De flesta kommer någon gång drabbas av svampinfektion i underlivet.
De flesta kommer någon gång drabbas av svampinfektion i underlivet. Foto: Shutterstock

5 anledningar till att du får återkommande svamp i underlivet

De flesta kvinnor kommer en eller flera gånger drabbas av svamp i underlivet.

Vissa är också mer troliga att få en svampinfektion än andra.

Med inspiration från Huffington Post listar vi några saker som kan orsaka svampinfektion, och varför den kan vara återkommande.

Det första du ska göra när du tror att du har en svampinfektion, är att försäkra dig om att det faktiskt är en svampinfektion. Om du självdiagnostiserar så kan det hända att du har fel.

– Omkring en tredjedel av gångerna så kommer en kvinna ha svampinfektion när hon självdiagnostiserar sig. En tredjedel kommer hon ha en annan typ av infektion, så som bakteriell vaginos. Och en annan tredjedel kommer hon ha någon sorts irritation från en allergen, så som bubbelbad, två, ett nytt rengöringsmedel, som kommit i kontakt med hennes vulva och imiterar klådan och irritationen man får av svamp, säger professorn Mary Jane Minkin vid Yale University School of Medicine.

Om du har återkommande svampinfektioner råder Minkin att gå till en läkare för att få ett professionellt utlåtande.

LÄS MER: Så slipper du röda prickar när du rakar dig 

1. Det kan vara din medicin

Om du fått antibiotika utskrivet för att råda bot på infektionen, så kan den också ha stått ut några av de bra bakterierna i processen. Gynekologen Kimberly Langdon förklarar att dessa bakterier, laktobaciller, är avgörande för att behålla ett naturligt pH-värde i slidan. Om antibiotikan därför slår ut de bra bakterierna kan det resultera i svampinfektion.

2. Receptfria läkemedel funkar inte, eller så använder du dem fel

Det finns flera receptfria läkemedel mot svamp, men de kanske inte alltid är rätt för att behandla just den svamp du har. Om svampinfektionen är återkommande bör du uppsöka vård. Men, det är också viktigt att fullfölja sin behandling om man köper receptfria läkemedel, även om symtomen försvinner. 

– En avbruten behandling kanske inte minskar svampen till en sådan nivå att kroppen kan ta hand om den, säger Dr. Craig Salcido.

LÄS MER: Forskarnas upptäckt: Så ser en ”normal” vagina ut 

Svamp i underlivet – symtom och behandling

Vanliga symtom

Klåda kring slidöppningen och på blygdläpparna

Sveda kring slidöppningen och på blygdläpparna

Svullna, sköra och röda blygdläppar

Vit, grynig flytning

Smärta vid vaginalt samlag

Smärta och/eller sveda när du kissar

Behandling

Receptfria läkemedel som används direkt i slidan; kräm, tabletter, kapslar och vagitorier. Alla läkemedlen smälter eller löses upp inne i slidan.

Receptbelagda läkemedel du får utskrivet av läkare eller gynekolog.

Då ska du söka vård

Receptfritt läkemedel hjälper inte

Symtomen blir inte bättre på en vecka

Du mår sämre efter en vecka

Du får svamp i underlivet fler än två gånger under ett halvår

Källa: 1177 

3. Det kan bero på utomstående faktorer, så som kondomer eller tvål

Svampinfektioner i underlivet orsakas primärt av sådant som ändrar din bakterieflora i underlivet. Detta kan vara saker så som långvarig och oregelbunden mens, hormonförändringar och nedsatt immunförsvar, intensiv tvättning eller vissa typer av kondomer. Vad gäller tvättning ska du se till att inte tvätta med vanlig tvål. Det går bra att tvätta lätt med olja, annars ska du endast tvätta med vatten. Våra kroppar är smarta och underlivet har sitt egna tvättsystem.

4. Du är stressad

En studie från 2013 visar att psykosociala faktorer, särskilt stress, spelar en roll i återkommande svampinfektioner. Stress kan orsaka variation i östrogennivåerna, vilket kan trigga en svampinfektion.

Om du märker att du får svampinfektion i samband med perioder där du är extra stressad ska du se till att tackla stressfaktorerna.

LÄS MER: Undersökning: Nästan varannan kvinna skäms över sitt underliv 

5. Du lever i svettiga träningskläder

Om du har för vana att gymma och sedan hänga runt i dina träningskläder resten av dagen kan det vara en orsak till att du drabbas av svampinfektion.

– En varm, fuktig och mörk miljö är perfekt grogrund för svamp. Detta inkluderar träningskläder och badkläder, säger Salcido.

Han råder till att man bär löst sittande träningskläder, eller byter kläder direkt efter träning.