Rödbetsjuice ökar blodflödet till hjärnan och ökar träningsprestationen.
1 av 2: Rödbetsjuice ökar blodflödet till hjärnan och ökar träningsprestationen. Foto: Fotolia
Testpersoner fick dricka rödbetsjuice en timme innan träning och kombinationer gav en ”yngre” hjärna.
2 av 2: Testpersoner fick dricka rödbetsjuice en timme innan träning och kombinationer gav en ”yngre” hjärna. Foto: Fotolia

Så håller du hjärnan ung med rödbetsjuice

Skippa sportdrycken nästa gång du ska till gymmet och ta med dig rödbetsjuice i stället. Enligt en studie kan du förbättra både träningsprestationen och hålla hjärnan ung!

Du kanske har hört att vår hjärna är plastisk, att den hela tiden byggs om och formar sig beroende på hur du använder den. Under hela ditt liv lär du dig nya saker och får nya erfarenheter och tankar, och då måste hjärnan anpassa sig efter det. 

Rödbetor ökar blodflödet till hjärnan

Tidigare forskning har visat att träning har en positiv effekt på hjärnans plasticitet, det gör så att hjärnan lättare kan förändras och bygga om kopplingar för att kunna göra nya uppgifter. Det har också visat sig att intag av rödbetsjuice ökar blodflödet till hjärnan och ökar då träningsprestationen, skriver några forskare från Wake Forest University, som publicerat en studie i The Journal of Gerontology: Mediacal Sciences. 

ANNONS: Ekologisk rödbetsjuice på bag-in-box för 199 kronor hos Happy Green  (EXTERN LÄNK)

Det forskarna vid Wake Forest University ville utforska var vad kombinationen av träning och rödbetsjuice gjorde med hjärnan, skriver Runner's World.

Därför samlade de ihop en grupp av 26 stillasittande personer, som hade en medelålder på 65 år. Testpersonerna fick sedan göra sex veckors träning, samtidigt som de fick en daglig shot med antingen rödbetsjuice eller placebo som inte innehöll ämnet nitrat. 

Resultaten visade att rödbetsjuice tycks boosta hjärnans effektivitet hos äldre personer.

– Jämfört med enbart träning skapar ett tillskott av rödbetsjuice kopplingar i hjärnan som liknar de som finns hos yngre vuxna, säger forskaren W. Jack Rejeski enligt Science Daily.

LÄS OCKSÅ: 8 vanliga fel du gör med kosten när du tränar 

Foto: Fotolia

Populärt tillskott vid träning

Hälsoliv har tidigare skrivit om rödbetornas positiva effekter och att dessa mörkröda knölar blivit ett populärt träningstillskott för elitidrottare och motionärer.

LÄS OCKSÅ: Superjuicen för dig med högt blodtryck  

Orsaken till det är att de oerhört rika på nitrat. Det som händer när man äter nitrat är att det bildas kvävemonoxid i kroppen, det ökar syresättningen – vilket i sin tur ökar uthålligheten i musklerna och förbättrar träningsresultatet.

Så om du vill hålla hjärnkontoret ungt kan det vara en bra idé att dricka ett glas rödbetsjuice före träningspasset.

ANNONS: Ekologisk rödbetsjuice på bag-in-box för 199 kronor hos Happy Green  (EXTERN LÄNK) 

PRESENTERAS AV HAPPY GREEN

Detta är en redaktionell artikel från Hälsoliv som ingår i ett ämne som hälsosajten Happy Green valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!