Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att sticka är rena rama terapin för hälsan!Att sticka är rena rama terapin för hälsan!Att sticka är rena rama terapin för hälsan!
1 AV 2
Att sticka är rena rama terapin för hälsan!
Foto: iStock
2 AV 2

Så stickar du dig till ett bättre liv och blir lugn

Att sticka kan vara både avkopplande och terapeutiskt.

Oavsett om man är äldre dam, ung pingla - eller man.

Men läs det här innan du börjar, så slipper du förslitningsskador.

3 hälsofördelar med att sticka

1. Sänker blodtryck och puls

Amerikanska studier har visat att upprepade rörelser, som vid handarbete, kan sänka blodtrycket och pulsen i kroppen.

2. Minskar stress

När du stickar koncentrerar du dig mentalt och låter inte stresstankar ta över. Den repetitiva rörelsen hjälper också till att minska muskelspänningar.

3. Lugnar andra

Även människor i din omgivning kan påverkas till det bättre när du stickar, eftersom många får positiva associationer och blir glada och lugna.

Många har nog minnen av en farmor eller mormor med stickorna och garnnystanet i knät. Kanske har man genom livet burit med sig en favorithalsduk eller -mössa, som skapades av samma släkting.

Men de senaste åren har stickning som hobby krupit längre ner i åldrarna, till småbarnsmammor och kreativa unga kvinnor. Till och med män med stickor och nystan har skådats på bussar och tunnelbanor.

En del stickar med en konkret present i åtanke: ett par vantar till bästisens nyfödda, till exempel. Andra gör det för att komma ner i varv och slippa rastlösheten: medan stickorna (nästan) rör sig av sig själva kan man låta tankarna vandra, eller babbla med sina vänner.

Sticka - bra för hälsan!

Stickning har visat sig ha flera hälsofördelar, som att det sänker blodtryck och puls, samt minskar stress. Dessutom kan det ha en positiv inverkan på omgivningen, som blir lugn och glad av att se på.

LÄS OCKSÅ: Stick-terapi: därför blir du lycklig av att sticka

Mentalt är det alltså en skonsam aktivitet – men man kan faktiskt få fysiska besvär av att sticka mycket och ofta.

Med inspiration av Epoch times listar vi sju saker du bör tänka på innan du ger dig fullständigt hän åt mönster, merinoull, metallstickor och maskor.

1. Planera i förväg

För att undvika slitskador på grund av för intensivt stickande: planera dina projekt i förväg och sprid ut dem över tid.

2. Ta paus ofta

Stickning kan orsaka överansträngda händer och handleder, samt spänningar i nacke och bröstrygg på grund av att man tittar ner så mycket. För att slippa sådana besvär bör man titta upp så ofta man kan, ändra sittposition, samt ta regelbundna och täta pauser.

3. Bulla upp bakom ryggen

Stolen du sitter i ska naturligtvis vara bekväm, men se till att den ger ordentligt stöd. Placera gärna en kudde alternativt en ihoprullad handduk eller tröja mellan stolsryggen och inbuktningen vid ländryggen.

4. Sitt rakt

Att krypa upp i en mjuk fåtölj kan verka lockande, men det är ingen höjdare ergonomiskt. För att undvika belastningsskador ska du ha fötterna på golvet, sitta rätt upp och försöka att spänna magen när du byter ställning.

5. Välj rätt stickor

Jodå, arbetsverktygen spelar också roll. Välj släta stickor som väger så lite som möjligt. För större projekt passar rundstickor bäst.

6. Praktisera små rörelser

För att slippa värk eller skador liknande dem man kan få av att skriva eller knappa på mobilen: håll garnet så nära stickspetsarna som möjligt och försök röra händerna och fingrarna så smått som möjligt.

7. Stretcha fingrarna

Då och då är det bra att stretcha händerna, genom att först pressa ihop nävarna, för att sedan låta fingrarna spreta fullt ut. Gör det till en vana varje gång du tar en paus - eller ännu oftare.

 

LÄS OCKSÅ: 

11 saker du bara känner till om du stickar

Sticka - och må bra