Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

21 viktiga symtom du aldrig ska ignorera

Blod i urinen, utebliven mens, extrem trötthet och plötslig svullnad.

Kroppen kan larma på hundratals sätt när något inte står rätt till.

Inspirerade av sajten Women's Health listar Hälsoliv 21 symtom som du bör hålla koll på.

Foto: Shutterstock

1 av 7

1. Du har blod i urinen

Att ditt urin är röd eller rödbrun kan ha en mängd orsaker. Du kan exempelvis ha ätit rödbetor eller så har lite mensblod hängt med. Men du bör alltid vara extra uppmärksam om det händer.

Enligt 1177 Vårdguiden är urinvägsinfektion och njursten de vanligaste orsakerna till blod i urinen. Det kan också uppstå vid kraftig ansträngning eller vid slag mot njuren.

Men det kan indikera något värre, exempelvis en tumör som sitter på urinväggarna. Det kan således vara en indikation på att en utredning krävs.

2. Du har blod i bajset

Om du upptäcker blodfläckar på toalettpappret behöver du inte gå i taket. Det betyder sannolikt bara att du har en självläkande spricka som blöder. Om du däremot hittar blod i själva avföringen behöver det sannolikt utredas. Det kan vara tecken på cancer men också ulcerös kolit eller divertikulit.

3. Din spya innehåller blod

En rejäl kräkning kan spräcka små blodkärl i halsen och orsaka små blodfläckar i din spya. Om ditt kräks är klarrött eller innehåller koagel kan det indikera livshotande blödningar i magen eller matstrupen. Sök vård direkt.

LÄS OCKSÅ: 7 typer av smärta du bör hålla koll på

1 av 7