Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fastna inte i skrivväxlingen när du nätdejtar. Försök att träffas i verkligheten rätt omgående.Fastna inte i skrivväxlingen när du nätdejtar. Försök att träffas i verkligheten rätt omgående.Fastna inte i skrivväxlingen när du nätdejtar. Försök att träffas i verkligheten rätt omgående.
Tinder är en dejtingapp som har slagit igenom det senaste året. För att kunna ta kontakt måste ni båda ha gillat varandra.Tinder är en dejtingapp som har slagit igenom det senaste året. För att kunna ta kontakt måste ni båda ha gillat varandra.Tinder är en dejtingapp som har slagit igenom det senaste året. För att kunna ta kontakt måste ni båda ha gillat varandra.
KBT-terapeut och relationsexpert Jacqueline Joo.KBT-terapeut och relationsexpert Jacqueline Joo.KBT-terapeut och relationsexpert Jacqueline Joo.
1 AV 3
Fastna inte i skrivväxlingen när du nätdejtar. Försök att träffas i verkligheten rätt omgående.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Tinder är en dejtingapp som har slagit igenom det senaste året. För att kunna ta kontakt måste ni båda ha gillat varandra.
Foto: Tinder
3 AV 3
KBT-terapeut och relationsexpert Jacqueline Joo.
Foto: Anders Roos

Singel? Så lyckas du på Tinder

Trött på att vara singel? Då kan nätdejting vara något för dig.  Dejtingexperten Jacqueline Joo ger råden som hjälper dig att lyckas i kärleksdjungeln där appar och sajter som Tinder, Match.com och Happy Pancake regerar.

Längre ner hittar du dessutom forskarnas superknep för stå ut från mängden.

Vem letar du efter? Välj rätt dejtingsajt och app!

Tinder – lättanvänd och utseendefixerat

 • Här går det fort: du swipar dig genom horder av potentiella partners som du genom att trycka rött eller grönt avfärdar eller gillar.
 • För att kontakt ska kunna uppstå krävs det dock att bägge gillar varandra.
 • Här bedöms man först och främst för yttre kvaliteter – men sådant kan ju självklart ändras när ni får till en dejt.

Grindr – för killar som gillar killar

 • App som främst riktar sig till homosexuella män.
 • Använder sig likt andra nätdejtingappar av GPS för att användaren ska komma i kontakt med andra användare i närområdet.
 • Visst kan man hitta livslång kärlek på Grindr – men var medveten om att många här söker "tillfälliga förbindelser".

Brenda – för tjejer som gillar tjejer

 • App för är icke-straighta tjejer. Brenda har rykte om att passa de som vill ha "mer än sex" – även om man kan hitta sådana partners här också.
 • Plus i kanten för funktionen som gör det möjligt att skicka videomeddelanden.

Sajter:

Mazily – för kulturintresserade

 • Dejtingsajt för dig med kulturkoll – eller för dig som låstas eller vill ha det.
 • Genom att markera dina intressen – kan vara allt från "Twin Peaks" till "biljard" och "Miley Cyrus" – matchas du ihop med liksinnade potentiella partners.

Happy Pancake – för den breda massan

 • Etablerad och gigantisk sajt där alla klasser, färger och intressen finns representerade. Något som gör glada pannkakan bred, tolerant och kul - men samtidigt rörig. Vilket även layouten på sidan är.
 • För ännu bredare utbud kolla Match och Mötesplatsen.

Elitsinglar – för akademikersingeln

 • Sajt som riktar sig till singlar som ställer lika höga krav på utbildningen som sin dejt.
 • Dejtandet här sägs främst ske "seriöst" – därmed inte sagt att även elitsinglar gillar spontanitet och tillfälliga förbindelser.

Victoria Milan – för dig som är okej med otrohet

 • Den som ogillar otrohet kan sluta läsa här. De som tycker det verkar kittlande kan kolla in sajten.
 • Och samtidigt vara medveten om att vänsterprassel förutom spänning ofta orsakar sorg och brustna hjärtan.

Samtliga dejtingsajter - och appar ovan är gratis, men har tilläggstjänster som kostar.

Vad är Tinder Boost & Super Like?

 Konkurrensen på Tinder är stor, därför har appen lanserat några funktioner som gör att du sticker ut i mängden.

Tinder Boost

Under 30 minuter kommer din profil vara lättare att upptäcka och du kommer därmed attrahera fler intressenter. Lite som en "Lure" i Pokemon Go med andra ord. Du blir en så kallad "topprofil"

Funktionen är inte gratis. För en boost betalar du 40 kronor. Köper du flera på samma gång blir det däremot billigare.

Super Like

Om du verkligen gillar någon finns möjligheten att till Super Like. I stället för att swipe:a höger drar du rakt upp. Om den personen sedan besöker din profil kommer hen få vet att du är lite extra intresserad i form av en blå stjärna.

En Super Like om dagen ingår i appen, men det går att köpa fler. I Tinder Plus ingår fem om dagen.

Vad är Tinder Plus?

Tinder plus är en betalversion av appen som bland annat ger dig möjligheten att ångra ett val du gjort i appen.

Skulle du av misstag swipa bort en person får du alltså en ny chans.

I vanliga Tinder har du en begränsning på hur många swipes du får göra. Den begränsningen tas bort.

Du kan begränsa vad andra ser om dig.

Du får en gratis boost per månad

Annonser stängs av

Fem "Super Likes" per dag ingår.

Tinder Plus skiljer sig i pris beroende på hur gammal du är och hur många månader du köper.

