Studier visar att tangentbord på universitet samlar mer smuts och bakterier än vad de på sjukhus gör.
Rengör gärna skrivbordet lite då och då för att förhindra att få i dig oönskade bakterier.
1 AV 2
Studier visar att tangentbord på universitet samlar mer smuts och bakterier än vad de på sjukhus gör.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Rengör gärna skrivbordet lite då och då för att förhindra att få i dig oönskade bakterier.
Foto: Shutterstock

Så mycket bakterier innehåller vardagsprylarna

Sitter du ofta och knappar på tangenterna, jobbar du på kontor eller är du väldigt noga med hygienen? Oavsett vad som stämmer in på dig vill du nog veta vad som gömmer sig i alla gömslen och vrår.

Det genomsnittliga skrivbordet rymmer 400 gånger så många bakterier som en toalettring, rapporterar Independent

Visste du att män bär på tre till fyra gånger så mycket bakterier på sitt skrivbord, sin telefon, dator, tangentbord och sina personliga tillhörigheter? Detta kan delvis förklaras av att de ofta har ett större skrivbord än kvinnor, vilket innebär att de ofta har en större yta att förvara prylar på, men också att män generellt har lägre standard av att hålla rent runtomkring sig. 

LÄS MER: Så mycket bakterier sprids när du dubbeldippar 

De flesta bakterierna kommer från människor

Att ett skrivbord rymmer nästan 400 gånger så många bakterier som en toalettring kan vara en förklaring till att många blir sjuka runtom på arbetsplatser. Studier som University of Arizona har gjort visar att människor är den största källan till bakterier. De flesta bakterier på ett kontor kommer från oss människor. Tangentbordet och datamusen är ofta en vanlig del på skrivbordet, och alla små skåror i dessa föremål plockar upp mikroorganismer. Studier av tangentbord på sjukhus har resulterat i att man hittat sjukdomsframkallande bakterier, medan man på samma föremål på universitet hittat ännu fler bakterier – inklusive tarmbakterier. 

Bakterier på mobiler har också undersökts. Resultatet skiljer sig givetvis hur många bakterier som finns på varje enskild telefon, men generellt går det att konstatera att en telefon rymmer 10 gånger så många bakterier som en toalettsits, enligt en studie som University of Arizona gjort. 

LÄS MER: Världshälsoorganisationen: 12 bakterier som kan hota mänskligheten 

Smutsiga kaffemuggar

Kaffemuggar måste diskas ordentligt för att förebygga bakterietillväxt. Studier visar att upp till 90 procent av kopparna i kontorsköken är täckta av bakterier, och att 20 procent av kopparna faktiskt har fekal materia på sig. Fekal materia är det kvarvarande materialet efter det att maten smälts samman med vatten, bakterier och andra substanser som utsöndrats i tarmkanalen. Tänk på det när du väljer mugg nästa gång!