21 viktiga symtom du aldrig ska ignorera

Blod i urinen, utebliven mens, extrem trötthet och plötslig svullnad.

Kroppen kan larma på hundratals sätt när något inte står rätt till.

Inspirerade av sajten Women's Health listar Hälsoliv 21 symtom som du bör hålla koll på.

Foto: Shutterstock

1. Du har blod i urinen

Att ditt urin är röd eller rödbrun kan ha en mängd orsaker. Du kan exempelvis ha ätit rödbetor eller så har lite mensblod hängt med. Men du bör alltid vara extra uppmärksam om det händer.

Enligt 1177 Vårdguiden är urinvägsinfektion och njursten de vanligaste orsakerna till blod i urinen. Det kan också uppstå vid kraftig ansträngning eller vid slag mot njuren.

Men det kan indikera något värre, exempelvis en tumör som sitter på urinväggarna. Det kan således vara en indikation på att en utredning krävs.

2. Du har blod i bajset

Om du upptäcker blodfläckar på toalettpappret behöver du inte gå i taket. Det betyder sannolikt bara att du har en självläkande spricka som blöder. Om du däremot hittar blod i själva avföringen behöver det sannolikt utredas. Det kan vara tecken på cancer men också ulcerös kolit eller divertikulit.

3. Din spya innehåller blod

En rejäl kräkning kan spräcka små blodkärl i halsen och orsaka små blodfläckar i din spya. Om ditt kräks är klarrött eller innehåller koagel kan det indikera livshotande blödningar i magen eller matstrupen. Sök vård direkt.

LÄS OCKSÅ: 7 typer av smärta du bör hålla koll på

Foto: Shutterstock

4. Dina flytningar känns fel

Vaginalflytningar är helt naturligt och vanligtvis inte ett tecken på sjukdom. Men om de luktar väldigt illa, känns vattniga eller blodiga och skiftar i färger som rosa och brun bör du vara vaksam.

En vanlig orsak till att dina flytningar ändrar karaktär är svamp och olika typer av könssjukdomar. I ett värre och mer ovanligt scenario kan det handla om livmoderhalscancer. Oavsett är det en god idé att kolla upp.

5. Utebliven mens

Att din mens inte följer cykeln till punkt och pricka är inget konstigt. Men om du upplever att den försvinner, helt plötsligt, finns en rad orsaker som kan ligga bakom. Exempelvis en störning i sköldkörteln eller pcos. Det första du ska göra är emellertid att utesluta att du är gravid. Även stress, övervikt, ätstörningar och psykiska problem kan påverka menscykeln, skriver sajten Umo.

6. Det gör ont att ha sex

Samlagssmärta kan handla om något så enkelt som att du är torr eller upplever en allergisk reaktion. Men det finns allvarligare problem som kan ligga bakom. Exempelvis endometrios, urinvägsinfektion, svampinfektioner eller vaginism, en sorts slidkramp.

LÄS OCKSÅ: 5 magsmärtor du aldrig ska ignorera

Foto: Shutterstock

7. Du har ont i käken

Tandvärk och stress är två givna förklaringar till att din käke kan göra ont. Vissa pressar även ihop käken när de sover. Men om smärtan saknar förklaring och bara blir värre kan det vara symtom på exempelvis hjärtinfarkt.

Framförallt kvinnor brukar rapportera atypiska symtom, som smärta i käken, armar och rygg.

8. Plötslig, sprängande huvudvärk

Alla typer av huvudvärk suger för den som drabbas. Om din huvudvärk kommer plötsligt, utan riktig anledning bör du vara uppmärksam - särskilt om smärtan är svår och vägrar ge sig. Enligt Women's Health kan det handla om en hjärnblödning. Då bör du söka vård omedelbart.

9. Din navel gör ont

Smärta bakom naveln kan tyda på en inflammatorisk tarmsjukdom som Crohns sjukdom. Vanligtvis presenterar sig navelsmärtan i så fall med andra typer av symtom, som svår diarré, trötthet och viktnedgång.