Singelskap kan vara jobbigt: alla vännerna drar på parsemester, äter parmiddagar och gör sånt som par gör, vilket kan få den mest sociala att känna sig ensammast i världen. Men det kan faktiskt vara riktigt kul också – inte minst för den som är öppen för dejting.

I dagar då nätet är vårt populäraste umgängesforum ligger potentiella romanser och kärleksrelationer ett klick bort – men det gäller att få till dejtingtekniken och hitta rätt forum, vare sig det gäller Tinder, Match.com eller Happy Pancake.

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för

LÄS OCKSÅ: Hitta kärleken på nätet – stor guide till alla sajter

Hur fungerar Tinder?

Appen har ett enormt antal användare världen över och lägger stort fokus vid utseende. En snygg bild är därför A och O för att lyckas. Du kan välja matchningar efter geografi, kön och ålder.

Via appen får du tillgång till ett bildflöde av användare och genom att swipa höger eller vänster hissar eller dissar du personen. Klickar du på bilden kommer du till en presentationstext. Om båda två swipar höger på mobilskärmen får ni möjlighet att chatta med varandra.

Enligt Dagens Industri använder sig Tinder av en hemlig algoritm där alla användare betygsätts efter hur "åtråvärda" de är. Betyget sätts bland annat efter hur andra användare reagerar på din profil.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

Tinder i Sverige och i Världen

2014 uppskattades det att omkring 50 miljoner människor använde appen varje månad. Enligt Tinder själva är Sverige det femtonde mest aktiva landet i världen med 40 miljoner swipes per dag, enligt Svenska Dagbladet.

Här ger Jacqueline Joo, KBT-terapeut och relationsexpert, sex bra knep för att lyckas med nätdejtandet.

1. Vilken app eller sajt?

Den som är sugen på nätdejting rekommenderar Jacqueline Joo att göra lite research innan man sätter i gång.

– Surfa runt på olika sajter och i olika appar för att se var du känner dig som mest hemma. Spana in vilken målgrupp de verkar ha och om du trivs med upplägget innan du bestämmer dig för att göra ett seriöst försök.

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips

2. Presentationstexten

När man hittat en passande sajt eller app – eller båda: enligt Jacqueline Joo är det nämligen fritt fram att vara på flera ställen samtidigt – är det dags att skriva presentation. Långa uppsatser krävs inte, men var personlig.

– Tänk på att inte vara för svepande, majoriteten skriver att de älskar att träna och resa eller att de är glada och positiva som söker någon med humor.

Du sticker inte ut om du gör detsamma, säger Jacqueline Joo.

3. Var aktiv

För att komma i gång med dejtandet är hennes råd att vara så aktiv som möjligt i början. Eftersom det kan ta ett tag att få svar är det bra att kontakta så många som möjligt – gärna flera i veckan.

– Generellt är nätdejtingsidorna tjejernas marknad vilket betyder att män ofta måste kontakta fler kvinnor för att få svar. Tråkigt men sant.

4. När du fått kontakt

När du börjat få kontakt med någon eller några du gillar kan du bromsa ditt sökande och satsa på att få till en dejt.

Ta kontakt kan man naturligtvis göra på flera sätt, men Jacqueline Joo har några fraser hon ser som "no-no"

– "Hej, vad gör du?" eller "Vem är du?" är för breda frågor som lätt ger mottagaren skrivkramp. Skriv hellre om varför du fastnade för personen i fråga och kanske om något ni verkar ha gemensamt. Ställ gärna frågor och bli inte för långrandig!

LÄS OCKSÅ: Orgasm – 7 oväntade orsaker till varför du inte får det

5. Få till en dejt

Skrivväxlingen är heller inget man bör fastna i. Efter ett par mejl- eller chattkonversationer tycker Jacqueline Joo att man ska byta nummer och försöka få till en dejt så fort som möjligt.

– Det är först när ni ses den "riktiga magin" infinner sig.

6. Var ärlig

Sist men inte minst är ett viktigt råd på vägen är att vara ärlig och bemöta andra som du själv vill bli bemött:

– Vill du inte träffa personen igen så säg det. Att låt det hela rinna ut i sanden är bara fegt och elakt. Alla förtjänar att få ett trevligt sms där du gör klart att "det var trevligt att ses, men tyvärr tror jag inte att vi passar så bra ihop", säger Jacqueline Joo.

Forskarnas superknep för att lyckas på Tinder

Nyligen publicerades en studie i Proceedings of National Academy and Scienes som handlar om just nätdejting. Resultatet kan låta absurt men enligt forskarna bakom ökar dina chanser för att lyckas om du står brett isär med dina ben och armar på bilderna du lägger upp. Tydligen signalerar detta en social dominans.

Forskarna lät ett antal försökspersoner testa speeddejting och för personer med en bred hållning ökade chanserna för ett "ja" med hela 76 procent.

I steg två skapade forskarna fejkprofiler på ett gäng dejtingappar och jämförde samma sak. Chansen för en dejt ökade med 27 procent för de med bred hållning.
Resultatet gäller både män och kvinnor.

Linn och David fann varandra på Tinder

Tinder har fått kritik för att vara ytlig, men det finns de som lyckats via appen.

Linn Flodholm Olofsson, 26, träffade exempelvis sin pojkvän David via appen. Paret har nu förlovat sig och valde att hylla appen på sina ringar med ingraveringen "Swajpa höger".
– Det var David som föreslog det, jag hade bara tänkt att skriva "David" och ett hjärta, säger Linn till Hälsoliv.

LÄS MER: Paret Linn och Davids fina hyllning av Tinder