Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sigourney Weaver är bioaktuell som rösten till Ingrid Bergman i filmen "Jag är Ingrid".Sigourney Weaver är bioaktuell som rösten till Ingrid Bergman i filmen "Jag är Ingrid".Sigourney Weaver är bioaktuell som rösten till Ingrid Bergman i filmen "Jag är Ingrid".
En av Sigourneys största roller var i Alien-filmerna där hon spelade Ellen Ripley.En av Sigourneys största roller var i Alien-filmerna där hon spelade Ellen Ripley.En av Sigourneys största roller var i Alien-filmerna där hon spelade Ellen Ripley.
Sigourney Weaver 1967. Hon döptes till Susan, men tyckte inte om att kallas Sue eller Susie, så när hon var 14 år bytte hon namn till Sigourney efter en karaktär i F Scott Fitzgeralds roman "Den store Gatsby".Sigourney Weaver 1967. Hon döptes till Susan, men tyckte inte om att kallas Sue eller Susie, så när hon var 14 år bytte hon namn till Sigourney efter en karaktär i F Scott Fitzgeralds roman "Den store Gatsby".Sigourney Weaver 1967. Hon döptes till Susan, men tyckte inte om att kallas Sue eller Susie, så när hon var 14 år bytte hon namn till Sigourney efter en karaktär i F Scott Fitzgeralds roman "Den store Gatsby".
Sigourney och Jim Simpson har varit gifta i 30 år.Sigourney och Jim Simpson har varit gifta i 30 år.Sigourney och Jim Simpson har varit gifta i 30 år.
1 AV 4
Sigourney Weaver är bioaktuell som rösten till Ingrid Bergman i filmen "Jag är Ingrid".
Foto: Lionel Hahn
2 AV 4
En av Sigourneys största roller var i Alien-filmerna där hon spelade Ellen Ripley.
Foto: Arkiv
3 AV 4
Sigourney Weaver 1967. Hon döptes till Susan, men tyckte inte om att kallas Sue eller Susie, så när hon var 14 år bytte hon namn till Sigourney efter en karaktär i F Scott Fitzgeralds roman "Den store Gatsby".
Foto: Shooting Star
4 AV 4
Sigourney och Jim Simpson har varit gifta i 30 år.
Foto: Chris Delmas / Visual Press Agency

Sigourney: "Viktigt att åldras med värdighet"

Hollywoodstjärnan Sigourney Weaver tror inte på snabba lösningar. Lycka och hälsa kommer till den som bestämmer sig och är uthållig – och inte är rädd för förändring.

– Det finns inga ursäkter för att livet inte ska innehålla nya utmaningar bara för att du fyller 65 år, säger hon.

Fakta Sigourney Weaver

Sigourney Weaver om...

...ett långt äktenskap:

"Att vara gift länge och ha familj är väldigt berikande eftersom man aldrig tappar fokus på vad som är viktigt."

 

...löfte:

"Mitt mål är att göra färre saker, men göra dem fullt ut."

 

...lärdom från pappa:

"Jag lärde mig, genom att iaktta honom, vilken tillfredsställelse det är att sträva efter något och se en dröm gå i uppfyllelse."

 

...Hollywood och kvinnor:

"Om du är man i Hollywood och säger vad du tycker anses du vara en riktig karl. Om du är kvinna och gör samma sak blir du bara en irriterande surkärring."

 

...livsfilosofi:

"Jag tror på att ta saker som de kommer. Jag försöker göra det bästa jag kan av de tillfällen som dyker upp."

 

...träning:

"Jag har försökt att ta hand om mig själv, bland annat genom karate, att springa eller med trappmaskin."

 

...att lagom är bäst:

"Bli inte besatt av hälsa och vikt. Då kommer du aldrig att kunna göra någonting utan att oroa dig för mat och träning."

 

...kroppens förändringar:

"Jag tycker om min kropp nu. Jag har mer kurvor. De har kommit med åren, men jag bryr mig inte. Jag är bara glad för dem."

 

...dieter:

"Hur underbart det än är att dricka champagne och äta överdådiga middagar, så behöver din kropp återhämta sig från dessa utsvävningar."

 

...sex:

"Det är ett uttryck för våra grundläggande drifter. Man får ut mycket av sex, som intimitet."

 

Källor: Celebrity Fitness Training, Elle Magazine, Express, Interview, Los Angeles Times, Mail on Sunday, Men's Fitness, Mirror, New York Times, National Public Radio, Parade Magazine, Sun, Telegraph, Vanity Fair.

Finns något recept för ett långt och lyckligt liv, förutom att vi måste ha turen att inte drabbas av sjukdom?

