Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 3 sep 2015 11:54

Så påverkar din plats i syskonskaran din relation

<span>Sett till personligheterna klaffar i regel äldstabarn och yngstabarn bäst. <br></span>

Sett till personligheterna klaffar i regel äldstabarn och yngstabarn bäst.

1/2

Foto: Shutterstock

<span>Två yngstabarn tillsammans har ofta väldigt roligt ihop. Men de bör hitta ett sätt att dela upp ansvarsområden eftersom ingen av dem har en naturlig vilja att ta befäl.</span>

Två yngstabarn tillsammans har ofta väldigt roligt ihop. Men de bör hitta ett sätt att dela upp ansvarsområden eftersom ingen av dem har en naturlig vilja att ta befäl.

2/2

Foto: Shutterstock

Yngst i syskonskaran? Då passar du antagligen bäst med ett äldstabarn, eller kanske ett ensambarn. Med inspiration från Mbg listar vi de kombinationer som fungerar bäst.

Relationsproblem kan uppstå av många anledningar, men visste du att din plats i syskonskaran kan vara en av dem?

Äldstabarn, mellanbarn och yngstabarn tilldelas rent generellt olika egenskaper under uppväxten i och med att de växer upp med olika förutsättningar. Matchningar mellan olika individer kan därför påverkas av deras plats i sina respektive syskonskaror.

En dålig matchning är i sig så klart ingen anledning att blåsa av ett förhållande, men det kan eventuellt vara till hjälp när man försöker förstå hur vissa relationsproblem uppkommer. Dessutom är det lite kul kuriosa!

Olika egenskaper – om du är äldst, yngst eller mittemellan

Äldst: Ett äldstabarn visar ofta upp egenskaper som organisationsförmåga, dominans och självsäkerhet. Om du var den som föddes först fick du ensamrätt på föräldrarnas uppmärksamhet. Allt du gjort hyllas till skyarna – även milstolpar som när du lärde dig rulla över på mage från vänster och inte bara från höger.

Som äldstabarn är det sannolikt att du nått framgång i karriären. Det är också sannolikt att din partner förlitar sig på att du styr upp saker.

Mellanbarn: De är ofta sociala, villiga att kompromissa men också lite rebelliska. Du som är född mittemellan ogillar ofta konflikter och har varit den som överbryggat gapet mellan äldre och yngre syskon. Men den lille rebellen i dig gillar också äventyr och att trotsa. Blev ditt äldre syskon läkare? Du blev estet.

Yngst: Yngstabarnen är stereotypiskt sett utåtriktade, charmiga och egocentriska. Du som föddes sist uppfostrades av erfarna föräldrar som kanske gjorde det lite väl lätt för dig ibland. Du har också lätt att umgås med människor äldre än dig själv eftersom du växt upp med vuxenhumor och sunt förnuft runtomkring dig.

LÄS OCKSÅ: 15 saker som avslöjar att du är ett småsyskon

Ensambarn: Ensambarn blir ofta bortskämda under uppväxten. Men som vuxna är de ofta ansvarstagande, mogna och känslosamma. Ensambarn tenderar dock ibland att få vissa egenskaper förstärka, både på gott och ont. Till exempel överanalyserar de ofta situationer och kan bli ganska långsinta i vissa fall.

 

LÄS OCKSÅ: Var i syskonskaran är du? Det kan avgöra din karriär


Här är de bästa matchningarna

Vissa kombinationer fungerar teoretiskt sett bättre andra, men i grund och botten handlar det självklart om vilken personlighetstyp och vilka egenskaper man har. Men generellt kan man se några intressanta mönster, enligt författaren till boken ”The birth order book of love”, William Cane.

Äldst med yngst:

Sett till personligheterna klaffar i regel äldstabarn och yngstabarn bäst. Äldstabarnet har ofta ett kontrollbehov som kombineras med yngstabarnets vilja att bli omhändertaget.

Äldst med mellan:

  Även här styr äldstabarnet eftersom mellanbarn gärna gör kompromisser. Dock kan mellanbarnet med tiden känna att han eller hon ger mer än vad som ges tillbaks.

Äldst med äldst:

Två äldstabarn kan stångas ganska mycket eftersom båda vill styra. Båda parter måste lära sig att göra kompromisser och att förstå att när något är viktigt för den ena kan motsatsen vara precis lika viktig för den andra.

Mellan med yngst:

 Mellanbarn tar gärna efter vissa egenskaper hos dem runtomkring och kan därför eventuellt adoptera ett par av minstabarnets egenskaper. Men det är ändå en bra matchning när mellanbarnet kombinerar sin kompromissförmåga med yngstabarnets kommunikationsförmåga.

Mellan med mellan:

Två mellanbarn är båda villiga att kompromissa, men kan få kommunikationsproblem när ingen är villig att konfrontera den andra. Mellanbarn bör därför hjälpa varandra att uttrycka sina åsikter och känslor.

Yngst med yngst:

 Två minstabarn har väldigt roligt ihop eftersom båda är lättsamma och utåtriktade. Men de bör hitta en bra lösning att dela upp olika ansvarsområden eftersom ingen av dem har en naturlig vilja att ta befäl.

Ensambarn med vem som helst:

Yngstabarnen kan passa i vilken kombination som helst. Men det förutsätter att de inte har för tydliga drag av yngsta- eller äldstabarnens egenskaper – de två kategorier ensambarn rimligtvis liknar mest.

 

LÄS OCKSÅ: Äldre syskon har högre IQ enligt forskning

 

Text: Kristoffer Elmqvist