Getty Images

5 myter och sanningar om ögoninflammation

Måste man verkligen stanna hemma med barnet om hen har en ögoninflammation? Och kan man själv bli smittad genom att använda samma handduk som barnet? Kring ögoninflammation, som orsakas av just virus eller bakterier, finns många påståenden. Här hjälper Anne Odergren, chefläkare S:t Eriks Ögonsjukhus, till att reda ut sanningshalten i fem vanliga påståenden om ögoninflammationer.

1. Ögonflammationer går oftast över av sig själva

SANT. ”Ögoninflammationer som är virusorsakade går oftast över av sig själva. Inkubationstiden, det vills säga tiden från det man har smittats tills man blir sjuk är i regel kort, 2-7 dygn. Det finns inget vaccin mot adenovirus, ett virus som kan överleva länge utanför människokroppen, och ingen speciell behandling. De flesta drabbas av relativt milda symtom”, säger Anne.

LÄS OCKSÅ: Högsäsong för ögoninflammation – så undviker du smittan

2. Det är bara barn som får ögoninflammation

FALSKT. Barn smittas lättare eftersom de leker så nära varandra och gnuggar sig i ögonen och sedan tar på leksaker eller andra barn och för smittan vidare.

”Vuxna kan också få ögoninflammation, men det är mycket vanligare att barn drabbas av virusorsakade ögoninflammationer”, säger Anne.

3. Ett barn som drabbats av ögoninflammation kan gå till förskolan

NJA. Har barnet bara kladdiga och röda ögon under morgonen och inte under resten av dagen kan de gå till förskolan. Om barnets har en kraftig inflammation, och klibbar ihop och man måste torka rent från vara flera gånger om dagen bär barnet stanna hemma tills att den kraftiga inflammationen har läkt och ögat inte är varigt längre.

”Men ögoninflammation kan bero på olika virus, men också på bakterier eller allergier. Om man ska vara hemma med sitt barn och hur länge får avgöras från fall till fall”, säger Anne.

4. Ögoninflammation kan smitta genom handdukar

SANT. ”Adenovirus, som det i regel rör sig om, kan överleva utanför människokroppen och spridas mellan människor på många olika sätt. Spridningen från smittade personer kan ske genom direkt eller indirekt kontakt, via luftvägssekret, det vill säga att man hostar och sprider smittdroppar och via vatten, exempelvis i bassänger eller via blöta handdukar”, säger Anne.

5. Det är vanligast att drabbas av ögoninflammation på vintern

FALSKT. ”Infektioner orsakade av adenovirus, ett virus som kan överleva länge utanför människokroppen, förekommer året runt”, säger Anne.

LÄS MER: Halsfluss? Lindra smärtan i halsen – på rätt sätt

LÄS MER: Halsont kan vara en hjärtinfarkt

LÄS MER: 9 myter och sanningar om urinvägsinfektion

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!