Du behöver faktiskt inte bädda sängen – det är till och med bra för din hälsa om du låter bli.
1 av 2: Du behöver faktiskt inte bädda sängen – det är till och med bra för din hälsa om du låter bli. Foto: Shutterstock
Genom att lämna sängen som den är på morgonen kommer antalet kvalster mellan dina lakan att minska.
2 av 2: Genom att lämna sängen som den är på morgonen kommer antalet kvalster mellan dina lakan att minska. Foto: Shutterstock

Seger för de lata! Därför ska du inte bädda sängen

Strunta i att bädda sängen och förbättra din hälsa!

Det låter tramsigt, men experter kan det vara ett bra råd i kampen mot kvalster.

Tänk om vi bara kunde utesluta några av de där sakerna vi måste göra varje dag, även då varken tid eller ork finns. Som att diska, gå ut med soporna – och bädda sängen.

Men vänta nu, sa någon att vi kan strunta i det sistnämnda? Ja, så är det faktiskt. Enligt experter är det betydligt mer hälsosamt att lämna sängen obäddad, skriver The New Zealand Herald.

LÄS OCKSÅ: Kvalster – här är allt du behöver veta

Sluta bädda sängen – slipp kvalsterfest

Under natten, när vi vänder och vrider oss i sängen, lämnar huden spår efter sig i form av gamla hudceller. En fest för alla hungriga sängkvalster.

I en genomsnittlig säng kryper miljontals mikroskopiska kvalster omkring och äter på spåren vi lämnat i sängkläderna. Avföringen de små krypen lämnar efter sig kan orsaka allergiska reaktioner och besvär som astma.

Men du är inte försvarslös i klorna på dina sängkvalster. En enkel sak du kan göra är att sluta bädda sängen, eftersom det kommer att minska antalet kvalster mellan dina lakan.

LÄS OCKSÅ: Det här kan hända om du inte byter dina lakan

Låt sängen luftas

Skippa helt enkelt att dra upp täcket över svett, hudflagor och kvalster det första du gör när du vaknar på morgonen. Låt sängen exponeras för fräsch luft och ljus i stället.

– Kvalster kan bara överleva genom att ta in vatten genom sina små körtlar på utsidan av kroppen. Får sängen vara obäddad under dagen reduceras fukten från lakanen och madrassen så att kvalstren torkar ut, säger Stephen Pretlove, professor vid Kingston University i London.

Men hur trevligt känns det egentligen med en obäddad säng?

Experterna tipsar om att låta den lufta under dagen då man ändå inte är hemma, och sedan bädda den när man kommer hem på kvällen. Vid det laget kommer många kvalster nämligen ha dött, och sängen är åter fräsch inför natten.

LÄS OCKSÅ: Är du en latmask? Här är 9 hälsotips för dig

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!