Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 17 jun 2019 13:19

Se upp för fet fisk i midsommar

Vissa feta fiskar kan innehålla höga halter av miljögifter.

Vissa feta fiskar kan innehålla höga halter av miljögifter.

Foto: Adobe Stock

Midsommar betyder för många lax, strömming och andra feta fiskar på matbordet. Men den feta fisken kan innehålla höga halter av miljögifter.

Barn, unga och kvinnor som vill ha barn bör därför se upp för att inte få i sig för mycket av vissa fisksorter.

Det finns flera hälsofördelar med fisk. Den innehåller exempelvis nyttiga omega-3-fetter, D-vitamin, jod och selen, något som många får i sig för lite av. Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta olika typer av fisk två till tre gånger i veckan.

Men vissa fisksorter kan innehålla höga halter av miljöföroreningar, som dioxin och PCB. Det gäller till exempel den feta fisken från Östersjön och Bottniska viken, som vildfångad lax och öring samt strömming och sill från området.

Grupper som bör vara försiktiga

Barn, unga, ammande, gravida och kvinnor som vill bli gravida ska vara försiktigare för att inte få i sig för mycket miljögifter, enligt Livsmedelsverket, som råder dessa grupper att inte äta den här typen av fisk oftare än två till tre gånger om året.

För den som är osäker på varifrån midsommarlaxen eller strömmingen kommer är uppmaningen från Livsmedelsverket att läsa på förpackningen eller fråga, skriver de i ett pressmeddelande inför midsommarhelgen.

LÄS OCKSÅ: Gravid? Här är maten du ska äta mer av 

Innehåller inte lika mycket miljögift

Den lax man kan köpa i butiken är för det mesta odlad eller vildfångad i andra vatten än Bottniska viken och Östersjön. Den innehåller därmed förhållandevis låga halter av miljöföroreningarna. Även burksillen som säljs i mataffärer kommer oftast inte från Östersjön eller Bottniska viken, vilket gör att vi kan äta denna fisk oftare.