Rädd för att bli sjuk?
Rädd för att bli sjuk? Foto: Shutterstock

5 knep för att slippa bli smittad – som inte funkar

Håller du andan så fort någon nyser? Badar i handsprit dagarna i ända? I influensa- och förkylningstider gör vissa allt för att inte bli sjuka.

Men frågan är hur verkningsfullt det verkligen är…

Bakterier och virus finns precis överallt. Och de är seglivade rackare.

Som Hälsoliv tidigare har rapporterat kan ett influensavirus överleva mellan 24 och 48 timmar på en hård yta. Förkylningsvirus något kortare.

För att slippa bli sjuk tar folk till alla möjliga och omöjliga knep – trots att de inte fyller någon som helst funktion.

Inspirerade av The Healthy listar vi några:

1. Du använder skjortärmen för att öppna dörrar

Det är förvisso smart att inte ta direkt på ytor som kan bära på bakterier, men din tröja är inte ett idealiskt verktyg. Smittan förflyttar sig bara till ditt klädesplagg och förskjuter processen.

– Patogener stannar med enkelhet kvar och i samma stund som din hand nuddar kläderna så kommer de kontamineras, säger Jessica Pettit, från Statefoodsafety.com, till The Healthy.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa

2. Du håller andan när någon nyser

Sannolikheten att undvika bakterier är liten, såvida inte du är världsmästare på att hålla andan. Det stora problemet är emellertid all droppsmitta som överförs till resten av dig. Nästa gång du kliar dig i näsan eller ögonen kan samma bakterier ta sig in i kroppen.

Din bästa chans är att avlägsna dig från platsen där någon hostar eller nyser så snabbt som möjligt.

LÄS OCKSÅ: Så länge överlever influensavirus på olika ytor

3. Du täcker toalettstolen med papper

Foto: Shutterstock

Offentliga toaletter kan vara en skräckfylld upplevelse för många. Men är du rädd för bakterier fyller det ingen speciell funktion att täcka sitsen med papper innan du slår dig ner. Toapapper har en absorberande effekt och suger upp både vätska, bakterier och virus. 

Huden är egentligen det enda skyddet du behöver. Så länge du inte har ett öppet sår eller nuddar något med dina händer så är det ingen fara.

Så tvättar du händerna – på riktigt

Att tvätta händerna ordentligt är det enklaste du kan göra för att minska risken för att bli sjuk. Om du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga kommer här en liten guide:

Tvätta händerna med tvål i 30 sekunder

Se till att det löddrar ordentligt

Glöm inte tummar, knogarna och mellan fingrarna

Skölj och torka händerna med nogsamhet

Bonusråd:

Tvätta alltid händerna när du varit utomhus, på toaletten, innan du ska laga mat och efter du har ätit.

Källa: 1177 Vårdguiden

4. Du använder handsprit hela tiden 

Vem behöver tvål och vatten när det finns handsprit, det dödar väl allt? Tyvärr, riktigt så enkelt är det inte. Handsprit kan hjälpa mot bakterier men är ofta helt verkningslöst mot virussjukdomar. Bakteriologprofessorn Agnes Wold är en av många som uttryckt sitt hat mot just handsprit. Hon menar bland annat att det kan störa hudens normala bakterieflora, även om forskningsläget just nu är svagt.

– Om man då slabbar på handsprit så dödar man ju bakterierna som redan finns där – och då skulle man rent teoretiskt kunna vara sämre skyddad mot infektioner under den halvtimme som de växer till igen.

Enligt 1177 Vårdguiden kan handsprit fylla en funktion när det saknas tillgång till alternativ, även inom vården är det viktigt. I övrigt är rådet att tvätta händerna med tvål och vatten. 

LÄS OCKSÅ: Professorn: Sluta med handsprit 

5. Du använder knogarna för att välja våningsplan i hissen

Ju mindre jag använder fingrarna desto bättre, tänker kanske du? Enligt läkaren Nidhi Ghildayal är det emellertid inte särskilt effektivt.

– Baksidan av din hand, precis som framsidan, riskerar också att nudda ditt ansikte eller andra sårbara ytor, säger hon till The Healthy.

LÄS OCKSÅ: Vinterkräksjuka – tre knep för att undvika smitta 

Behöver jag verkligen oroa mig?

Ja, bakterier finns visserligen överallt. Men som mikrobiologen Alex Berezow säger till The Healthy så är de allra flesta inte skadliga för oss. Och de som utgör ett potentiellt hot neutraliseras ofta av vårt immunförsvar. En normalfrisk person behöver alltså inte vara överdrivet orolig, åtminstone inte här i Sverige.

God handhygien är alltid bra när det är influensa- förkylnings- eller vinterkräktider, men ett 100-procentigt skydd är svårt att uppnå.

Så här svarade exempelvis infektionsläkaren och professorn Lars Lindqvist på frågan hur man bäst skyddar sig mot en förkylning:

– Om jag bara visste det… det är nog tyvärr ganska svårt. Om någon är sjuk ska du undvika att pussa den personen. Problemet är bara att det smittar väldigt tidigt, innan man fått uttalade symtom. Det är klart att du kan minska risken en aning genom att tvätta händerna ofta, men jag har inget riktigt bra svar på frågan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!