Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sommaren 2015 insjuknade Elsa Grape i TBE. Ett år senare är hon fortfarande inte helt återställd säger pappa Thommy.Sommaren 2015 insjuknade Elsa Grape i TBE. Ett år senare är hon fortfarande inte helt återställd säger pappa Thommy.Sommaren 2015 insjuknade Elsa Grape i TBE. Ett år senare är hon fortfarande inte helt återställd säger pappa Thommy.
Elsa skulle egentligen hade vaccinerats eftersom hon bor i ett riskområde, men gick på en antibiotikakur och fick därför inte. Pappa Thommy hoppas att dotterns historia ska få fler att vaccinera sina barn.Elsa skulle egentligen hade vaccinerats eftersom hon bor i ett riskområde, men gick på en antibiotikakur och fick därför inte. Pappa Thommy hoppas att dotterns historia ska få fler att vaccinera sina barn.Elsa skulle egentligen hade vaccinerats eftersom hon bor i ett riskområde, men gick på en antibiotikakur och fick därför inte. Pappa Thommy hoppas att dotterns historia ska få fler att vaccinera sina barn.
1 AV 2
Sommaren 2015 insjuknade Elsa Grape i TBE. Ett år senare är hon fortfarande inte helt återställd säger pappa Thommy.
Foto: Johan Wahlgren
2 AV 2
Elsa skulle egentligen hade vaccinerats eftersom hon bor i ett riskområde, men gick på en antibiotikakur och fick därför inte. Pappa Thommy hoppas att dotterns historia ska få fler att vaccinera sina barn.
Foto: Johan Wahlgren

4-åriga Elsa drabbades av TBE: "Aldrig kul att se sitt barn må dåligt"

TBE sprids av fästingar och kan leda till mycket svåra symptom.

4-åriga Elsa Grape missade vaccination och fick svåra symptom som hög feber, kräkningar och ljuskänslighet.

Mamma Linda och pappa Thommy stod helt maktlösa och trots att det nu gått ett år är dottern fortfarande inte återställd.

– Det är aldrig kul att se sitt barn må dåligt, säger pappa Thommy Grape till Hälsoliv.

Om Sifoundersökningen

På uppdrag av läkemedelsbolaget Pfizer har Sifo testat svenskarnas kunskap om TBE.

61 procent av svenskarna har inte vaccinerat sig.

22 procent av alla barn är vaccinerade mot TBE.

Endast 2 procent av svenska föräldrar väljer att följa rådet att vaccinera barn från 1 års ålder.

Många följer att inte vaccinera sig eftersom de inte befinner sig i ett riskområde. Ändå reser många inomlands under sommaren.

Om TBE - vanliga symptom

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar och i värsta fall kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Tidiga symptom är huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. De som drabbas av allvarligare inflammationen kan uppleva:

  • Hög feber
  • Svår huvudvärk
  • Kräkningar
  • Ljuskänslighet
  • Yrsel

Årligen smittas omkring 200 svenskar, men antalet rapporterade fall har ökat. De flesta blir friska efter en vecka, men ungefär en tredjedel drabbas av svåra symptom.

Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter ligger i den värsta riskzonen. Men fästingar har börjat sprida sig även uppåt landet.

Källa: 1177 Vårdguiden

Varje år insjuknar omkring 200 svenskar i TBE, en virussjukdom som sprids via fästingar.

Ändå väljer 61 procent av befolkningen att skippa vaccinering enligt en ny undersökning av Sifo. Siffran för vaccinerade barn är bara 22 procent.

För trebarnsföräldrarna Linda och Thommy Grape är den siffran helt oförståelig. I juli förra året insjuknade deras dotter Elsa i TBE och har sedan dess gått igenom en otroligt tuff period.

– Det är en liten sannolikhet att drabbas av TBE, men får man det är det ingen rolig resa. Varken för barnet eller föräldrarna. Detta är något man gärna förskonar sitt barn från, säger Thommy till Hälsoliv.

Han får medhåll från barnläkaren Mikael Sundin. Han har forskat hos TBE hos barn vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Karolinska Institutet.

– Kan man förebygga det här så borde man göra det, säger Mikael.

LÄKARHJÄLP DIREKT I MOBILEN. Med KRY kan du snabbt komma i kontakt med en läkare och få diagnos, recept eller remiss. Ladda ner appen nu. (ANNONS)

TBE symptom

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar och i värsta fall kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.
Tidiga symptom är huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. De som drabbas av allvarligare inflammationen kan uppleva:

 Hög feber
Svår huvudvärk
Kräkningar
Ljuskänslighet
Yrsel
Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter ligger i den värsta riskzonen. Men fästingar har börjat sprida sig även uppåt landet.
 

Missade vaccination - "Vi såg aldrig någon fästing"

Sommaren 2015 var Elsa som vilken 4-åring som helst, glad och full av energi. Tanken var att hon skulle vaccineras mot just TBE, men eftersom hon för tillfället gick på en antibiotikakur, tvingades hon vänta.

Och under den korta perioden var olyckan framme.

