"Rekommenderat intag är max 50 gram socker per person och dag. Efter att ha druckit en cola finns ingenting över till resten av dagen" kommenterar dietist Sofia Antonsson.
1 av 2: "Rekommenderat intag är max 50 gram socker per person och dag. Efter att ha druckit en cola finns ingenting över till resten av dagen" kommenterar dietist Sofia Antonsson. Foto: Shutterstock
Hälsolivs expert Sofia Antonsson reder ut vad som egentligen händer i kroppen när man har druckit en burk coca cola.
2 av 2: Hälsolivs expert Sofia Antonsson reder ut vad som egentligen händer i kroppen när man har druckit en burk coca cola. Foto: Jörgen Hildebrandt

Sant & falskt – om hur cola påverkar dig

Åsikterna går isär kring den virala artikel som sprids över världen som redogör för vad som händer i kroppen en timme efter att du slukat din cola.

Hälsoliv lät sin expert, dietisten Sofia Antonsson på Ibsfri.se kommentera rönen.

Blodsockret slår i taket, levern förvandlar sockret till fett och du urvattnas på mineraler – i artikeln togs flera skrämmande saker upp om vad som händer när du dricker en coca cola. För att reda ut hur onyttig colan egentligen är lät vi Hälsolivs expert, dietisten Sofia Antonsson på ibsfri.se, kommentera kring vad som händer timmen efter du druckit en burk coca cola:

 

10 minuter

"De första tio minuterna: Tio teskedar socker utsöndras i kroppen – 100 procent av rekommenderat dagligt intag."

Sofia Antonssons kommentar: Rekommenderat intag är max 50 gram socker per person och dag. Efter att ha druckit en cola finns ingenting över till resten av

dagen och eftersom många livsmedel innehåller någon form av socker är risken stor att intaget blir för högt.

 

20 minuter

"Efter 20 minuter: Ditt blodsocker slår i taket vilket orsakar en insulinexplosion. Leverns svarar genom att omvandla sockret till fett."

Sofia Antonssons kommentar: I de fall då man inte gör av med den energi man intar, i det här fall socker, så lagrar kroppen in det som fett.

 

40 minuter

"Efter 40 minuter: Kroppen har sugit åt sig läskens koffein. Dina pupiller vidgas, blodtryck höjs och din lever dumpar av socker i ditt blodomlopp.

Receptorer i hjärnans centrala nervsystem blockeras för att du inte ska känna dig slö."

Sofia Antonssons kommentar: Det här är effekten av koffein och påverkar främst den som är känslig för koffein.

 

45 minuter

"Efter 45 minuter: Kroppen ökar produktionen av dopamin, hjärnans glädjehormon."

Sofia Antonssons kommentar: Dopamin frisätts vid intag av socker och signalerar välbefinnande och belöning. Det får oss att må bra och vilja ha mer av det söta. Det kan leda till ett beroendebeteende hos vissa personer.

 

60 minuter

"Efter 60 minuter: Läskens fosforsyra stimulerar till utsöndring av kalcium och magnesium i urinen."

Sofia Antonssons kommentar: Läskdrickandet ökar fosforhalten och vid stort intag binder det upp mineraler i kroppen. Om man dessutom har en i övrigt mineralfattig kost blir obalansen ännu större. Vid en varierad kost ger inte en cola någon gång ibland risk för benskörhet.

 

LÄS OCKSÅ: Light eller vanlig läsk, läs här innan du väljer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!