Så får du i dig kalcium – helt utan mejerier
Kalcium är livsnödvändigt för att vi ska fungera, bland annat för skelettet, blodet och våra nervfunktioner.
Det är ingen hemlighet att mejeriprodukter är en grym källa till kalcium, men häng inte läpp bara för att du väljer bort exempelvis mjölk.
Med hjälp av sajten Health listar vi 8 andra livsmedel som är rika på kalcium.
Grönkål
Kalcium: 128 milligram per 100 gram
Grönkål har blivit en nyttig favorit hos alla hälsomedvetna de senaste åren. Och det med gott fog. Förutom kalcium är det dessutom rikt på bland annat järn, C-vitamin och A-vitamin.
Recepttips
Krämig grönkålssallad med bacon
LÄS OCKSÅ: Vad är magnesium bra för? Vanliga symtom på magnesiumbrist
Broccoli
Kalcium: 62 milligram per 100 gram
Gillar du inte broccoli? Då är det dags att lära sig. Det är nämligen en riktig supergrönsak på många sätt. För det första innehåller det nästan dubbelt så mycket C-vitamin som en apelsin, för det andra är det rikt på kalcium. Överlag är det en av våra mest näringsrika grönsaker, så mumsa på!
Recepttips
Ugnsrostad broccoli med ost & hasselnötter
LÄS OCKSÅ: Får du för lite D-vitamin? Symtom på D-vitaminbrist
Edamamebönor
Kalcium: 63 milligram per 100 gram
Gröna japanska sojabönor, eller edamamebönor, har varit en del i den östasiatiska matlagningen i flera tusen år. Näringsmässigt är det suveränt och har bland annat hög proteinhalt, mycket fibrer och en fin dos kalcium.
Recepttips
Gnocchi med edamamepesto och hyvlad zucchini
LÄS OCKSÅ: 7 tecken på att du inte får i dig nog med B12
Pak choi
Kalcium: 105 milligram per 100 gram
Pak choi, som även kallas kinakål, är kalorisnålt och är även en grym källa till A-vitamin, C-vitamin och kalium. Kålen är snabblagad och finns tillgängligt året runt även om säsongen framför allt är under hösten.
Recepttips
Laxburgare med basilika & pak choi
LÄS OCKSÅ: Guide: Vitaminer och mineraler som du verkligen behöver
Fikon
Kalcium: 35 milligram per 100 gram
Fikonet har en hög sockerhalt, men är samtidigt fullpackad med bland annat nyttiga fibrer, magnesium och är en utmärkt källa till kalcium.
Recepttips
LÄS OCKSÅ: 9 tecken som kan tyda på att du har järnbrist
Apelsin
Kalcium: 41 milligram per 100 gram
Apelsiner är främst kända som kungen av C-vitamin, men har många andra fördelar - som viktiga antioxidanter och, förstås, kalcium.
Recepttips
LÄS OCKSÅ: Järnrik mat – enkla knepet för att slippa järnbrist
Vita bönor (konserv)
Kalcium: 44 milligram per 100 gram
Bönor är fantastiska och specifikt vita bönor är rika på fibrer, protein, järn och kalium samt kalcium. Enligt näringsfysiologen Fredrik Paulún kan de även boosta fettförbränningen. Väljer du torkade bönor framför konserv ökar kalciuminnehållet.
Recepttips
Ribollita – soppa med vita bönor i tomatsås
LÄS OCKSÅ: 8 bönor som bränner fett
Tofu
Kalcium: 128 milligram per 100 gram
Tofu är inte bara för veganer. Det är en otroligt mångsidig råvara som går att använda till det mesta. Förutom att vara en vegetarisk källa till protein innehåller det mycket kalcium.
Recepttips
Misosoppa med lax, tofu & salladslök
Rekommenderat dagligt intag
Spädbarn 6-11 månader: 540 milligram
Barn 1-5 år: 600 milligram
Barn 6-9 år: 700 milligram
Barn, tonåringar 10-17 år: 900 milligram
Vuxna: 800 milligram: 800 milligram
Gravida och ammande: 900 milligram
Källa: Livsmedelsverket