Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
"Vill du tuffa till promenaderna kan du börja med stavar", säger Olga Rönnberg, träningsexpert.
"Vill du tuffa till promenaderna kan du börja med stavar", säger Olga Rönnberg, träningsexpert.
"Vill du tuffa till promenaderna kan du börja med stavar", säger Olga Rönnberg, träningsexpert.
Olga Rönnberg är personlig tränare och grundare av sajten Mamma.fit.
Olga Rönnberg är personlig tränare och grundare av sajten Mamma.fit.
Olga Rönnberg är personlig tränare och grundare av sajten Mamma.fit.
1 AV 2
"Vill du tuffa till promenaderna kan du börja med stavar", säger Olga Rönnberg, träningsexpert.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
Olga Rönnberg är personlig tränare och grundare av sajten Mamma.fit.
Foto: JORGEN HILDEBRANDT

Så får du ihop dina 15 000 steg per dag

Att få till sina 15 000 steg om dagen kan vara svårt. Många har föreställningen om att det krävs långa pass på gymmet, men där säger träningsexperten Olga Rönnberg ner foten. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

– Du behöver inte svettas för att få dina steg, säger träningsexperten.

Vi är alla medvetna om att promenader är bra att för hälsan, men trots det är det svårt att få ihop de där 10 000 till 15 000 stegen som vi rekommenderas ta varje dag. Olga Rönnberg är personlig tränare och grundare av sajten Mamma.fit. Hon har svaren på hur du får in stegen som en del av din vardag.

Vardagsmotionen – viktigare än gymmet 

De flesta känner sig riktig duktiga efter en timme på gymmet, men Olga Rönnberg menar att vår vardagsmotion är långt viktigare än träningspassen.  

– Vi fokuserar gärna på vår träningstimme. Vi går till gymmet och tänker att vi är jätteduktiga och vältränade, men vad gör vi under dygnets resterande 23 timmar? Vi har glömt vardagsmotionen, hur tråkigt och pensionärsaktigt det än låter, säger Olga Rönnberg.

Olgas bästa tips för att komma upp i 15 000 steg

 Skaffa hund, då kommer du ut på flera promenader om dagen.

 Gå ut när du har lunch.

 Ta trapporna.

 Parkera bilen långt ifrån arbetsplatsen: Du blir tvungen att promenera.

 Ta långa omvägar med flit.

 Gå ut på promenad efter du ätit middag, perfekt avslut på dagen. Dessutom avstressande.

 Stig av bussen eller tunnelbanan ett par stationer tidigare.

 Ta en powerwalk. 1,5 timmes rask promenad är 10 000 steg.

 Träffa dina kompisar utomhus, ta en promenad. 

 Ladda ner Pokemon Go och gå ut på jakt med ditt barn (eller själv).

Källa: Olga Rönnberg, mamma.fit

Både en stund på löpbandet eller en powerwalk kan vara nyttigt, men Olga Rönnberg menar att en promenad i maklig takt kan vara lika mycket värt, särskilt om motivationen tryter.

– Det behöver inte vara en så big deal. En promenad i ett lagom tempo som verkar avstressande kan vara lika bra. Du behöver inte svettas för att få din steg. Vill du tuffa till promenaderna kan du börja gå med stavar.

LÄS MER: Armhävningar: 4 vanliga fel och hur du gör rätt 

Gör som Olga och utmana dig själv

Ibland kan man tro att man kommer upp i antalet rekommenderade steg om dagen, bara för att inse att så inte är fallet. Olga berättar att hon själv kom till insikt med det här när hon skaffade en stegräknare. Hon gjorde det inte för att pressa sig själv att röra mer på sig, utan för att hon ville se hur mycket hon gick på en dag. 

– Tro mig, jag vet hur det är! Jag jobbar hemifrån och satt mycket vid datorn, det visade sig att jag bara gick 3 000 till 4 000 steg om dagen, säger hon.

Med en stegräknare och små vardagsutmaningar går det att komma långt. Hon väljer personligen bort app till förmån för en riktig stegräknare eller aktivitetsarmband, för att slippa gå och bära på telefonen, men det finns inbyggda stegräknare i de flesta telefoner. 

Att utmana sig själv kan handla om små justeringar, som att välja trappan framför hissen, gå av en hållplats tidigare eller gå promenader med sina vänner i stället för att ta en fika. 

– I stället för att sitta och skvallra med dina kolleger på lunchen, ät först och gå sen ut på promenad. Det är ett bra avbrott mitt på dagen, råder Olga. 

– Eller som nu på sommaren: I stället för att ligga som en säl på stranden så kan du ta strandpromenader. Då får du motion och brännan sätter sig snyggare.

Olga Rönnberg. Foto: JORGEN HILDEBRANDT

Lita inte på motivationen – låt motionen bli en del av vardagen

De allra flesta som bestämt sig för att motionera mer brukar känna sig motiverade i början, men efter några dagar tenderar glöden att svalna. Här är Olga Rönnberg bestämd. Hon menar att det inte går att lita på motivationen.

– Motivation varierar från dag till dag. Du kan inte ta viktiga beslut beroende på hur motiverad du är, säger hon.

Nyckeln är att låta motionen bli en vana, menar hon. Något som du till slut kommer sakna om du låter bli. Det brukar ta ungefär tre veckor innan det blivit en vana, men vägen dit kan vara motig. Det gäller att hålla ut, mena Olga.

– Många faller bort så fort det lilla motståendet kommer. Tänk inte efter. Så fort du känner att hjärnan börjar motarbeta dig och hitta på ursäkter för att inte gå ut och motionera så har du fem sekunder på dig att ändra på det beslutet. Annars är det kört, då är du fast i ursäkterna.

Ett knep för att komma över tröskeln och ställa sig på löpbandet eller ge sig ut i motionsspåret är att titta på serier eller lyssnar på ljudböcker eller podcaster samtidigt. 

– Om jag ställer mig på löpbandet så kan jag till exempel bestämma mig för att jag ska titta på två avsnitt Sex and the City och om man går ut och går kanske man bestämmer sig för att lyssna på tre kapitel, säger Olga Rönnberg.