4 misstag du gör – när du borstar tänderna
Det är något du gör två gånger om dagen.
Men gör du det på rätt sätt?
Här är 4 vanliga misstag vi gör när vi borstar tänderna.
Morgon och kväll.
Två centimeter tandkräm med fluor.
Två minuter varje gång.
Hur vi borstar tänderna är något som sitter i ryggmärgen - och inget vi ägnar särskilt mycket tankekraft på.
Men det finns några misstag som många av oss gör, ofta utan att tänka på det.
Inspirerade av Klikk.no kommer här 4 vanliga misstag vi gör när vi borstar tänderna.
LÄS MER: Borsta tänderna – det kan rädda ditt liv!
1. Du sköljer munnen när du är klar
Tandborstningen är klar. Du har borstat dina två minuter och spottat ut tandkrämsresterna. Men vad gör du sen? Tänk på att inte skölja munnen eller dricka något direkt efter tandborstningen.
"Då sköljer du bort fluoret som behövs för att skydda dina tänder", skriver Folktandvården på sin hemsida.
2. Du borstar för hårt - och/eller har fel tandborste
"Som tandhygiensist möter jag dagligen många patienter, och det största misstaget jag ser är att de borstar för hårt och ofta med en för hård tandborste", säger Joanna Michalopolos på Dentalia i Oslo till Klikk.no.
Folktandvården rekommenderar att du håller din tandborste snett och borstar mjukt och gungande mot tandköttet i små tag: "Om du borstar hårt med långa rörelser fram och tillbaka kan du nämligen skada tandköttet. Likaså om du använder en för hård tandborste", skriver de på sin hemsida.
LÄS MER: Ta hand om dina tänder som en tandläkare
3. Du hoppar över tandborstningen någon gång då och då
Ibland är man så trött att man somnar på soffan eller i sängen - utan att ha hunnit borsta gaddarna. Det kan tyckas obetydligt om du glömmer bort tandborstningen en kväll - men då bjuder du in "tandtrollen" till fest.
Det bildas lätt plack på tänderna och om beläggningen får sitta kvar kan den orsaka karies (hål i tänderna) eller tandköttsinflammation.
"Om du har dåliga borstvanor, till exempel att du somnar innan du borstar, utvecklar du snabbt dålig munhygien med bakterietillväxt, tandsten och dålig andedräkt", säger Joanna Michalopolos till Klikk.no.
4. Du byter inte tandborste tillräckligt ofta
När bytte du tandborste senast? För att den ska fungera som den ska måste tandborsten vara fräsch. Lättaste sättet att se om den håller måttet är att titta på stråna. Börjar de bli böjda så är det dags att byta.
Folktandvårdens generella rekommendation är att byta minst var tredje månad. Men borstar du hårt kan du behöva byta betydligt oftare.