Foto: Shutterstock

10. Du upplever extrem trötthet

Att vara trött efter en stressig vecka eller några sömnlösa nätter är förstås inget konstigt. Men när du knappt klarar vardagen till följd av orkeslöshet bör du uppsöka professionell hjälp. Orsakerna kan vara många.

Sköldkörtlar som krånglar, hjärtproblem, diabetes och sjukdomen ME/CFS kan ligga bakom.

11. Du är alltid för varm eller för kall

När sköldkörteln krånglar är det vanligt att det påverkar vår kroppstemperatur. Hypertyreos innebär att kroppens funktioner går på högvarv vilket kan orsaka överhettning. Hypotyreos har den motsatta effekten och orsakar i stället frusenhet.

12. Du tappar massa hår

Att vi tappar hår med åldern är ingen hemlighet. Men onormalt mycket på kort tid kan skvallra om underliggande hormonella problem. Exempelvis sköldkörtelsjukdomar eller blodbrist som kan uppstå till följd av järnbrist. Håravfall är sällan ditt enda symtom så var uppmärksam.

LÄS OCKSÅ: Trött hela tiden? 7 vanliga diagnoser

Foto: Shutterstock

13. Du har mörkt kiss och ljust bajs

Om färgen på ditt bajs eller kiss känns udda kan det exempelvis indikera gallsten. När en sten fastnar i gallgången hindrar det gallan från att komma ut, vilket kan orsaka en sorts gulsot.

Symtomen är bland annat mörkfärgat kiss, gråvit färg på bajset och en gulaktig färg på hud och ögonvitor.

14. Du måste kissa hela tiden

En ständig kissnödighet kan vara en ledtråd till att du lider av diabetes. Det kan nämligen vara kroppens sätt att bli av med extra socker i blodet. Det kan även vara ett klassiskt symtom på urinvägsinfektion.

15. Det bränner när du kissar

Även här kan urinvägsinfektion vara boven i dramat. Men det är också ett tecken på njursten. Den brännande känslan uppstår när en sten lämnar urinröret och rör sig in i blåsan.

LÄS OCKSÅ: Vad färgen på ditt kiss kan säga om din hälsa

Foto: Shutterstock

16. Du slutar inte hosta

Vanligtvis är nysningar och hosta något relativt ofarligt, som bronkit, allergier, astma eller en begynnande förkylning.

En beständig hosta, som inte ger med sig, kan emellertid tyda på svårare problem.

Lunginflammation, lungcancer eller andra typer av lungsjukdomar är några exempel som kan ge långvarig hosta.

17. Du är illamående hela tiden

Såvida inte du är gravid kan regelbundet illamående ha en myriad av orsaker, däribland migrän, gallsten och stress. Illamående kan även i vissa fall vara ett symtom på cancer.

18. Dina jeans passar inte längre

Om du går ner i vikt till följd av träning ny kost har du all anledning att fira. Men om du tappar kilon utan förklaring är det inte lika positivt. Sjukdomar som Crohns sjukdom, ulcerös kolit, celiaki, magsår, depression och till och med cancer kan ligga bakom.

Foto: Shutterstock

19. Du upplever skarp smärta i sidan

Om det gäller din högra sida kan det vara blindtarmen som blivit inflammerad. Det kan också tyda på en ovarialcysta, en vätskefylld blåsa på äggstockens utsida som kan hamna i kläm eller gå sönder.

Cystorna är inte farliga i sig själva men kan leda till komplikationer. Även äggstockarna kan vrida sig vilket i så fall behöver åtgärdas. Njursten kan också göra ont i sidan.

20. Du är svag eller stum i ena sidan av kroppen.

Att plötsligt tappa känsel eller kraft på bara en sida av kroppen är en stark varningssignal. Särskilt om det drabbar en arm eller ett ben. En stroke kan vara förklaringen och du bör i så fall uppsöka vård omedelbart.

21. Dina ben eller anklar svullnar upp

Om du noterar att nedre delen av din kropp svullnar upp och att svullnaden blir värre och värre, kan du ha problem med en hjärtklaff. När hjärtat får problem att pumpa runt blodet i rätt takt kan det orsaka ödem – en svullnad till följd av ansamling av vätska i vävnaden. Detta är ett vanligt symtom på hjärtsvikt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!