Sex, vikt och hormoner: Stor guide till din 40 plus-kropp

40 år är den perfekta åldern. Man är stark, tjänar bättre, har ofta fått livet på plats - och än finns det mycket tid!

Här är en guide till livet efter 40.

Christina Lundell
Foto: Fotolia

Experten: Dags att acceptera åldrandet"

 

Medelåldern för svenska kvinnor är drygt 42 år - men 40-årsdagen är för de flesta av oss dagen man går in i medelåldern.

En ny fas i livet börjar.

På jobbet har man oftast kommit en bit på väg. Man vet vad man går för, vad man trivs med, och vad som känns mindre roligt.

Ibland har man lärt sig att ta det goda med det onda och hålla masken lite då och nu. Jobbet är inte längre på liv och död, även om man gärna gör sitt bästa och kan ha kommit en bit i karriären.

I privatlivet har man, om man vill ha barn, några år till på sig att bli förälder, eller få en sladdis. Men en övervägande majoritet, 85 procent av alla svenska kvinnor, är föräldrar vid 40. Många har hunnit gifta sig, och inte så få har hunnit skilja sig också.

"Du kommer aldrig kunna se ut som 20 igen"

Utseendet förändras genom hela livet, och i vissa spegelvinklar brukar man börja ana att 25-årsdagen sedan länge är passerad. Kroppen kan man ofta fortfarande lita på, men den börjar ställa större krav på omsorg, regelbunden träning och vettig kost.

– Det kan vara dags att acceptera åldrandet som en del av livsprocessen, du kommer aldrig kunna se ut som 20 igen, säger Karin Björkegren Jones, författare och yogainstruktör.

Någonstans mellan 40 och 50 är det många som börjar fundera på om man är nöjd med livet som det är eller om man skulle vilja ha en förändring. Karin Björkegren Jones beskriver åren mellan 40 och 50 som rika på inre processer. Hur det än är, vid 42 har statistiskt sett halva livet passerat, och det föder mycket tankar.

– Det är mycket tankar inåt, vart är jag på väg, vad är meningen med mitt liv? Att försöka hitta en medelväg - där man å ena sidan inte ägnar sig åt att försöka springa i från sitt åldrande, å andra sidan hittar lugnet att våga vara - är viktigt för att inte hamna i det bittra träsket, tror hon.

 

Louise Edlund. Foto: Anja Callius

Hormoner

 

Kvinnliga könshormoner, stresshormoner och sköldkörteln är särskilt mycket i fokus för Louise Edlund, terapeut med inriktning på hormoner och endokrina system.

– Som hormonterapeut är kvinnor 40 plus min målgrupp, konstaterar Louise Edlund.

Eftersom allt hänger ihop i kroppen, och de kvinnliga könshormonerna är förprogrammerade att börja dala mellan 40- och 50- årsdagen blir det extra viktigt att balansera livet, kosten och sömnen.

– Efter 40 blir det alltmer viktigt att ta hand om sig, inte sömntrassla, inte sluta träna och inte stressa för mycket, säger.

Sjunkande östrogennivåer leder till att kroppen och humöret förändras.

– Det som många känner av är att midjan försvinner - man går upp några kilon, trots att man kanske både tränar och äter sunt, säger Louise Edlund.

LÄS OCKSÅ: Experten: 5 vanor att se upp med efter 40

 

Karin Björkegren Jones.

Utseende och rynkor

 

– Det kan vara dags att acceptera åldrandet som en del av livsprocessen, du kommer aldrig kunna se ut som 20 ige, säger författaren och yogainstruktören Karin Björkegren Jones.

– Vi är så matade av bilder på perfekta människor där åldrandet inte syns, vi har förebilder som är retuscherade. Det tror jag skapar en ångest.

– Låt åldrandet också få finnas. Rynkor och sånt blir man inte av med, men man kan få en glans i huden, man kan lysa.

Vägen dit handlar om livsvanor, kost, dryck, vila, andning, återhämtning, beröring och glädje.

– Skratt och humor gör att människor känns levande.

 

Maria Farm. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Parrelationen

 

– Min kloka kollega på mottagningen brukar säga att: "Vi pratar så mycket om behovet av egentid, och det är väl bra. Men vi-tiden då? När ska vi ha tid för parrelationen?", säger psykologen Maria Farm.

Hennes råd är att se till att avsätta tid för varandra - och att inte göra för extravaganta aktiviteter när barnvakten väl dyker upp. Sover barnen hos mor- eller farföräldrarna, passa på och laga middag hemma och kolla på en film.

– Det blir på en lagom nivå. Det är väl att man hinner prata med varandra som egentligen spelar någon roll. Det måste inte kosta så mycket pengar. 

Och man måste våga inse att partnern bara delvis är samma person som den man mötte. 

– Lusten kanske vaknar igen efter att ha slumrat i några år. Eller så är det jobbigt för att man inte riktigt känner likadant längre. 

– Om inte annat är det tillfälle att försöka prata - hur vill vi ha det, ta sig tid att ägna sig åt varandra. Att tillåta sig lite rädsla och lite nervositet och att behöva återerövra varandra är bara nyttigt.