– Vi såg aldrig någon fästing, trots att vi är måna om att titta efter fästingar på barnen när de är ute och leker, säger Thommy.

I mitten av juli blev Elsa plötsligt jättedålig. Hon fick hög feber, blev ljuskänslig, orkeslös och kräktes i perioder. Föräldrarna trodde först att det handlade om klassisk magsjuka som är vanligt på sommaren.

Några dagar senare började symtomen lägga sig och Linda och Thommy trodde att det värsta var över.

LÄS OCKSÅ: Mygg, geting, fästing – bästa boten för ditt bett

Fick diagnosen TBE

Men två veckor senare slutade Elsa plötsligt äta.

– Det small bara till. Hög feber, uppåt 40 grader. Hon åt ingenting, kräktes och kunde bara ligga hemma i ett mörkt rum där vi hade uppsikt över henne dygnet runt, säger Thommy.

Den här gången tog makarna kontakt med sjukvården. Efter tre vändor till akuten på fyra dagar fick de slutligen en diagnos.

Läkaren hade allvarlig ton i rösten när han ringde upp Linda och berättade att dottern drabbats av TBE, fästingburen encefalit. En sjukdom som i värsta fall kan leda till inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

– Det var väl då vi förstod att detta inte var att leka med, säger Thommy.

Eftersom familjen bor i Uppsalaområdet, som tillhör riskzonerna, hade de koll på både borrelia och TBE, men visste inte jättemycket om den sistnämnda. Till skillnad mot borrelia går det inte att bota TBE, kroppen måste på egen hand bekämpa infektionen.

– Det du kan göra är att ge Alvedon och Ipren. Du kan bara lindra symtomen, säger Thommy.

LÄS OCKSÅ: Borrelia – allt du behöver veta

Sjukdomen kan ge bestående men

I höstas skulle Elsa ha börjat på förskolan, men efter långa samtal kom man fram till att de inte skulle kunna garantera hennes säkerhet.

Hur har ni mått under den här perioden?

– Det är aldrig kul att se sitt barn må dåligt. Vi har lärt oss att se på henne när hon dippar, säger Thommy.

Enligt pappan drabbas Elsa ofta av något som kallas "hjärntrötthet". Han jämför det med när en dator drabbas av blåskärm och måste starta om. Då måste hon vila för att ta sig igenom dagen. I vissa fall kan sjukdomen ge bestående men och Linda och Thommy vet för tillfället inte hur allvarligt drabbad dottern blivit.

– Vad gör det med ett barn i skolåldern? Det är väldigt viktiga år och små detaljer i ens utveckling kan bli störda, säger läkaren Mikael Sundin.

– Det kanske inte märks utanpå, men ett barn kan tappa sin egentliga kapacitet.

På senare tid har Thommy och Linda dock börjat få skymtar av den gamla Elsa

Först nu, snart ett år senare, har de allvarliga symtomen börjat försvinna och Elsa, som hunnit bli fem år, börjar komma ut ur sitt skal.

Vill öka medvetenheten

– Eftersom hon behöver vila så mycket har hon blivit lite tillbakadragen. Men för en månad sedan märkte vi skillnad. Hon behövde inte vila på en hel utflykt och började socialisera med andra barn. Hon kände sig obehindrad, säger Thommy.

Hur känns det som förälder att se något sånt?

– Det är väldigt skönt. Vi ser det som ett kvitto på att hennes kropp kan hantera det här.

I dag rekommenderas att alla barn i riskområden som är ett år eller äldre ska vaccineras. Endast två procent uppger dock att de vaccinerar sina barn från den åldern.

Thommys förhoppning är nu att fler ska få upp ögonen vaccinering mot sjukdomen.

– Vi vill skapa en medvetenhet. Det är egentligen sinnessjukt att man inte har det här i den obligatoriska vaccineringen vid ettårskontrollen, säger han.

– Många köper gärna en lott för att det finns en minimal möjlighet att vinna stort, kanske borde man tänka likadant kring vaccinering.

TBE-vaccin - få biverkningar

Läkaren Mikael Sundin är besviken på att inte budskapet om barn och TBE inte nått ut så att fler vaccinerar sig. Han och många andra har arbetat hårt för att få ut information, framför allt när det gäller mindre barn.

– Tidigare har det sagts att barn inte blir så sjuka och det ligger kvar. Det är bara några år sedan folkhälsomyndigheten ändrade sina riktlinjer, säger han.

Finns det någon fara med att vaccinera ett litet barn mot TBE? 

– Det här vaccinet ses som väldigt säkert och det finns lång erfarenhet av det. Det är klart att det alltid finns komplikationer, som feber och lite influensaliknande symtom. Men det är mycket besvärligare att få TBE.

Hur ska man tänka som förälder om ens barn drabbas?

– Framför allt är det omgivningsmässiga saker man kan göra. Hjälpa och stötta så mycket man kan. Tänka på att barnet kan behöva mycket vila och extra stöd i skolan, även efter sjukdomen, för att utvecklas på bästa sätt.