Sill har en given plats på julborden.
1 av 2: Sill har en given plats på julborden. Foto: Leif Jacobsson
Var noggrann med att kontrollera ursprunget när du inhandlar, lägger upp eller beställer dina favoriter.
2 av 2: Var noggrann med att kontrollera ursprunget när du inhandlar, lägger upp eller beställer dina favoriter. Foto: FOTOLIA

Sillen och fisken du ska äta i jul – och inte

Lax och sill är klassiska favoriträtter på julbordet.

Både goda och nyttiga.

Men se upp med vilka sorter du serverar, för beroende på ursprung kan de innehålla farliga miljögifter.

Här är fisken du helst ska undvika i jul.

Fet fisk är något vi generellt bör äta mer av. Dels för att de är proppade med hälsosamma fetter och D-vitamin, dels för att de utgör ett bra alternativ till kött, som vi bör äta mindre av.

Så om man till vardags inte brukar få i sig Livsmedelsverkets rekommendation på fisk två-tre gånger i veckan kan julen vara en lämplig tid att ändra sina matvanor, eftersom både lax och flera sorters sill serveras på de flesta julbord och många restauranger i december. Tillsammans med ägg och potatis, samt grönsaker som brysselkål, grönkål och rödkål, är firren det bästa valet om du vill äta lite nyttigare kring helgdagarna.

LÄS OCKSÅ: Grattis potatis-älskare! Mycket nyttigare än ryktet 

Undvik lax och sill från Östersjön

Men ALL lax och sill är inte bra ur hälsosynpunkt. Så var noggrann med att kontrollera ursprunget när du inhandlar, lägger upp eller beställer dina favoriter. Det man alltid bör undvika, eller åtminstone äta mindre av, är framför allt vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern, samt sill och strömming från Östersjön. Dessa innehåller nämligen höga halter dioxiner och PCB: miljögifter som är särskilt kritiska för växande barn och ungdomar, samt för kvinnor i barnafödande ålder, eftersom de lagras i kroppen och förs över till fostret under graviditet och amning.

Emma Halldin Ankarberg.

LÄS OCKSÅ: Behåll vikten – att äta & skippa på julbordet 

Odlad lax och inlagd sill från butik inte farligt

Odlad lax är däremot relativt ofarligt. Tvärtemot vad många verkar tro innehåller den betydligt mindre mängder miljögifter än den vildfångade varianten. 

– Det går alldeles utmärkt för både barn och vuxna att äta den odlade laxen varje vecka, säger toxikologen Emma Halldin Ankarberg på Livsmedelsverkets hemsida.

Också den inlagda sillen som säljs i butik kan man fortsätta köpa utan att behöva oroa sig. Den kommer nämligen från Västkusten och innehåller inte höga gifthalter.

LÄS OCKSÅ: Matvarorna som ger dig cancer

Koll på fisken i jul?

Undvik eller ät mindre av:

*Vildfångad lax och öring från Östersjön inklusive Bottniska viken och dess älvar, samt från Vänern och Vättern.

*Sill/strömming från Östersjön och Bottniska viken.

*Vildfångad sik från Vänern och Vättern.

*Vildfångad röding från Vättern.

(Barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder bör äta dessa högst 2-3 gånger per år. Övriga bör äta dem max en gång i veckan.)

Det här kan du äta:

*Odlad lax.

*Inlagd sill som säljs i butik.

(Ät gärna 2-3 gånger per vecka.)

KÄLLA: Livsmedelsverket

Aktuellt just nu