Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alla tappar hår och för det mesta är det inget konstigt.
Alla tappar hår och för det mesta är det inget konstigt.
Alla tappar hår och för det mesta är det inget konstigt.
Men ibland bör du vara vaksam.
Men ibland bör du vara vaksam.
Men ibland bör du vara vaksam.
1 AV 2
Alla tappar hår och för det mesta är det inget konstigt.
Foto: ©Phimchanok - stock.adobe.com
2 AV 2
Men ibland bör du vara vaksam.
Foto: LIGHTFIELD STUDIOS - stock.adobe.com

4 gånger du ska ta ditt håravfall på allvar

Håravfall är en naturlig del av åldrandets krassa frammarsch.

Men i vissa fall kan det vara ett tecken på något mer allvarligt - särskilt när det kombineras med andra symtom.

Här listar sajten Insider 4 varningssignaler att hålla utkik efter.

Du är konstant trött

Håravfall i kombination med trötthet kan vara ett tecken på någon form av näringsbrist. För lite zink kan exempelvis leda till diarré, dramatisk viktminskning, trötthet och hår som trillar av. Enligt 1177 Vårdguiden kan en proteinfattig diet också leda till håravfall. Och även om det är relativt ovanligt kan samma sak hända vid brist på Vitamin-B

Dina muskler värker

Tunnas håret ut samtidigt som musklerna smärtar? Då kan sköldkörteln vara boven. Hypotyreos innebär att körteln tillverkar för lite hormoner vilket kan leda till en lång rad symtom, däribland håravfall, muskel- och ledvärk och extrem trötthet. Enligt Netdoktor är sjukdomen vanligare hos kvinnor än hos män och cirka 4 procent av Sveriges befolkning får behandling mot tillståndet. Till en början symtomen vara vaga, men tilltar allt eftersom.

LÄS OCKSÅ: Vanliga tecken på att du kan ha problem med sköldkörteln 

Dina naglar är spröda

För lite järn i kroppen kan ställa till det rejält. Du kan bland annat drabbas av blodbrist som kan gör naglarna sköra och få hår att trilla av. Andra symtom kan enligt Insider vara konstant trötthet, allmän svaghet, bröstsmärta och kalla händer och fötter.

Om du inte får i dig tillräckligt via maten kan kosttillskott vara en lösning. Eftersom järn från djurriket är lättare för kroppen att ta upp ligger vegetarianer i riskzonen för brist. Men det finns knep för hur du boostar upptaget även från växtriket. 

LÄS OCKSÅ: 11 tecken som kan tyda på att du har järnbrist 

Du får plötsliga utslag

Om du sett den gamla succéserien ”House” så har du säkert hört talas om Lupus, eller SLE (systemisk lupus erythematosus). Det är en autoimmun inflammationssjukdom vilket innebär att immunförsvaret angriper den egna kroppen. Förutom håravfall är hudutslag, led- och muskelbesvär, trötthet och viktminskning vanliga symtom. Sjukdomen kommer ofta i skov och går inte att bota, däremot kan den behandlas.

Andra besvär

Enligt 1177 Vårdguiden kan även extremt bantning, svåra infektioner, diabetes och läkemedel leda till håravfall. Om du förutom huvudhår tappar exempelvis ögonfransar och ögonbryn kan det handla om en svårare variant av tillståndet alopecia.