Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns många goda livsmedel som innehåller kalcium.
Det finns många goda livsmedel som innehåller kalcium.
Det finns många goda livsmedel som innehåller kalcium.
1 AV 2
Det finns många goda livsmedel som innehåller kalcium.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Så får du i dig kalcium – helt utan mejerier

Kalcium är livsnödvändigt för att vi ska fungera, bland annat för skelettet, blodet och våra nervfunktioner.

Det är ingen hemlighet att mejeriprodukter är en grym källa till kalcium, men häng inte läpp bara för att du väljer bort exempelvis mjölk.

Med hjälp av sajten Health listar vi 8 andra livsmedel som är rika på kalcium.

Grönkål

Foto: Shutterstock

Kalcium: 128 milligram per 100 gram

Grönkål har blivit en nyttig favorit hos alla hälsomedvetna de senaste åren. Och det med gott fog. Förutom kalcium är det dessutom rikt på bland annat järn, C-vitamin och A-vitamin.

Recepttips

Krämig grönkålssallad med bacon 

Grönkålschips 

LÄS OCKSÅ: Vad är magnesium bra för? Vanliga symtom på magnesiumbrist 

Broccoli

Foto: Shutterstock

Kalcium: 62 milligram per 100 gram

Gillar du inte broccoli? Då är det dags att lära sig. Det är nämligen en riktig supergrönsak på många sätt. För det första innehåller det nästan dubbelt så mycket C-vitamin som en apelsin, för det andra är det rikt på kalcium. Överlag är det en av våra mest näringsrika grönsaker, så mumsa på!

Recepttips

Ugnsrostad broccoli med ost & hasselnötter 

Broccoli- & gorgonzolapaj 

LÄS OCKSÅ: Får du för lite D-vitamin? Symtom på D-vitaminbrist

Edamamebönor

Foto: Shutterstock

Kalcium: 63 milligram per 100 gram

Gröna japanska sojabönor, eller edamamebönor, har varit en del i den östasiatiska matlagningen i flera tusen år. Näringsmässigt är det suveränt och har bland annat hög proteinhalt, mycket fibrer och en fin dos kalcium.

Recepttips

Grön curry med edamamebönor

Gnocchi med edamamepesto och hyvlad zucchini

LÄS OCKSÅ: 7 tecken på att du inte får i dig nog med B12 

Pak choi

Foto: Shutterstock

Kalcium: 105 milligram per 100 gram

Pak choi, som även kallas kinakål, är kalorisnålt och är även en grym källa till A-vitamin, C-vitamin och kalium. Kålen är snabblagad och finns tillgängligt året runt även om säsongen framför allt är under hösten.

Recepttips

Wontonsoppa med pak choi 

Laxburgare med basilika & pak choi 

LÄS OCKSÅ: Guide: Vitaminer och mineraler som du verkligen behöver 

Fikon

Foto: Shutterstock

Kalcium: 35 milligram per 100 gram

Fikonet har en hög sockerhalt, men är samtidigt fullpackad med bland annat nyttiga fibrer, magnesium och är en utmärkt källa till kalcium.

Recepttips

Ugnsbakade fikon med pecorino 

Bars med choklad & fikon 

LÄS OCKSÅ: 9 tecken som kan tyda på att du har järnbrist 

Apelsin

Foto: Shutterstock

Kalcium: 41 milligram per 100 gram

Apelsiner är främst kända som kungen av C-vitamin, men har många andra fördelar - som viktiga antioxidanter och, förstås, kalcium.

Recepttips

Morotssoppa med apelsin 

Apelsin med nöthack 

LÄS OCKSÅ: Järnrik mat – enkla knepet för att slippa järnbrist

Vita bönor (konserv)

Foto: Shutterstock

Kalcium: 44 milligram per 100 gram

Bönor är fantastiska och specifikt vita bönor är rika på fibrer, protein, järn och kalium samt kalcium. Enligt näringsfysiologen Fredrik Paulún kan de även boosta fettförbränningen. Väljer du torkade bönor framför konserv ökar kalciuminnehållet.

Recepttips

Ribollita – soppa med vita bönor i tomatsås 

Bönsallad med tapenade

LÄS OCKSÅ: 8 bönor som bränner fett 

Tofu

Foto: Shutterstock

Kalcium: 128 milligram per 100 gram

Tofu är inte bara för veganer. Det är en otroligt mångsidig råvara som går att använda till det mesta. Förutom att vara en vegetarisk källa till protein innehåller det mycket kalcium.

Recepttips

Tofu bowl med tomatsås 

Misosoppa med lax, tofu & salladslök 

Rekommenderat dagligt intag

 Spädbarn 6-11 månader: 540 milligram

 Barn 1-5 år: 600 milligram

 Barn 6-9 år: 700 milligram

 Barn, tonåringar  10-17 år: 900 milligram

 Vuxna: 800 milligram: 800 milligram

 Gravida och ammande: 900 milligram

Källa: Livsmedelsverket