"Vi ska dricka när vi blir törstiga, varken mer eller mindre", säger experten.
1 AV 2
"Vi ska dricka när vi blir törstiga, varken mer eller mindre", säger experten.
2 AV 2

Så mycket vatten ska du dricka per dag

Hur mycket vatten ska man dricka per dag?

Det är en av de mest googlade frågorna i Sverige 2015.

Och Hälsoliv har svaret.

Svenskar är privilegierade som har fri tillgång till rent vatten direkt från kranen. Det är bara att åka till södra Europa så är man tvungen att köpa sin törstsläckare på flaska - och i fattiga länder råder sådan vattenbrist att det är direkt livshotande.

Ingen dryck är hälsosammare för kroppen, som behöver återfuktas invändigt för att kunna fungera och prestera. Därför påpekas ofta att vi bör dricka ordentligt under dagen, och gärna ha en vattenflaska stående intill oss på skrivbordet.

LÄS OCKSÅ: Professorn: Här är 6 myter om din hälsa

Vatten – så mycket ska du dricka

Men enligt experter är de senaste årens prat om att man ska dricka litervis per dag direkt olämpligt. En normalfrisk människa i Sverige behöver INTE planera sitt vattenintag i detalj.

– Vi ska dricka när vi blir törstiga, varken mer eller mindre. Kroppen reglerar detta själv och signalerar till oss när vi bör fylla på med vätska, som några timmar efter ett salt julbord. Vi kan inte törsta ihjäl, har bakteriologiprofessorn Agnes Wold tidigare sagt till Hälsoliv.

Farligt dricka för mycket vatten

Vad som däremot kan vara skadligt är att dricka FÖR mycket vatten. I värsta fall kan man dö av så kallad vattenintoxikation, alternativt drabbas av tillståndet hyponatremi, som innebär låga natriumnivåer i blodet och kan orsaka trötthet, viktuppgång och muskelkramper.

Den vanliga rekommendationen om åtta glas per dag är också felaktig med tanke på att vi får i oss vatten även från kaffe, te, frukt, sallad och soppa. Äter och dricker man någorlunda mångsidigt så behöver man inte bekymra sig och hålla räkning.

LÄS OCKSÅ: Kan man dricka för mycket vatten?

Skål! Foto: Evgeny Atamanenko

 

LÄS OCKSÅ: 6 myter och sanningar om att dricka vatten