Amerikanen Walter Breuning var världens äldste man när han 114 år gammal delade med sig av tre råd:

Ät två måltider om dagen, arbeta så länge du kan, välkomna alla förändringar.

Skådespelaren Sigourney Weaver, som fyller 66 i höst, kan skriva under på inställningen om arbete och att inte låta ålder bli ett hinder för förändring.

– Det finns inga ursäkter för att livet inte ska innehålla nya utmaningar bara för att du fyller 65 år, säger hon.

Weaver är bioaktuell i den svenska dokumentärfilmen "Jag är Ingrid" där hon berättar om hur Ingrid Bergman har inspirerat henne.

Men det är en annan filmikon som Sigourney Weaver framför allt ser upp till: Sophia Loren. Anledningarna är flera:

Dels att Loren var gift med samme man i 41 år (maken Carlo Ponti dog 2007). Weaver har varit gift med teaterdirektören Jim Simpson i 30 år.

Bojkottar operationer

Men framför allt framhåller Sigourney Weaver Sophia Lorens inställning till åldrande.

– Hon har aldrig bett om ursäkt och aldrig försökt dölja hur gammal hon är. Vid 80 års ålder har hon fortfarande så mycket naturlig stil. Utseende och kropp förändras, men äkta klass syns ändå, säger Sigourney Weaver.

En anledning till att hon bojkottar skönhetsoperationer och inte sörjer att hon numera får roller som mormor är att hon inte har tillåtit yrkeskarriären bli hela hennes identitet.

Hon har sett självupptagna kolleger som bara blir tillfredsställda när de får bekräftelse från andra.

Sophia Loren.Sophia Loren.Sophia Loren.
Sophia Loren. Foto: Erik Collin

– Jag tycker väldigt mycket om jordnära saker som att laga mat, städa, tvätta. De sysslorna hjälper mig att stå med fötterna på jorden. Jag älskar att läsa och att vara i trädgården med mina hundar. Mitt liv verkar nog otroligt tråkigt, men jag skulle vilja ha ännu mer tid över till att lukta på blommorna, säger hon.

Blandar pilates och styrka

Filmer som ”Alien”, ”Ghostbusters”, ”De dimhöljda bergens gorillor” och ”Avatar” har gjort Sigourney Weaver till en av USA:s mest framgångsrika skådespelare.

Rollerna har ofta krävt att hon ska hålla sig i god fysisk form. Inspiration till att träna har hon bland annat fått från sin mamma.

– Jag tror att hon var den första personen som joggade i New York. Mamma brukade springa längs FDR Drive (en trafikerad trafikled längs Manhattans östsida) på 60-talet. Människor bromsade in och skrek till henne från bilarna: ”Är allt okej? Ska vi ringa polisen?”. De trodde att hon var jagad.

För att hålla sig i form blandar Weaver bland annat pilates med olika former av styrketräning. När hon är hemma i New York promenerar hon alltid minst 40 minuter per dag. Då och då försöker hon rensa kroppen med en månadslång diet. Men hon vägrar att underkasta sig någon intensiv metod med minimala matportioner. Grunden lägger hon i stället genom att äta sunt. Nyttig mat i måttliga mängder.

Hennes livsfilosofi är helt enkelt långsiktiga lösningar i stället för någon ”quick fix” med mirakeldieter eller plastikkirurgi.

– Det är viktigt att åldras med värdighet och det tänker jag göra. Jag är här för att stanna. Jag tar hand om mig själv och har disciplinen att hålla mig i form tills jag blir riktigt gammal. Jag tänker inte gå i pension. På många sätt, inte minst professionellt, tror jag att mina bästa dagar ligger framför mig, säger hon.

Lycka sent i livet

Att Sigourney Weavers mamma, som blev 94 år, höll sig frisk högt upp i åren har bidragit till Sigourneys positiva bild av åldrande.

– Det finns ingenting som är mer inspirerande än en kvinna som har fyllt 70 och är full av liv och fortfarande fullt aktiv. Jag ser aldrig ålder i människors ansikte. Jag ser hela personen, säger hon.

Optimismen kommer också från det faktum att mycket av det som är bra i hennes liv har kommit sent.

Det lossnade yrkesmässigt efter att hon fyllt 30. Hon gifte sig när hon hade fyllt 35. Hon fick dottern Charlotte efter sin 40-årsdag. Vid 50 började hon uppskatta livet och njuta på ett annat sätt än tidigare.

– Nu känns det – ta i trä – som om jag har lagrat all visdom från mitt liv och att det ger mig ett perspektiv på tillvaron som är fyllt av lust, säger hon.