Hon tycker att en viktig temperaturmätare är om man känner sig som team, om ens partner är den man helst vill berätta saker som händer för, eller om man av något skäl drar sig för det.

– Då kanske man behöver fråga sig varför det är så. Vad står det för? Vi kanske inte vill varandra väl innerst inne, vi kanske inte känner så för varandra. 

 

Foto: Colourbox

Sexlivet

 

När sex och samlivet funkar som det ska kan 40-årsåldern vara en källa till förnyad glädje:

– Jag märker att många har mognat och landat i sig själva. De är inte alls lika komplexfyllda, de kan njuta mer. Man har haft ett aktivt sexliv ganska länge, säger Maria Farm. 

– Visst kan det gå slentrian i en långvarig relation, men det kan också finnas ett lugn och en trygghet som gör att många kan utveckla sitt samliv.

– Jag kan tycka att kvinnor generellt blir lite tuffare och tar för sig mer. Jag tror att det var GW som sa det "kvinnor är som bäst efter 40" medan män peakar tidigare. Man känner sig själv, för många kan det vara en ganska lustfylld period.

Till Maria Farm kommer dock ofta par som har bekymmer.

– De stora utmaningarna i en fast relation är om man är olika i sin sexualitet, vill närhet olika mycket, vill sex olika mycket. Det kan bli ett gissel.

 

Foto: Fotolia

Träningen

 

– Uttrycket "Det man sår får man skörda", gäller. Har man inte tränat innan är det dags att börja. Men träning måste inte innebära att man ska springa marathon, säger Karin Björkegren Jones. 

För den som inte tränat tidigare kandet vara klokt att börja lugnt och låta glädjen styra, så att träningen inte blir ett måste utan en hobby som ger styrka.

– Så att man längtar till de där tillfällena där man får bry sig om sig själv. Det kan vara allt från powerwalks till yogaklasser och dans.

Själv rekommenderar Karin Björkegren Jones yoga:

– Jag tycker att yoga är en väldigt bra träningsform, inte minst som kvinna. Du andas, aktiverar bäckenbottenmuskeln, bibehåller styrka och smidighet och kan skapa energi.

– Det är bra grejer att ha med sig när livet blir tjorvigt.

– Det man kanske tänker är att livet rullar på - om man inte varit med om sorger tidigt - då är man kanske mer beredd på att saker kan hända.

 

Cathrine Schück Foto: MARTIN CEDERBLAD

Vikten

 

I takt med att grundmetabolismen sakta minskar är det lätt hänt att man lägger på sig några kilon. Vill man inte det kan det vara klokt att se över måltidsvanorna lite nu och då. Cathrine Schück, kostrådgivare och författare, vill framför allt be alla 40-pluskvinnor se över sockerhalterna i maten.

Välj bort det vita sockret, det tillsatta sockret, de sötade dryckerna, bakverken och godiset.

LÄS OCKSÅ: Cathrine Schück: 18 livsmedel som är bra efter 40

Välj i stället till mat med näring:

Olivolja, paprika, surkål, spenat, rödbetor, havregryn och svenska bär. Kryddor såsom ingefära och gurkmeja. Välj växtmjölk i stället för komjölk och för att få tillräckligt med proteiner, gärna vildfångad fisk, ekologisk kalkon och kyckling, men också linser och bönor:

– Linser och bönor tycker jag är världens bästa proteinkälla för kvinnor. Det mättar och ger bra fibrer och bra mag- och tarmfunktion, säger Cathrine Schück.

 

Foto: Bigstock

Vännerna

 

– Vänskapsrelationer i den här åldern är en friskhetsfaktor, det är något som många hämtar styrka ur. Det kan påminna en om vem man har varit tidigare, att man är någonting mer än mamma, partner och kollega. Och när man inte hinner ses lika mycket är man tacksam för det lilla man hinner - man kan inte ha så höga krav utan är glad för en lunch, säger Maria Farm.

– Vänner är väldigt viktiga relationer. Jag brukar ibland säga att min längsta kärleksrelation är min bästa vän, som jag har haft sen dagis. Vi kanske inte alltid ger vänskaperna den kredd som de faktiskt förtjänar. 

 

Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Familjen

 

– Man kommer så småningom ut från de värsta småbarnsåren och kanske kan fokusera lite mer på sig själv, säger Maria Farm.

Men samtidigt är det för många en väldigt aktiv tid i livet när familjeprojektet går på högvarv, man ska hinna jobb, träning, hushållsarbetet och sköta barnen. I takt med att de växer upp får man sömnen tillbaka, men i stället växer den tid deras aktiviteter tar i anspråk. Och det är lätt att fokuset på barnen gör att man inte hinner fokusera på den andra vuxna personen i förhållandet.

– En del par maxar ut semestrarna och får knappt något ledigt tillsammans, kanske en vecka ihop. Jag tror inte på det där, att få vara lediga tillsammans är viktigt för relationen. 

Ser man på familjen i en vidare mening är 40-årsåldern ofta en tid i livet då ens föräldrars åldrande börjar bli märkbart. Kanske behöver de hjälp och omsorger på ett nytt sätt, om man haft turen att ha dem välbehållna fram tills dess.